«Η οικογένεια από προστατευτικός θεσμός μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνο περιβάλλον. Το 50% των θανάτων γυναικών γίνεται μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο. Κομβικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση των παιδιών από πολύ μικρές ηλικίες στα σχολεία, αλλά και η εκπαίδευση των φορέων στους οποίους καταφεύγουν οι κακοποιημένες γυναίκες».
Η Αλεξάνδρα Κορωναίου καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, και κοσμήτορας της Σχολής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με αφορμή την άγρια δολοφονία της Αγγελικής στην Κέρκυρα, μίλησε χθες στις «ιστορίες που γράφουν Ιστορία» Στο Κόκκινο.
Πάντα συνέβαιναν εγκλήματα γυναικών, αλλά ο χαρακτηρισμός – κυρίως από τα Media – ήταν «εγκλήματα πάθους», με υπονοούμενα για την γυναίκα-θύμα. Τα ΜΜΕ, και μέσα από τα ριάλιτι, κατακερματίζουν το γυναικείο σώμα, υποτιμώντας τη νοημοσύνη. Ακριβώς αυτή είναι η πατριαρχία και συμβαίνει παντού, με εκτρώσεις θηλυκών εμβρύων μαζικά στην Κίνα, ή κλειτοριδεκτομές αλλού.
Ωστόσο, ο όρος ‘γυναικοκτονία’ – που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Ευρώπη για να διακρίνει τις δολοφονίες των γυναικών – μπορεί να δημιουργήσει νομικό πρόβλημα.
Χρειαζόμαστε άλλου τύπου εκπαίδευση, αντιαυταρχική. Χρειάζεται εκπαίδευση και στην αστυνομία, τους ποινικολόγους και όσους καλούνται να χειριστούν την κακοποίηση ή τον φόβο των γυναικών.