Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται από αργά χθες το βράδυ, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχει καταλήξει να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τη Συμφωνία των Πρεσπών με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες, περί τα τέλη του Ιανουαρίου και όχι ένα μήνα αργότερα (τέλη Φεβρουαρίου), ή ακόμα περισσότερο τον Μάρτιο, όπως ήταν ο σχεδιασμός μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Πάνου Καμμένου πριν αρκετούς μήνες.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να έχει αποφασίσει πως βοηθά τον σχεδιασμό του να ολοκληρώσει γρήγορα τη διαδικασία. Το αργότερο μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η διαδικασία τροποποίηση του Συντάγματος ολοκληρωνεται στα Σκόπια, οπότε το θέμα περνάει στην Αθήνα. Για το θέμα αυτό θα “επιχειρηματολογήσει”, άλλωστε και η Άνγκελα Μέρκελ που θα βρεθεί στην Αθήνα στις 10 και 11 του μήνα.
Λίγες ημέρες μετά, θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την κύρωση του Πρωτοκόλλου Ένταξης της FYROM («Βόρειας Μακεδονίας»- όπως θα ονομάζεται τότε) στο ΝΑΤΟ, θέμα στο οποίο δεν έχει ακόμα αποφασίσει τι θα πράξει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία για υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών με πάνω από 151 ψήφους, καθώς στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προσμετρώνται οι τέσσερις βουλευτές του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Δανέλλης και Σπ. Λυκούδης), ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ΑΝΕΛ) και πιθανότατα η Έλενα Κουντουρά (ΑΝΕΛ) και Κατερίνα Παπακώστα, υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.