Οι συγκρούσεις ανάμεσα σε τζιχαντιστές και αντάρτες στη βορειοδυτική Συρία κλιμακώθηκαν την Τετάρτη, με απολογισμό σχεδόν πενήντα θανάτους μέσα σε δύο εικοσιτετράωρα, γνωστοποίησε μια ΜΚΟ. Από την Τρίτη η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, τζιχαντιστική οργάνωση που σχημάτισε ο άλλοτε βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Συρία, αναμετράται με τη Νουρεντίν αζ Ζίνκι, οργάνωση ανταρτών που ανήκει στη συμμαχία την οποία υποστηρίζει η Τουρκία, το Μέτωπο Εθνικής Απελευθέρωσης (ΜΕΑ).
Οι μάχες, που περιορίζονταν την Τρίτη σε περιοχές υπό τον έλεγχο των ανταρτών στην επαρχία του Χαλεπιού, επεκτάθηκαν την Τετάρτη στη γειτονική επαρχία Ιντλίμπ, το ύστατο μεγάλο προπύργιο των εξεγερμένων στη βορειοδυτική Συρία, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Οι μάχες κλιμακώθηκαν και εξαπλώθηκαν στο βόρειο και το νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Ιντλίμπ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής αυτής της ΜΚΟ, ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, εξηγώντας ότι και άλλες παρατάξεις του ΜΕΑ ενεπλάκησαν στις εχθροπραξίες.
Έκανε λόγο περί «προέλασης» της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ (ΧΤΣ) σε επτά κοινότητες και χωριά.
Από την Τρίτη έχουν σκοτωθεί 24 μαχητές της ΧΤΣ, 18 μέλη της Νουρεντίν αζ Ζίνκι και έξι άμαχοι, σύμφωνα με τον Άμπντελ Ραχμάν. Ο προηγούμενος απολογισμός που είχε δώσει ο ίδιος έκανε λόγο για 19 νεκρούς.
Η επαρχία Ιντλίμπ μετατρέπεται πολύ συχνά σε θέατρο συγκρούσεων μεταξύ τζιχαντιστών και ανταρτών, στο πλαίσιο των οποίων διαπράττονται στοχευμένες δολοφονίες και βομβιστικές επιθέσεις.
Σε ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη το ΜΕΑ, γνωστοποίησε ότι διατάχθηκε «γενική κινητοποίηση» για να «εμποδιστούν οι επιθέσεις» της ΧΤΣ.
Από την πλευρά του, ένα όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών της ΧΤΣ ανακοίνωσε την αιχμαλώτιση «δεκάδων μαχητών» της Νουρεντίν αζ Ζίνκι.
Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, όταν οι τζιχαντιστές της Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ κατηγόρησαν τους αντάρτες της Νουρεντίν αζ Ζίνκι πως σκότωσαν πέντε μαχητές τους κι εξαπέλυσαν έφοδο εναντίον θέσεων των ανταρτών στην επαρχία Χαλέπι.
Η ΧΤΣ και άλλες τζιχαντιστικές οργανώσεις κυριαρχούν σε πάνω από τη μισή επαρχία Ιντλίμπ, ενώ η υπόλοιπη βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της υπό τον έλεγχο του ΜΕΑ.
Οι δύο παρατάξεις βρίσκονται στα μαχαίρια εδώ και δύο χρόνια και συγκρούονται τακτικά για τον έλεγχο εδαφών.