Μετά τη συνάντηση που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.
https://www.facebook.com/tsiprasalexis/videos/616787572110515/?__xts__[0]=68.ARD7uobK3KCIBnlP5QKpHA32DuTHNSPuazYmsSGCyD0D7fD9cHTpqYsr8hiPoADNW1vrJJadGvtrOGj0YcCl7PL9nZ9kJ5q4FIa4U__f9r9i-cmKcIuNGDysuyLln9p9xQ4dbrG-1_ThV0X_xEtO1ZM0uPbsh9q-zgeeVsBqWPJwmQsttcFaylotCHDvic6JUzuRYoNKhp_OI2wU5FN_PI2XCD4DDVf3Df_5LHMWebbfHk2NwCngbThgM3I-Y-a8XK24gwSS2H4km-pU1xL1gxZrCJshbr-l7aVfaVDpGqcF-XozkpbdWMTpZn2IWQbdlA3p2qQJjkMHjc4RqaelDQ&__tn__=-R
Μέρκελ:
Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ μας ενδιαφέρει να σταθεί στα πόδια της. Γι’αυτό έχουμε μια ατζέντα. Το ότι μεγάλες επιχειρήσεις από την Γερμανία επενδύουν στην Ελλλάδα δείχνει πόσο σημαντική είναι.
Μέρκελ:
Δεν υπάρχει καμμία σχέση μεταξύ των ενεργειών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ και των δημοσιονομικών συζητήσεων. Με εκπλήσσει που πρέπει να απαντήσω σε αυτό. Θα μιλήσω και με τον κ.Μητσοτάκη. Υπάρχουν και κάποιοι κανόνες, όπως όταν συζητούνται εθνικά θέματα. Θα προσπαθήσω να ασκήσω κάποια επιρροή αλλά δεν πιστεύω ότι μπορώ να αλλάξω κάτι.
Τσίπρας:
Στήριζα τις διαδηλώσεις και το πρώτο διάστημα που ήμουν πρωθυπουργός διεκδικώντας ένα βιώσιμο πρόγραμμα που θα έδινε στην Ελλάδα που θα έβγαινε από την κρίση. Έχει αλλάξει και το γεγονός όταν είσαι στη θέση του πρωθυπουργού εκπροσωπείς όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες
Η πρώτη ερώτηση προς τον κ.Τσίπρα αφορά την περίοδο που στήριζε τις διαδηλώσεις σε αντίστοιχες επισκέψεις της κας Μέρκελ
Μέρκελ:
Είμαι ευγνώμων στον Αλ.Τσίπρα που προσπάθησε να βρει λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Δημιουργείται σαφήνεια και δίνεται η ευκαιρία στην Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος της ΕΕ. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γι΄αυτό το τόσο αποφασιστικό βήμα, που δεν θα ωφελήσει μόνο την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ αλλά όλους μας.
Μέρκελ:
Προσπαθούμε να συμβάλουμε και να προφέρουμε προοπτικές στους νέους ανθρώπους. Έχουμε δρομολογήσει πρωτοβουλία στον τομέα των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 16% πέρυσι. Ευχαριστούμε που μας δίνεται η δυνατότητα να είμαστε τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ
Το προσφυγικό μας συνδέει ιδιαίτερα. Η Ελλάδα επλήγη σε μια δύσκολη περίοδο. Προσπαθήσαμε με τη συνεργασία της Τουρκίας να βρούμε μια λύση, συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό για την κατάσταση στα νησιά. Βλέπω πόσο απαραίτητη είναι μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό.
Μέρκελ:
Θα συναντήσω αύριο ανθρώπους της κοινωνίας και της οικονομίας. Είναι γνωστό ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας. Μας ευχαριστεί που θα είμαστε η τιμώμενη χώρα στην ΔΕΘ και θα αναπτύξουμε με τον τρόπο αυτό νέες σχέσεις. Με τα 4 εκατομμύρια τουριστών μόνο φέτος, δημιουργούν στενό δεσμό.
Μέρκελ:
Χαίρομαι που βρίσκω μια νέα κατάσταση στην Ελλάδα με το τέλος των προγραμμάτων και το τέλος των προγραμμάτων. Δεν είναι το τέλος του δρόμου αλλά η απαρχή μιας νέας κατάστασης.
Τσίπρας:
Προφανώς και μιλήσαμε για την Τουρκία, το Κυπριακό, τονίσαμε τη σημασία που έχει η συνεργασία με τη γείτονα χώρα αλλά και την ενταξιακή πορεία της. Τόνισα τη σημασία που έχει ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Ιδίως σε μία περίοδο όπου υπάρχει ένας νέος ενεργειακός χάρτης που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια και καθώς θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες διεθνούς δικαίου, καθώς και η Κύπρος προχωρά σε γεωτρήσεις.
Τσίπρας:
Συμφωνήσαμε με την κ. Μέρκελ στην κρισιμότητα που έχει για την Ευρώπη η καθιέρωση μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση με αναθεώρηση του υφιστάμενου Συστήματος. Μιας πολιτικής που να συμπεριλαμβάνει πιο ισχυρούς μηχανισμούς στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής, έναν ισχυρό μηχανισμό επιστροφών, αλλά και αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με χώρες προέλευσης και διέλευσης
Μέρκελ: Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας δεν έχει εφαρμοστεί όπως θα θέλαμε. Οι επιστροφές δεν είναι αυτές που θα θέλαμε. Συζητήσαμε σήμερα για το πώς θα στηρίξουμε ανθρωπιστικά κλπ όσα άτομα δεν αφορά αυτή η συμφωνία.