Τα παιδιά έχουν στρογγυλοκαθήσει στο γραφείο των συσκέψεων και ζωγραφίζουν γράφουν μπογιά τι ζουν με χρώματα. Είναι το ίδιο τραπέζι όπου γίνονται οι συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Ο Θανάσης Καρτερός του πετά: “Δεν πιστεύω να τους έβαλες να γράψουν τον επόμενο ανασχηματισμό”…
Τσιπρας: “Καρτερέ μη μου βάζεις ιδέες…”!
Ο επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού και εκ των στενότερων συνεργατών του, ο πολύπειρος Θανάσης Καρτερός δεν είπε, ωστόσο, τυχαία την χιουμοριστική “προτροπή” προς την πρωθυπουργό. Οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου από την Κύπρο την παραμονή των Χριστουγέννων επανέφερε πρόωρα την πολιτική πραγματικότητα εκτός κλίματος και πνεύματος Χριστουγέννων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropinews.gr ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη ξεκινήσει τους σχεδιασμούς του για τον μεγάλο εκλογικό ανασχηματισμό που αναμένεται να πραγματοποιηθεί επ΄ αφορμή της ψηφοφορίας στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, όταν, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Άμυνας, οι ΑΝ.ΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, συνεχίζοντας, όμως, να την στηρίζουν στη Βουλή ως κυβέρνηση μειοψηφίας.
Σε αυτή τη χρονική στιγμή ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να κάνει αλλαγές στην κυβέρνηση λόγω της αποχώρησης των υπουργών των ΑΝ.ΕΛ. Όλων; Αυτό είναι κάτι που ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί καθώς υπάρχουν μεν κάποιοι εξ αυτών που δεν επιθυμούν να ακολουθήσουν τον Πάνο Καμμένο, αν και οι συγκεκριμένοι που προτίθενται μάλιστα να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, μάλλον να αφήσουν τους υπουργικούς τους θώκους αλλά μετά την ψήφο τους στο θέμα των Σκοπίων, πιθανότατα θα παραδώσουν τις έδρες τους και εκτός ακραίου απροόπτου θα είναι υποψήφιοι στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος -που όμως δεν είναι υπουργός- το έχει δηλώσει, μεγάλο ερωτηματικό είναι η Έλενα Κουντουρά, η οποία δίχως να το έχει δηλώσει ρητώς φαίνεται πως προσανατολίζεται να υπερψηφίσει τη συμφωνία. Από την άλλη, όμως, η κ. Κουντουρά είναι ίσως η πιο επιτυχημένη υπουργός Τουρισμού εδώ και πολλά χρόνια και θα ήταν απώλεια για την κυβέρνηση η αποχώρησή της και μάλιστα στην αρχή (άνοιξη) της νέας κρίσιμης τουριστικής περιόδου.
Ο εκλογικός ανασχηματισμός, ωστόσο, είναι ένα κρίσιμο θέμα για το Μέγαρο Μαξίμου. Όχι μόνο εκ της ανάγκης που δημιουργεί η αποχώρηση των υπουργών των ΑΝ.ΕΛ αλλά και διότι με αυτή την κίνηση ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί να δώσει το στίγμα του ενόψει της εκλογικής μάχης. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να επιθυμεί να συνδυάσει τα εξής:
- Ενίσχυση των νεότερων προσώπων που βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση (Χαρίτσης, Αχτσιόγλου κ.ά) αλλά και προσθήκη και άλλων νεότερων στελεχών που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως δείγμα ανανέωσης αλλά και εδραίωσης της εικόνας ότι το κυβερνών κόμμα διαθέτει “πάγκο” και είναι ουσιαστικά ένα κόμμα εξουσίας με προοπτική σε βάθος χρόνου. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να βρεθούν στο κυβερνητικό σχήμα και άλλα στελέχη του κομματικού μηχανισμού, σχετικά άγνωστα στον πολύ κόσμο, αλλά και άλλα εμπειρότερα στελέχη. Δεν πρέπει να αποκλείεται, δε, η επιστροφή στην κυβέρνηση του Νίκου Φίλη. Ερώτημα, παραμένει, εάν θα παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που μόνος του κατά την ομιλία του στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό δημιούργησε την εντύπωση πως βρίσκεται σε φάση…αποχώρησης. Δεν θα είναι έκπληξη εάν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βρεθεί σε άλλο σημαίνοντα ρόλο.
