Τις επικείμενες αλλαγές στη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας στην ελληνική έννομη τάξη χαιρετίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες την ώρα που καλεί τη χώρα μας να κάνει το επόμενο βήμα προσχωρώντας στη σύμβαση για την εξάλειψη των ανιθαγενών, που παγκοσμίως αγγίζουν τους 10 εκατομμύρια ανθρώπους.
Ωστόσο, στο εσωτερικό, μετά από οκτώ χρόνια οι αλλαγές στον τρόπο διοικητικής λειτουργίας προκαλούν ανησυχίες στους υπαλλήλους, καθώς είναι αντιμέτωποι με διοικητικές αδυναμίες και υποστελέχωση. Αυτό συνιστά ένα σημαντικό στοίχημα για την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με τον ειδικό γραμματέα Ιθαγένειας Λ. Μπαλτσιώτη να έχει αναλάβει το μεγαλύτερο βάρος στην προσπάθεια η διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας να ομογενοποιηθεί στις 13 υπηρεσίες.
Παρουσιάζοντας και επισήμως -λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της “Αυγής” της Κυριακής- τις αλλαγές στο οργανωτικό πλαίσιο με σημειακές παρεμβάσεις στη διαδικασία απόδοσης ιθαγένειας, ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας Λ. Μπαλτσιώτης μίλησε για “εκσυγχρονισμό” του συστήματος, που θα συμβάλει στην ομογενοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, προκειμένου να αποφευχθούν οι αποκλίσεις που εντοπίστηκαν από το 2010 και έπειτα.
“Το πρόβλημα που έρχεται να θεραπεύσει το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή τον Ιανουάριο αφορά ακόμη και τις λεγόμενες φασόν διαδικασίες είτε απόδοσης ιθαγένειας είτε καθορισμού ιθαγένειας για ομογενείς” τόνισε ο Λ. Μπαλτσιώτης. Αυτό, όπως εξήγησε, στο πεδίο της διοικητικής οργάνωσης “μπορεί να επιτευχθεί με απευθείας υπαγωγή των υπηρεσιών αστικής κατάστασης -που ανήκουν προσώρας στις Αποκεντρωμένες Διοίκησεις- στην κεντρική δομή του υπουργείου Εσωτερικών”.
Ενιαίο τεστ γλώσσας
Εξαγγέλλοντας τις αλλαγές ο Λ. Μπαλτσιώτης ενημέρωσε τους ανώτερους υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων για αλλαγές στο σύστημα εξέτασης, ώστε οι εξεταζόμενοι με επάρκεια να απαντούν σε ερωτήσεις γενικών γνώσεων και γλώσσας. “Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα ενιαίο τεστ γλώσσας στο πρότυπο του γαλλικού, το οποίο θα ελέγχεται από το υπουργείο Εσωτερικών” τόνισε. Τα μέλη στις Επιτροπές Πολιτογράφησης αυξάνονται από τρία στα τέσσερα.
Παράλληλα, ενημέρωσε ότι θα δίδεται η δυνατότητα σε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών ή για άτομα με νοητική υστέρηση ή βαριά ψυχική ασθένεια, η οποία βεβαιώνεται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), να κάνουν αίτηση για πολιτογράφηση και να εξεταστούν με ειδικές διαδικασίες, αφού βέβαια έχουν τις τυπικές προϋποθέσεις (χρόνια παραμονής κ.λπ.).
Ιδίως για τα παιδιά μεταναστών που είναι ΑμεΑ, θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία για τα παιδιά δεύτερης γενιάς, με την προϋπόθεση ότι παρακολουθούν το σχολικό πρόγραμμα.
