Ολοκληρώθηκε με μεγάλη συμμετοχή η ψηφοφορία του News 24/7 για την ανάδειξη των κορυφαίων Ελλήνων και ξένων της χρονιάς που μας πέρασε και αν κρίνει κανείς από τα αποτελέσματα, τη θετική ψήφο συγκέντρωσαν άνθρωποι της επιστήμης που κατάφεραν να πετύχουν μια σημαντική ανακάλυψη αλλά και άνθρωποι με σημαντικό κοινωνικό έργο, αφήνοντας έτσι στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης τους ανθρώπους της διεθνούς πολιτικής σκηνής.
Από τους Έλληνες, πρώτος αναδείχθηκε ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του ΜΙΤ και μέλος του Εργαστηρίου Πληροφορικής και Τεχνητής Νοημοσύνης του MIT.
Ασχολείται ερευνητικά με την θεωρία υπολογισμού και τον τρόπο που συνδέεται με την Θεωρία παιγνίων, τα οικονομικά, την στατιστική και την μηχανική μάθηση. Έχει συμβάλει στην λύση αρκετών ανοικτών προβλημάτων που αφορούν την υπολογιστική πολυπλοκότητα της ισορροπίας Νας, της μαθηματικής δομής και υπολογιστικής περιγραφής των βέλτιστων δημοπρασιών, και της ανάλυσης γνωστών μεθόδων μηχανικής μάθησης όπως ο αλγόριθμος expectation-maximization (EM). Έχει επίσης συμβάλει στην ανακάλυψη αποδοτικών, υπολογιστά και στατιστικά, αλγορίθμων για στατιστικό έλεγχο υποθέσεων και μάθηση κατανομών σε πολλές διαστάσεις.
Έγινε ευρύτερα γνωστός για την διδακτορική διατριβή του με τίτλο «The Complexity of Computing a Nash Equilibrium» όταν μαζί με τον Χρήστο Παπαδημητρίου και τον Paul Goldberg καταφέρανε να χαρακτηρίσουν την υπολογιστή δυσκολία της εύρεσης μιας μικτής ισορροπίας Νας. Για για την διδακτορική διατριβή του βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008 με το βραβείο «ACM Doctoral Dissertation Award». Εκλέχτηκε επίκουρος καθηγητής του ΜΙΤ το 2009 και προάχθηκε σε μόνιμος καθηγητής τον Μάιο του 2015.
Το 2018 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης βραβεύτηκε με το Βραβείο Νεβάνλινα για «την συνεισφορά του στην κατανόηση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας θεμελιωδών προβλημάτων σχετικά με αγορές, δημοπρασίες, ισορροπίες και άλλες οικονομικές δομές». Το 2018 επίσης διακρίθηκε και με το βραβείο Simons Foundation Investigator award που δίνετε σε «κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια».
Ο ίδιος σχολιάζοντας την αγάπη, την αποδοχή και την προτίμηση του κοινού στο πρόσωπό του είπε στο News 24/7:
“Χαίρομαι για την αγάπη που εξεδήλωσε ο κόσμος. Και χαίρομαι που ο κόσμος αναγνωρίζει και επιστήμονες και ανθρώπους που ασχολούνται με τα γράμματα. Αυτό είναι καλό σημάδι, και για να το συνδέσω με τη νέα χρονιά εύχομαι η χώρα μας να βρει ανάταση μέσα από τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Άλλωστε το ανθρώπινο δυναμικό το διαθέτουμε και απόδειξη είναι ότι πολλοί Έλληνες βρίσκουν τις ευκαιρίες στο εξωτερικό. Πρέπει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό να το αξιοποιήσουμε με δημιουργικό τρόπο. Χρειάζεται εξωστρέφεια για να σωθεί η χώρα μας και γι’ αυτό πρέπει να γίνουμε παγκόσμιοι παίκτες στο τεχνολογικό και επιστημονικό και πολιτισμικό γίγνεσθαι”. Ερωτηθείς για το αν αισθάνεται πρότυπο για τους νέους απάντησε: “Πρότυπο όχι αλλά σίγουρα ένα παράδειγμα που και άλλοι θα ήθελαν να ακολουθήσουν. Είχα μια “κανονική” πορεία στην Ελλάδα μέχρι που αποφάσισα να γίνω εξωστρεφής και να ακολουθήσω τα όνειρα μου”.