- Την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ και προς την κεντροαριστερά αλλά και προς την ήπια κεντροδεξιά. Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να δώσει λελογισμένα το στίγμα της “αριστερής σοσιαλδημοκρατίας” που αποτελεί αυτή την περίοδο μέγα ζητούμενο για τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, έχοντας κατά νου τα παραδείγματα της Ισπανίας (Σάντσεθ με Ιγκλέσιας) και της Πορτογαλίας (Κόστα με το Αριστερό Μπλοκ).
Η συγκυρία συνδυασμού του ανασχηματισμού με την ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών δημιουργεί αναμφίβολα και ένα νέο πεδίο συγκλίσεων και αυτό μπορεί να αποτυπωθεί και στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως και στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, βεβαίως, περνάει αναγκαστικά και από τα καυδιανά δίκρανα των εσωκομματικών ισορροπιών, καθώς υπάρχουν κομματικά στελέχη που δεν βλέπουν θετικά τα ανοίγματα.
Στο τραπέζι πάντως του πρωθυπουργού βρίσκονται εισηγήσεις που περιλαμβάνους ως “υπουργίσιμους” συγκεκριμένα στελέχη που έχουν συγκλίνει εσχάτως με την κυβέρνηση ως προς το θέμα της ΠΓΔΜ, όπως ο προσφάτως αποχωρήσας από το ΚΙΝ.ΑΛ Νίκος Μπίστης, ο πρώην υπουργός και επίσης αποχωρήσας από το ΚΙΝ.ΑΛ Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και ο Ευάγγελος Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή.
Εφόσον τα χρονοδιαγράμματα τηρηθούν και η Συμφωνία των Πρεσπών φθάσει στη Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ο ανασχηματισμός πρέπει να τοποθετηθεί χρονικά σε αυτή την περίοδο και θα σημάνει την τελική ευθεία προς τις εκλογές. Ο Αλέξης Τσίπρας θα “διαβάσει” με προσοχή τις δημοσκοπήσεις και θα λάβει την τελική του απόφαση σχετικά με το εάν θα επιλέξει να συνδυάσει τις εθνικές εκλογές με το “πλέγμα” αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών ή θα προτιμήσει να εξαντλήσει τη θητεία του μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να επιλέγει τον Μάϊο εφόσον στις μετρήσεις η διαφορά (για τις ευρωεκλογές) καταγράφουν προβάδισμα της Ν.Δ μεγαλύτερο από πέντε μονάδες. Σε μία τέτοια περίπτωση κρίνεται επικίνδυνο να παραταθεί η προεκλογική περίοδος πέραν του Μάϊου, καθώς μία ήττα στις ευρωεκλογές με μεγάλη διαφορά θα προκαλέσει διαλυτικά φαινόμενα και βεβαιότητα μεγάλης ήττας στις εθνικές εκλογές. Εφόσον, όμως, η διαφορά είναι μικρή με στοιχεία “ντέρμπι” είναι αρκετά πιθανό να επιλεγεί ως χρόνος εκλογών ο Οκτώβριος. Κι αυτό διότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει αφενός να στείλει μήνυμα θεσμικής σοβαρότητας και να είναι ο πρώτος πρωθυπουργός εδώ και πάρα πολλά χρόνια που εξαντλεί τη θητεία του και αφετέρου επειδή πιστεύει πως ο χρόνος θα δράσει θετικά. Ιδιαίτερα όσο θα αποδίδουν τα θετικά μέτρα που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση και δεδομένου ότι το καλοκαίρι πάντοτε επιδρά θετικά.