Στις 9 Ιανουαρίου αρχίζουν οι διαδικασίες στη γειτονική χώρα για την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία της Συμφωνίας των Πρεσπών με τη συζήτηση και την ψήφιση να διαρκούν έως και 6 ημέρες. Μάλιστα, χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο αλυτρωτικής ερμηνείας όσον αφορά την εθνότητα, αφού διευκρινίζεται σαφέστατα ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αλλά ορίζεται η υπηκοότητα, η οποία θα είναι «μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Την ίδια στιγμή, μπαίνει τέλος στα περί «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα αφού στις τροπολογίες γίνεται λόγος για «διασπορά», κατ’ αντιστοιχίαν με το ελληνικό σύνταγμα.
Έχει ήδη γίνει γνωστό πως η ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή θα γίνει σε δύο στάδια.
Πρώτα θα έρθει η κύρωση της Συμφωνίας – στο Μαξίμου ευελπιστούν να μην υπάρξει πρόβλημα σχετικά με την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας – και μετά θα ακολουθήσει το πρωτόκολλο εισδοχής στο ΝΑΤΟ. Μπορεί ο πρωθυπουργός να αποσαφήνισε πως οι ψηφοφορίες δεν θα γίνουν μαζί για τεχνικούς λόγους, ωστόσο αρκετά μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν πως η γαλάζια παράταξη θα “στριμωχτεί” από το γεγονός ότι στη δεύτερη διαδικασία στη Βουλή θα πιεστεί να ψηφίσει “ναι” τη στιγμή που μερικές ημέρες πριν θα έχει ταχθεί κατά της αλλαγής της Συνταγματικής ονομασίας των γειτόνων.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως η ΝΔ δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση να βρεθεί απολογούμενη στους συμμάχους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας και για αυτό τον λόγο η υπερψήφιση της εισόδου των γειτόνων στο ΝΑΤΟ είναι μονόδρομος.
Η Αθήνα βλέπει πως η διαδικασία θα εκκινήσει από τις 18 Ιανουαρίου, καθώς εκτιμάται ότι τότε θα έχει ολοκληρωθεί η συνταγματική αλλαγή στη γείτονα χώρα. «Η λογική που έχουμε εμείς είναι ότι από τις 18 Ιανουαρίου και μετά ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε θα συνεδριάσει η Ολομέλεια για να κυρωθεί η συμφωνία των Πρεσπών και να τεθεί σε ισχύ, καθώς αυτή είναι η προϋπόθεση που προβλέπεται από την ίδια τη συμφωνία για τη θέση της σε ισχύ», σημείωσε χαρακτηριστικά την Κυριακή σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Kontra ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος.
Ερωτηθείς αν μπορεί η διαδικασία να φτάσει έως τον Μάρτιο, είπε ότι δεν υπάρχει ένας σαφής χρονικός προσδιορισμός στην ίδια τη συμφωνία, αλλά «υπάρχει η διακριτική ευχέρεια της κυβέρνησης μέσα σε εύλογο χρόνο να προχωρήσει στην ψήφιση του νόμου αυτού και την κύρωση της συμφωνίας. Εκτιμώ», σημείωσε, «ότι αυτός ο χρόνος δεν μπορεί να ξεπεράσει τον έναν-ενάμιση μήνα».
Στο κομμάτι της… αριθμητικής, η Αθήνα αισιοδοξεί πως η πλειοψηφία των 151 διασφαλίζεται, ενδεχομένως να είναι και μεγαλύτερη, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει μια προοδευτική πλειοψηφία βουλευτών προκειμένου να κυρώσει την ιστορική συμφωνία.
Ο ένας παράγοντας αφορά φυσικά το Ποτάμι, που, ιδίως μετά τις τροπολογίες που διασαφηνίζουν τα περί εθνότητας, φαίνεται να έχει θετική στάση -πλην Αμυρά, Ψαριανού-, η οποία ωστόσο θα καταλήξει μετά την τελική ψήφιση στην ΠΓΔΜ.
Την ίδια ώρα, η έλευση της συμφωνίας στην ελληνική Βουλή θα σημάνει, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις του Π. Καμμένου, το τέλος της κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι τίθεται σε κίνδυνο η κυβερνητική σταθερότητα, καθώς η θέση των ΑΝ.ΕΛΛ. πως δεν πρόκειται να στηρίξουν ψήφο δυσπιστίας από τη Ν.Δ. είναι σαφής – πράγμα που οδηγεί την Πειραιώς σε δεύτερες σκέψεις, χωρίς βέβαια να μειώνει την πίεση προς την πλευρά του Π. Καμμένου.
Τα σενάρια των εκλογών
Εφόσον τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελέσει το έναυσμα για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες μια από τις ημερομηνίες που είναι στο τραπέζι είναι αυτή της 17η Μαρτίου. Όπως αναφέρει το cnn.gr, η συγκεκριμένη πληροφορία έρχεται από τις ΗΠΑ, με αξιωματούχους που διαθέτουν διαύλους επικοινωνίας με πρόσωπα της ελληνικής πολιτικής.
Η πιθανότητα των αιφνιδιαστικών εκλογών τον Μάρτιο ή το αργότερο τον Μάιο δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμη και αν η Συμφωνία των Πρεσπών οδεύσει στη Βουλή προς ψήφιση. Και αυτό γιατί το κομβικό σημείο σε όλη την υπόθεση είναι οι ΑΝ.ΕΛ.
Αν οι εθνικές εκλογές δεν προηγηθούν των ευρωεκλογών και των εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση τότε θα γίνουν όλες μαζί τον Μάιο.
Η μοναδική περίπτωση οι εκλογές να διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2019 είναι μόνο αν θελήσει ο πρωθυπουργός να αφήσει τον χρόνο να τρέξει προς όφελος των μέτρων που έχει εξαγγείλει.