Στη σχετική λίστα με τους Έλληνες διακριθέντες ακολούθησε ο Αντρέας Δημητρίου που είναι ένα από τα πρόσωπα-σύμβολα του ολέθρου στο Μάτι. Πυροσβέστης στο επάγγελμα, κλήθηκε (και το έπραξε) να βοηθήσει κόσμο να σωθεί. Την ίδια ώρα, το έξι μηνών βρέφος του και η γυναίκα του έδιναν και έχαναν τη δική τους μάχη. Στην τρίτη θέση ο Πατήρ Αντώνιος Παπανικολάου ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου, ο οποίος το 2018 τιμήθηκε με το Βραβείο Ευρωπαίου Πολίτη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τις πρώτες θέσεις έκλεισε άλλος ένας επιστήμονας ο Δρ. Γιώργος Βασιλείου που ως επικεφαλής ομάδας ερευνητών στη Βρετανία ανακάλυψε ότι μια δραστική ουσία που περιέχεται σε οφθαλμικές σταγόνες, μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα της λευχαιμίας.
Στην αντίστοιχη ψηφοφορία για τους ξένους της χρονιάς με την ψήφο σας τιμήσατε και με μεγάλη διαφορά τους 3 αλλοδαπούς ψαράδες που με αυτοθυσία έσπευσαν να βοηθήσουν τους πυρόπληκτους κατά τη διάρκεια της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική τον περασμένο Αύγουστο. Πλέον τιμητικά έχουν πολιτογραφηθεί Έλληνες πολίτες σε μία ελάχιστη πράξη αναγνώρισης για την πράξη αλληλεγγύης τους.
Ένας εξ αυτών ο Μοχάμεντ έχει στην Ελλάδα 23 χρόνια, από το 1995 βρίσκεται εδώ και παλεύει για το μεροκάματο στα αλιευτικά, σε Νέα Μάκρη και Μαραθώνα. Στη φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου δεν δούλευε, είχε μόλις αφιχθεί από την Αίγυπτο. Παρόλα αυτά, δεν το σκέφθηκε ούτε στιγμή να ριχθεί στη μάχη για να διασώσει ανθρώπους που έπεφταν πανικόβλητοι στα νερά. Και ο μπαγάσας έσωσε πάνω από 40. Νέους, γέρους, γυναίκες, παιδιά, ακόμη και βρέφη.
“Τρελάθηκα όταν είδα κόσμο στη θάλασσα. Η μέρα εκείνη με σημάδεψε, δεν θα την ξεχάσω ποτέ. Μία κυρία, όταν την πλησίασα στη θάλασσα, μου άπλωσε τα χέρια. Την έπιασα αλλά εκείνη ούρλιαζε από τον πόνο, είχε καεί παντού στα χέρια. Τελικά την ανέβασα. Και μη ρωτάς, αν το ξανάκανα. Φυσικά και το ξανάκανα, έχω τρία παιδιά που με περιμένουν στην Αίγυπτο αλλά η Ελλάδα, φίλε, είναι δεύτερη πατρίδα μου” λέει με σπαστά, αλλά γεμάτα πάθος, ελληνικά του ο Μοχάμεντ.
Στις προτιμήσεις των αναγνωστών ακολούθησε ο Dr. Carl June και η επιστημονική του ομάδα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια οι οποίοι ανέπτυξαν το tisagenlecleucel. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή, εφάπαξ θεραπεία που αξιοποιεί τα Τ κύτταρα του ίδιου του ασθενούς για την καταπολέμηση του καρκίνου, η οποία έλαβε την έγκριση της ΕΕ. Χάρη στην έρευνά της ομάδας και της θεραπείας, έχουν ήδη σωθεί αρκετά παιδιά. Για την ανακάλυψή του ο June τιμήθηκε φέτος με το Albany Medical Center Prize.
Στην τρίτη θέση η 25χρονη Νάντια Μουράντ η οποία έχει καταφέρει να επιζήσει από μία τις χειρότερες περιόδους του λαού της, των Γιαζίντι στο Ιράκ, για να γίνει μια σεβαστή εκπρόσωπός τους και τελικά να τιμηθεί φέτος με το Νόμπελ Ειρήνης. Δεν έχει σταματήσει να επαναλαμβάνει ότι περισσότερες από 3.000 γυναίκες Γιαζίντι εξακολουθούν να αγνοούνται και πιθανόν να είναι ακόμη αιχμάλωτες. Η ίδια έχει οριστεί από τον ΟΗΕ “πρέσβειρα για την αξιοπρέπεια των θυμάτων του τράφικινγκ”, ενώ και η ίδια είχε γίνει θύμα τράφικινγκ.
Αξίζει να σημειωθεί πως χαμηλά στη λίστα βρέθηκαν τα πολιτικά πρόσωπα από τα οποία ο μόνος που διέσωσε την δημοφιλία του παρά το γεγονός ότι μπορεί να προκαλεί έκπληξη είναι ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, με τις δύο ισχυρές κυρίες της Ευρώπης την Άγκελα Μέρκελ και την Τερέζα Μέι να κατρακυλούν στην 7η και 9η θέση αντίστοιχα με το αρνητικό ρεκόρ ψήφων να ανήκει στον ιδρυτή του facebook, Μαρκ Ζάκεμπεργκ.