Ζήτημα ωρών και όχι ημερών είναι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα Σκόπια η πραγματοποίηση της τρίτης και τελικής ψηφοφορίας για την τροποποίηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, προκειμένου να κυρωθεί, από την πλευρά των Σκοπίων, η συμφωνία των Πρεσπών. Σε κάθε περίπτωση, σήμερα ή όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές το αργότερο αύριο, η ψηφοφορία θα έχει πραγματοποιηθεί. Η συζήτηση στην ολομέλεια ξεκίνησε χθες και, όπως αναμενόταν, το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό VMRO-DPMNE αποχώρησε από τη διαδικασία.
«Ως πολιτικό κόμμα δεν θα νομιμοποιήσουμε την αλλαγή του συντάγματος, επειδή αυτές οι αλλαγές δεν έχουν τη νομιμοποίηση από τους πολίτες. Είμαστε βαθιά πεπεισμένοι ότι είναι επιζήμιες, αφήνουν μόνιμο σημάδι στη μακεδονική εθνική αξιοπρέπεια και αλλάζουν την ταυτότητα, κυρίως τη θεσμική» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του VMRO Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Είπε επιπλέον ότι «η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να είναι του Ζάεφ και των στενών συνεργατών του που μέσω της αλλαγής του ονόματος θέλουν να διατηρήσουν τη θέση και τα προνόμια που έχουν, αλλά η δική μου πατρίδα και των πολιτών είναι η Δημοκρατία της Μακεδονίας», ενώ εν συνεχεία συμμετείχε σε αντικυβερνητική διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ.
Η χθεσινή διαδικασία άρχισε νωρίς το μεσημέρι, ωστόσο διακόπηκε για λίγο προκειμένου να αντικατασταθεί βουλευτής του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος, ο οποίος διορίστηκε διευθυντής της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της ΠΓΔΜ και ως εκ τούτου ήταν ασυμβίβαστη η συμμετοχή του στη Βουλή. Γενικά, στα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ εκτιμάται ότι ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει εξασφαλίσει τους 80 βουλευτές οι οποίοι απαιτούνται για την κύρωση των συνταγματικών αλλαγών. Στην πρώτη ψηφοφορία που απαίτησε την αυξημένη πλειοψηφία, ο αριθμός των 80 βουλευτών επιτεύχθηκε με τη συμμετοχή οκτώ από το VMRO και τεσσάρων από τα αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης «BESA» και «Συμμαχία για τους Αλβανούς».
Οι διαπραγματεύσεις του κ. Ζάεφ με τους βουλευτές των δύο αλβανικών κομμάτων υπήρξαν εντατικές τις προηγούμενες ημέρες. Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αποδέχθηκε ορισμένα από τα αιτήματα της αλβανικής αντιπολίτευσης, ανάμεσα στα οποία την αναδιατύπωση της εισαγωγικής φράσης του προοιμίου του συντάγματος (τροπολογία 34). Η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» ζητεί, ακόμη, συνταγματική κατοχύρωση της αλβανικής γλώσσας σε όλη την επικράτεια της ΠΓΔΜ, δίχως να είναι σαφές αν πιθανή μη ικανοποίηση αυτού του όρου θα οδηγούσε όντως το συγκεκριμένο κόμμα να απόσχει από την ψηφοφορία. Σε μερίδα των ΜΜΕ της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση εμφανίζεται να αισιοδοξεί ότι μπορεί να επιτύχει πλειοψηφία μεγαλύτερη ακόμα και των 80 βουλευτών, με την ενδεχόμενη προσχώρηση ενός ή δύο από το VMRO και τα συνεργαζόμενα με αυτό, μικρότερα κόμματα.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr