«Χρειάζεται να ακούσουμε τι έχουν να πουν οι τρεις πρωθυπουργοί που επιθύμησαν να λύσουν το θέμα με την ΠΓΔΜ. Τι έχει να πει ο Κ. Σημίτης, ο Κ. Καραμανλής και ο Γ. Παπανδρέου -ο οποίος βέβαια μίλησε.».
Αυτό τόνισε στην εκπομπή «Τώρα…» στον τηλεοπτικό σταθμό Open και στους δημοσιογράφους Φαίη Μαυραγάνη και Κωστή Πλάντζο ο Βουλευτής της Β΄ Αθηνών και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, παραπέμποντας σε μια σταθερή αποδοχή της σύνθετης ονομασίας, erga omnes, για την ΠΓΔΜ από την Ελληνική εξωτερική πολιτική των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Παράλληλα σε σχέση με αναφορές για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και στην Ελλάδα ο κ. Ξυδάκης παρέπεμψε και πάλι στην πρόσφατη ιστορία και στις επιλογές που έγιναν για μεγάλα θέματα εξωτερικής πολιτικής για να καταδείξει ότι στις διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν είναι ενδεδειγμένη η επιλογή των δημοψηφισμάτων για την πολιτική νομιμοποίηση αποφάσεων.
«Ούτε κατά την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ έκανε δημοψήφισμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε κατά την επανάκαμψη, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ζήτησε δημοψήφισμα για να βγούμε από την ΕΟΚ κι όταν άλλαξε άποψη στη Βουλή ανέφερε χαρακτηριστικά “επιτρέψτε μου να βελτιώνομαι”» σημείωσε ο κ. Ξυδάκης χαρακτηριστικά.
Αναφερόμενος τέλος στις δηλώσεις του αντιπροέδρου των ΑΝΕΛ Παναγιώτη Σγουρίδη ο κ. Ξυδάκης αφού τόνισε την ανάγκη συνεχούς εγρήγορσης έναντι της Τουρκίας σημείωσε ότι ο όλος θόρυβος που προκλήθηκε ήταν δυσανάλογος των λεχθέντων.
« Όπως φαίνεται ο κ. Παν. Σγουρίδης δεν έφτιαξε κάποιο σενάριο, δεν είπε σκοπίμως κάτι. Μια υπόθεση και μια εικασία έκανε. Μια εικοτολογία της στιγμής. Πήρε διαστάσεις, άρπαξε μια μιντιακή φωτιά. Δεν το είχε στήσει. Πολλές φορές λέγονται κάποια πράγματα δημοσίως, διαστέλλονται, γεννάται ένα θέμα και μετά γίνεται πολιτικό ζήτημα.
Αν συνειδητοποιήσει κανείς πώς φτάνουν αυτά που λένε οι Τούρκοι στα ελληνικά ΜΜΕ, θα χάσει τον ύπνο του. Αλλά αν διαπιστώσει με ψυχραιμία ότι υπάρχει ροή τα τελευταία χρόνια, τότε αντιλαμβάνεται τι γίνεται. Πρέπει πάντα βέβαια να αγρυπνούμε αλλά την ίδια στιγμή να βάζουμε σε ένα χρονικό ορίζοντα, σε χρονοσειρές, τα όσα συμβαίνουν και λέγονται. Η δυσκολία στη σχέση με την Τουρκία ξεκινά κάποιους αιώνες πριν. Στα δικά μας χρόνια ξεκινά από την αρχή της μεταπολίτευσης» ανέφερε ο κ. Ξυδάκης.