Να χάσει η κυβέρνηση την δεδηλωμένη είναι συνταγματικά αδιανόητο. Η κυβέρνηση μπορεί να πέσει, αλλά όχι να χάσει την δεδηλωμένη” δήλωσε η συνταγματολόγος, πρόεδρος στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Ιφιγένεια Καμτσίδου στην ΕΡΤ.
“Συνταγματικά δεν υπάρχει άλλος χώρος, εκτός αν παραιτηθεί ο Πρωθυπουργός, πέραν τούτου η κυβέρνηση να χάσει την δεδηλωμένη είναι συνταγματικά αδιανόητο. Μπορεί να πέσει αλλά όχι να χάσει την δεδηλωμένη” είπε μεταξύ άλλων.
Η κ. Καμτσίδου καλούμενη να σχολιάσει τις δηλώσεις του γραμματέα της Ν.Δ., κ. Αυγενάκη περί “ετερόκλητης κυβερνητικής πλειοψηφίας” εξήγησε ότι:
“Κανείς δεν υποχρεώνει την αντιπολίτευση να θέσει θέμα δυσπιστίας ούτε την κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, όμως θα πρέπει να είναι σαφές ότι όσο δεν κινούνται αυτές οι διαδικασίες με απόλυτα νόμιμο και νομιμοποιημένο τρόπο, η κυβέρνηση συνεχίζει να διοικεί την χώρα, ακόμα και αν αλλάξουν κάποιοι υπουργοί. Άλλωστε έχουμε συνέχεια ανασχηματισμούς”.
Μιλώντας για τις δυνατότητες παρέμβασης του Προέδρου της Δημοκρατίας αποσαφήνισε ότι “ο πρόεδρος της Δημοκρατίας παρεμβαίνει σε δύο περιπτώσεις μόνο. Όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση ορίζει πρωθυπουργό. Αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαπιστώσει ότι η κυβέρνηση έχασε την εμπιστοσύνη της Βουλής και αυτό γίνεται με δύο τρόπους, είτε με την απώλεια της ψήφου εμπιστοσύνης είτε με την αποδοχή της πρότασης μομφής”.
“Έχουμε περάσει πρόσφατα, στην περίοδο των συμμαχικών κυβερνήσεων που βοηθούν στην πληρέστερη πραγμάτωση της δημοκρατικής αρχής όπου περισσότερες δυνάμεις μετέχουν στην διακυβέρνηση”.
400 χρόνια στην Μ. Βρετανία και 140 χρόνια στην χώρα μας αυτός είναι ο κοινοβουλευτισμός
Γενικότερα για την αρχή της δεδηλωμένης η κ. Καμτσίδου τόνισε ότι: “Η κυβέρνηση δεν μπορεί να χάσει την δεδηλωμένη γιατί καμία κυβέρνηση στην χώρα δεν έχει την δεδηλωμένη 15 μέρες μετά τον διορισμό της. Είναι λάθος να το λέμε αυτό. Οι κυβερνήσεις μετά τον διορισμό τους ή λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να κυβερνούν ή δεν λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύνης και αντικαθίστανται. Η δεδηλωμένη είναι μία αρχή που απευθύνεται στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον δεσμεύει κατά την επιλογή του Πρωθυπουργού. Ποιον μπορεί δηλαδή με βάση τα προτάγματα του κοινοβουλευτισμού να διορίσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αυτόν που έχει την δεδηλωμένη”.
Για να καταλήξει: “400 χρόνια στην Μεγάλη Βρετανία και 140 χρόνια στην Ελλάδα αυτός είναι ο κοινοβουλευτισμός. Είναι το καλύτερο σύστημα για την υλοποίηση της δημοκρατικής αρχής γιατί επιτρέπει την εξουσία να ασκούν οι εκλεκτοί της λαϊκής αντιπροσωπείας”.
Στην συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις για την συνταγματική αναθεώρηση, η κ. Καμτσίδου τόνισε ότι με την σημερινή σύσταση της Βουλής είναι πολύ δύσκολο να ανοίξει το θέμα του άρθρου 16. Κάτι που επιζητά η Ν.Δ.
ΠΗΓΗ: avgi.gr