Διαδοχικές συσκέψεις έχει ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με στενούς συνεργάτες προκειμένου να καθοριστεί η πολιτική ατζέντα των επομένων ημερών αλλά και να “ζυγιστούν” οι τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Συμφωνίας των Πρεσπών, η στάση Καμμένου και η διαφαινόμενη αλλαγή στρατηγικής από το ΚΙΝΑΛ με τις σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τη ΝΔ.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του γραμματέα επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Σταμάτη Μαλέλη ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι “εφόσον δεν προκύψει αυτοδυναμία της Ν.Δ στις επόμενες εκλογές, τότε δεν πρόκειται να συμπράξουμε σε μια κυβέρνηση- όλεθρο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με νεοφιλελεύθερη ατζέντα”.
Μαλέλης: “Το ΚΙΝ.ΑΛ δεν θα συμπράξει με κυβέρνηση-όλεθρος Μητσοτάκη. Καλύτερα νέες εκλογές”
Παράλληλα σύμφωνα με το news247.gr είναι στα σκαριά κίνηση η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τις γιορτές για τη σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων.
Πρωτοβουλίες για σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων – Τι είναι, ποιους αφορά
Πάντως ο μεγαλύτερος προβληματισμός της κυβέρνησης αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών και το χρόνο που θα πρέπει να έρθει στη Βουλή, εφόσον ο Ζόραν Ζάεφ περάσει πρώτα το σκόπελο της έγκρισης από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Ο πρωθυπουργός σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένος να αφήσει την κύρωση της συμφωνίας για την επόμενη Βουλή και επιθυμεί να δωθεί τώρα λύση σε μια ιστορική εκκρεμότητα.
Παρά το γεγονός ότι διπλωματικές πηγές άνοιξαν παράθυρο η συμφωνία των Πρεσπών να έρθει προς κύρωση εντός Ιανουαρίου, από το Μαξίμου εμφανίζονται επιφυλακτικοί καθώς επιμένουν να προσδιορίζουν ως χρόνο ψήφισης τον Μάρτιο.
Καθοριστικό παράγοντα συνιστά η στάση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει μεν ότι δεν πρόκειται να στηρίξει πρόταση μομφής από τη ΝΔ, πλην όμως δεν ρίχνει τους τόνους διατρανώνοντας τα περί αποχώρησής του μόλις η συμφωνία περάσει από την ΠΓΔΜ.
Πολιτικές εξελίξεις ανεβάζουν το θερμόμετρο για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Το Μαξίμου επιμένει στη δική του στάση ότι έχει αποκλειστεί οποιαδήποτε ερμηνεία σε αλυτρωτική κατεύθυνση, μετά και την υπερψήφιση των τεσσάρων τροπολογιών στην Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων της ΠΓΔΜ για το νέο Σύνταγμα της χώρας στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών. Και τα βλέμματα όλων τώρα, στρέφονται στους επόμενους κρίσιμους σταθμούς, από την εξέλιξη των οποίων θα κριθεί η πορεία των πραγμάτων.
- 9 Ιανουαρίου: Μία μέρα πριν την άφιξη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα, συγκαλείται η Βουλή της ΠΓΔΜ για τις συνταγματικές αλλαγές. Εκεί, αναμένεται να συζητηθούν οι τροπολογίες που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες επιτροπές.
- 15 Ιανουαρίου θα γίνει η τελική ψηφοφορία και οι πληροφορίες θέλουν τον Ζόραν Ζάεφ να έχει εξασφαλίσει την πλειοψηφία των 80 βουλευτών που απαιτείται.
- 10 Ιανουαρίου φθάνει, εκτός απροόπτου, στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία αναμένεται να στείλει μήνυμα στα Σκόπια και να στηρίξει την ψήφιση των συνταγματικών αλλαγών αλλά και την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Ανάλογο μήνυμα, αν και διακριτικά, αναμένεται να δοθεί και προς τη Ν.Δ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό θα έχει η Γερμανίδα καγκελάριος και με τον πρόεδρο του κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη.