Ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η συμφωνία θα υπερψηφιστεί. «Από τις δημόσιες δηλώσεις μελών του ελληνικού κοινοβουλίου προκύπτει ότι υπάρχει η πλειοψηφία», είπε αναφερόμενος στις 151 ψήφους που χρειάζεται η κυβέρνηση.
«Πρέπει να τελειώσει αυτή η εκκρεμότητα για τη χώρα. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, αν δεν υπάρξει λύση- και το λέω προς αυτούς που λένε να μην υπάρχει η λέξη Μακεδονία- ότι για όλη τη διεθνή κοινότητα θα μείνει σκέτο το “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Δεν θα υπάρχει το στοιχείο της αλλαγής του ονόματος και των δεσμεύσεων που σταματούν τους αλυτρωτισμούς», τόνισε ο κ. Βούτσης.
Ο πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε ότι όποιος δεν επιλέγει τώρα τη συμφωνία, επιλέγει να μείνουν τα πράγματα όπως είναι. Σε ερώτηση για την κοινή επιστολή 22 μητροπολιτών της Μακεδονίας κατά της συμφωνίας, απάντησε:
«Να μελετήσουν την ίδια τη συμφωνία. Παρότι δεν κάνουν ούτε εσωτερική, ούτε εξωτερική πολιτική, τους λαμβάνω σοβαρά υπόψη. Να πάρουν την ιστορική ευθύνη να πουν τι προτείνουν. Αν προτείνουν παράταση της εκκρεμότητας, πλέον αυτό δεν υπάρχει όπως υπήρχε για 25 χρόνια. Πλέον, την επόμενη ημέρα όλη η διεθνής κοινότητα θα προσχωρήσει στην άποψη ότι υπάρχει “Δημοκρατία της Μακεδονίας”».
Εξαιτίας της ανησυχίας για τα ενεργειακά η ένταση με Τουρκία
Σε ό,τι αφορά την αναζωπύρωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βούτσης την απέδωσε στην ανησυχία της Αγκυρας για τα ενεργειακά.
Οταν ρωτήθηκε για τη σκληρή δήλωση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, απάντησε: « Δεν γνωρίζω και δεν μπορώ να την ερμηνεύσω. Είμαι σίγουρος ότι, με το μέτρο της ευθύνης που έχει αποδείξει ότι έχει, θεώρησε ότι πρέπει να μιλήσει με τέτοιο αυστηρό τόνο».
Σε ό,τι αφορά την δήλωση του Πάνου Καμμένου και το αν φοβάται ένα «θερμό» επεισόδιο, ο κ. Βούτσης ανέφερε: «Προσωπικά δεν είμαι απαισιόδοξος. Θεωρώ ότι όσο τακτικά και με αυστηρότητα και συνέπεια επαναλαμβάνουμε σε όλα τα επίπεδα την προϋπόθεση της τήρησης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, δεν θα υπάρξει κίνδυνος. Είναι σαφές ότι η όποια αναθέρμανση σε αυτή τη φάση αυτών των λεκτικών αψιμαχιών καταρχήν, γιατί υπάρχουν και υπερπτήσεις, εντάσσονται σε μεγάλο βαθμό στην ανησυχία που υπάρχει στη γείτονα χώρα για τα ενεργειακά ζητήματα της περιοχής».
Η επιστολή των 22 μητροπολιτών
«Μία επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως και η αναγνώριση αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Μακεδονίας όχι μόνο δεν θα αποτελέσουν τη βάση για την ειρηνική συμβίωση και συμπόρευση του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας, αλλά μόνιμη εστία καλλιέργειας αλυτρωτισμού και εχθρότητος», αναφέρουν οι μητροπολίτες.
Οπως αναφέρουν δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι αντιπρόσωποι της Μακεδονίας, θα «αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα» στηρίζοντας την συμφωνία.
Οι ιεράρχες υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ αποδεικνύουν την συνέχιση των αλυτρωτικών βλέψεων της ΠΓΔΜ. Καταγγέλλουν δε πως οι Πρέσπες είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια» για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Οι μητροπολίτες επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, χωρίς να τους κατονομάζουν, λέγοντας πως οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ στη Βουλή της ΠΓΔΜ «αφήνουν έκθετους όσους υπέγραψαν ή προτίθενται να επικυρώσουν τη συμφωνία των Πρεσπών».
Οι αρχιερείς διατυπώνουν μάλιστα την στήριξή τους για τις μαθητικές κινητοποιήσεις όσον αφορά της Πρέσπες, επικρίνοντας όσους έχουν αποδώσει τα συλλαλητήρια σε υποκίνηση της φασιστικής ακροδεξιάς.
«Είναι φασιστικό να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του και τα συμφέροντά της;» διερωτώνται, προσθέτοντας πως ουδείς μιλά για υποκίνηση των εξεγερθέντων στο Πολυτεχνείο.
Επιπλέον οι ιερείς προειδοποιούν να μην αναγνωριστεί το αυτοκέφαλο στην Εκκλησία της ΠΓΔΜ, καθώς υποστηρίζουν ότι «πρόκειται για σχισματική οντότητα που προωθεί ανθελληνικές θέσεις όσον αφορά την ιστορία της Μακεδονίας».
Πηγή:iefimerida.gr