Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρεσβευτή στην ‘Αγκυρα και διαβεβαίωσε ότι αφενός θα γίνει κανονικά η παραλαβή των S-400 αφετέρου ότι δεν θα δώσει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να μελετήσουν το αντιπυραυλικό σύστημα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε στο Twitter οτι συναντήθηκε με τον Ρώσο πρεσβευτή, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών τους.
https://twitter.com/EQuilarqueS_cas/status/1078254695368589313?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1078254695368589313&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.pronews.gr%2Famyna-asfaleia%2Ftoyrkia%2F737908_agkyra-den-tha-afisoyme-tis-ipa-na-meletisoyn-toys-s-400-pos-tha
Το πρακτορείο Bloomberg , επικαλούμενο δύο πηγές, είχε γράψει ότι η Τουρκία είχε προσφερθεί να επιτρέψει στις ΗΠΑ να μελετήσουν την τεχνολογία του αντιπυραυλικού συστήματος, που ετοιμάζεται να παραδώσει η Μόσχα στην Άγκυρα προσεχώς, βάσει του συμβολαίου που έχουν υπογράψει οι δύο πλευρές.
Αλλά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, έσπευσε να διαψεύσει το δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου για να τον ακολουθήσει ο Μ.Τσαβούσογλου
Νωρίτερα ο Μεβλιούτ Τσαβούσογλου είχε επιβεβαιώσει ότι η Άγκυρα είχε οριστικοποιήσει τη συμφωνία για τους S-400 κι ότι θα αγοράσει «χωρίς καμία αμφιβολία» το σύστημα από τη Ρωσία.
Οι Τούρκοι επισήμως μπορεί να διαβεβαιώνουν ότι οι Αμερικανοί δεν θα μελετήσουν το προηγμένο ρωσικό σύστημα αλλά σίγουρα αυτό έστω και στα «κρυφά» θα αποτελούσε ένα σοβαρό κίνητρο για να αποδεχτούν οι ΗΠΑ την αγορά από την Άγκυρα και εν συνεχεία να δώσουν και αυτοί με την σειρά τους το δικό τους προηγμένο αντιαεροπορικό σύστημα Patriot.
Ο Πεσκόφ σχολιάζοντας τα δυτικά δημοσιεύματα τα οποία, επικαλούμενα πηγές, έγραψαν ότι η Τουρκία έχει υποσχεθεί στους Αμερικανούς πρόσβαση του τεχνικού τους προσωπικού στα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400, υπογράμμισε ότι η Ρωσία δεν έχει λόγους να μην εμπιστεύεται την Τουρκία, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μη μεταβιβάσει σε τρίτους στοιχεία που αφορούν τους S-400.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως κατά κανόνα η στρατιωτική και τεχνολογική συνεργασία της Ρωσίας με άλλες χώρες προϋποθέτει την ύπαρξη νομικών δεσμεύσεων, βάσει των οποίων απαγορεύεται η αποκάλυψη ευαίσθητων πληροφοριών, που σχετίζονται με την εν λόγω συνεργασία.
«Τέτοιου είδους δεσμεύσεις έχει και η τουρκική πλευρά. Για αυτό δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην εμπιστευθούμε του Τούρκους εταίρους μας» κατέληξε ο Πεσκόφ.