Ο Ζόραν Ζάεφ, σε μια προσπάθεια να διευκολύνει την πολιτική κατάσταση στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνει τα περί «Μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας, προκαλώντας δυσφορία στην Αθήνα. Η κυβέρνηση, ωστόσο, επιλέγει να μην σηκώσει τους τόνους και προτιμά να επισημαίνει την αντίδρασή της μέσω της επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και των Σκοπίων. Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Βαγγέλης Καλπαδάκης που επικοινωνεί τακτικά με το επιτελείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα η κυβέρνηση συνεχώς ταλανίζεται, αφού ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προχωράει σε απανωτές προειδοποιήσεις ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν επικυρωθεί η συμφωνία.
Υπενθυμίζεται πως εν μέσω γιορτών, ο Πάνος Καμμένος συνεχίζει τις… προειδοποιήσεις περί αποχώρησής του από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και την κυβέρνηση, αν η συμφωνία των Πρεσπών έρθει στη Βουλή, κάτι που επαναφέρει στο τραπέζι τις πρόωρες εκλογές.
«Δεν μου το επιτρέπει ούτε η ιστορία, ούτε η υπηρεσία μου στο ΥΠΕΘΑ να συναινέσω στην παράδοση του όρου της Μακεδονίας», δήλωσε χαρακτηριστικά παραμονές Χριστουγέννων από την Κύπρο και δίχως να αφήσει την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη. Μάλιστα ο συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα είπε ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που επισκέπτεται το νησί με την ιδιότητα του υπουργού.
Κατά τα λοιπά, Το Μαξίμου επιμένει στη δική του στάση ότι έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε ερμηνεία σε αλυτρωτική κατεύθυνση, μετά και την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ για το νέο Σύνταγμα της χώρας στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Και τα βλέμματα όλων τώρα, στρέφονται στους επόμενους κρίσιμους σταθμούς, από την εξέλιξη των οποίων θα κριθεί η πορεία των πραγμάτων.
Το χρονοδιάγραμμα
9 Ιανουαρίου: Μία μέρα πριν την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, συγκαλείται η Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές. Εκεί, αναμένεται να συζητηθούν οι τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές. Στις 15 Ιανουαρίου θα γίνει η τελική ψηφοφορία και οι πληροφορίες θέλουν τον Ζόραν Ζάεφ να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτείται.
10 Ιανουαρίου φθάνει, εκτός απροόπτου, στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να στείλει μήνυμα στα Σκόπια και να στηρίξει την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών αλλά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ανάλογο μήνυμα, αν και διακριτικά, αναμένεται να δοθεί και προς τη Ν.Δ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος και με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο τελευταίος έχει κατηγορήσει τον “διεθνή παράγοντα” για συναλλαγή με τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της μη περικοπής των συντάξεων και με αντάλλαγμα τη Συμφωνία των Πρεσπών. Μένει να δούμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει αυτή την κατηγορία κατά την επίσκεψη Μέρκελ, δεδομένου ότι εφόσον, κατά τη Ν.Δ, υπήρξε “συναλλαγή”, η “άλλη πλευρά” που συναίνεσε σε κάτι τέτοιο είναι εκ των πραγμάτων το Βερολίνο και οι Βρυξέλλες.
15 Ιανουαρίου: Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου με την Τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την έγκριση των συνταγματικών αλλαγών. Διαδικασία στην οποία απαιτούνται τα 2/3 της Βουλής, ήτοι 80 βουλευτές στους 120.
Μάρτιος 2019 (κατά άλλους περί τα τέλη Φεβρουαρίου): Υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν τελεσφορήσει όλα τα παραπάνω βήματα, ο κυβερνητικός σχεδιασμός είναι μέσα στο Μάρτιο να συνεδριάσει η Ολομέλεια της ελληνικής Βουλής προκειμένου να εγκρίνει τη Συμφωνία.
Η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στο Iefimerida πως η πρόσκληση από την Ελλάδα για ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ θα γίνει αμέσως μετά την κύρωση της συμφωνίας. Όσο για την τελική ένταξη, όπως επισημαίνεται από τις ίδιες πηγές, «θα γίνει μόλις ψηφιστεί από τα κοινοβούλια όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ», σχολιάζοντας ότι αυτό μπορεί να διαρκέσει και δύο χρόνια.
Ωστόσο, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 και την “Επόμενη Μέρα” με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο ο πρόεδρος της Βουλής είχε δώσει ένα διαφορετικό χρονοδιάγραμμα, λέγοντας πως η διαδικασία κύρωσης στην ελληνική Βουλή θα πραγματοποιηθεί εντός του Φεβρουαρίου και θα ακολουθήσει περίπου ένα μήνα μετά η δεύτερη ψηφοφορία για την κύρωση του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ. Θα έχει προηγηθεί, όπως τόνισε, η σχετική διαδικασία στα κοινοβούλια των κρατών- μελών, και όχι σε διάστημα μεγάλο, όπως περιγράφουν με δήλωσή τους στο iefimerida.gr και τη Στέλλα Γκαντώνα οι προαναφερθείσες κυβερνητικές πηγές.