Αυστηροποίηση
Ο αρμόδιος ειδικός γραμματέας μίλησε για αυστηροποίηση της διαδικασίας για τις περιπτώσεις που, ενώ έχουν κάνει αίτηση για πολιτογράφηση, έχουν φύγει από τη χώρα ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Όπως είχε γράψει η “Αυγή” της Κυριακής, στην περίπτωση που ο αιτών πολιτογράφηση, για λόγους που συνδέονται με την οικονομική κρίση, φύγει από τη χώρα μας, η διαδικασία πολιτογράφησης αναστέλλεται για 18 μήνες και επανεξετάζεται μετά την εκ νέου εγκατάσταση στη χώρα για διάστημα ισόχρονο με την απουσία του. Στην περίπτωση που επιστρέψει ο αιτών την πολιτογράφηση μετά από 18 μήνες χάνει το δικαίωμα πολιτογράφησης και πρέπει να αναμένει 7 χρόνια για να καταθέσει εκ νέου αίτηση.
Επίσης ο Λ. Μπαλτσιώτης εξήγγειλε ότι αναμένεται ρύθμιση για τη διαδικασία καθορισμού ιθαγένειας για τους ομογενείς από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες. Ειδικά για τους ομογενείς από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ ο ίδιος ενημέρωσε τους υπαλλήλους των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων ότι θα εκδοθούν εγκύκλιοι προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα, γιατί, όπως είπε, “χειρότερα δεν γίνεται!”.
Καθυστερήσεις
Για τις μεγάλες καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας από το 2010 έως σήμερα έκανε λόγο ο Δημ. Χριστόπουλος, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η εξέταση γνώσης της γλώσσας και της ιστορίας της χώρας δεν μπορούν να λειτουργούν αποτρεπτικά, ώστε το κράτος να μην δίνει ιθαγένεια σε όσους το δικαιούνται.
“Απαιτείται ένα αντικειμενικό σύστημα εξέτασης που να μην επηρεάζεται από τις αξιολογικές κρίσεις του εξεταστή” τόνισε ο Δημ. Χορμοβίτης, ειδικός επιστήμονας στον Συνήγορο του Πολίτη, χαρακτηρίζοντας σημαντικό πλήγμα στη διαδικασία τις καθυστερήσεις στην απόδοση ιθαγένειας.
Φ. Λεκλέρκ (UNHCR): Προχωρήστε στην εξάλειψη της ανιθαγένειας
Θετικά χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ γα τους Πρόσφυγες (UNHCR) Φ. Λεκλέρκ τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Εσωτερικών Αλ. Χαρίτσης για τη βελτίωση της διαδικασίας απόκτησης ιθαγένειας και της αμφισβήτησής της από τις ελληνικές αρχές. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι οι επερχόμενες αλλαγές θα συμβάλουν στη διευκόλυνση της πρόσβασης των αλλοδαπών, που διαμένουν για χρόνια στην Ελλάδα, στην ιθαγένεια.
Παράλληλα, ο Φ. Λεκλέρκ έθεσε το ζήτημα της εξάλειψης της ανιθαγένειας ενημερώνοντας ότι παγκοσμίως περί τα 10 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς. Υπενθυμίζοντας ότι το UNHCR έχει θέσει ως στόχο δεκαετίας για την περίοδο 2014-2024 την εξάλειψη της ανιθαγένειας, ο Φ. Λεκλέρκ υπογράμμισε ότι μαζί με τον εντοπισμό αυτού του πληθυσμού πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο βήμα για την απόδοση ιθαγένειας στα παιδιά που γεννιούνται σε τρίτες χώρες, ανεξάρτητα από το καθεστώς ιθαγένειας των γονιών τους.
“Κάθε παιδί που γεννιέται πρέπει να έχει ιθαγένεια” τόνισε ο Φ. Λεκλέρκ. Παρότι, όπως σημείωσε, “δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα”, ο Φ. Λεκλέρκ κάλεσε τη χώρα μας να προσχωρήσει στη σύμβαση του ΟΗΕ του 1961 για την εξάλειψη του καθεστώτος των ανιθαγενών, ώστε στο διεθνές συνέδριο του 2019 η χώρα μας να έχει σημειώσει βελτίωση.
ΠΗΓΗ: avgi.gr