Μετά την καταστροφική επίσκεψη του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Μπόλτον στην Άγκυρα, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν αρνήθηκε να τον δεχτεί, τόσο η τουρκική όσο και η αμερικανικής πλευρά επιδίδονται σε προσπάθειες επιδιόρθωσης της βλάβης. Ή μάλλον, τετραγωνισμού του κύκλου, αν κρίνουμε από τα όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρμεντ Μάικ Πομπέο, κατά την δική του επίσκεψη στο Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Οι ΗΠΑ, δήλωσε την Τετάρτη ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, παραμένουν δεσμευμένες στο σχέδιο απόσυρσης των δυνάμεών τους από την κουρδοκρατούμενη βορειοανατολική Συρία και δεν επηρεάζονται από τις τουρκικές απειλές για ανάληψη δράσης εναντίον των Κούρδων μαχητών του YPG. Παράλληλα, όμως ο Μάικ Πομπέο υποστήριξε ότι η Τουρκία “κατανοεί” την επιθυμία της Ουάσιγκτον να “προστατευθεί” το YPG, μολονότι ο Ερντογάν έχει δημοσίως αρνηθεί να προβεί σε οποιαδήποτε παραχώρηση προς την “τρομοκρατική οργάνωση”.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Τουρκικής Εθνιοσυνέλευσης, αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ “δυσκολεύονται” να υλοποιήσουν το σχέδιο απόσυρσης από τη Συρία, μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας με την “τρομοκρατική οργάνωση”, καθώς υπάρχουν άλλωστε πολλές διαφορετικές φωνές εντός της αμερικανικής κυβέρνησης.
Πρόσθεσε, πάντως, με νόημα ότι η Τουρκία παρακολουθεί τις εξελίξεις σε συνεργασία με τη Ρωσία και το Ιράν, το οποίο, “είτε αρέσει, είτε όχι στις ΗΠΑ και άλλες χώρες”, όπως είπε, αποτελεί έναν παίκτη στη συριακή κρίση.
Με άλλα λόγια, η Άγκυρα επιλέγει την σιγουριά της τριμερούς “διαδικασίας της Αστάνα”, από την αποκρυπτογράφηση των αντιφατικών αμερικανικών μηνυμάτων. Πάνω στην ώρα, άλλωστε, έγινε γνωστό από το πρακτορείο Anadolu ότι ο Ερντογάν πρόκειται να μεταβεί στη Μόσχα εντός του Ιανουαρίου, αν και οι ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Δεν είναι τυχαίο ότι όσο εκτυλίσσεται το τουρκοαμερικανικό θρίλερ για το τι μέλλει γενέσθαι πέραν του Ευφράτη, στα δυτικά του ποταμού η παραμεθόρια πόλη Μάνμπιτζ τέθηκε χωρίς τυμπανοκρουσίες υπό τον έλεγχο των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων, οι οποίες προσκλήθηκαν από τους Κούρδους μαχητές και έχουν ενισχυθεί από ρωσικές περιπόλους.
Η αποκατάσταση της εξουσίας του Άσαντ σε όλο και μεγαλύτερο τμήμα της συριακής επικράτειας είναι κάτι με το οποίο η Τουρκία μπορεί να συμφιλιωθεί, εάν έτσι εξασφαλίζεται το μείζον, δηλαδή η αποτροπή της εμφάνισης κουρδικών οιονεί κρατικών δομών στα νότια σύνορά της. Εξ ού και το πιο δύσκολο σημείο της τουρκοαμερικανικής διαπραγμάτευσης αφορά την απόσυρση του βαρέος οπλισμού τον οποίο οι ΗΠΑ έχουν παραχωρήσει στις κουρδικές δυνάμεις.
Την ίδια ώρα, πληροφορίες του καταριανών συμφερόντων Middle East Eye αναφέρουν ότι σε πρόσφατη μυστική συνάντηση στο Άμπου Ντάμπι αξιωματούχοι του Ισραήλ, της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Αιγύπτου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία πρέπει να ανασχεθεί, διότι αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή στην περιοχή, σοβαρότερη λ.χ. ως προς τις στρατιωτικές της δυνατότητες από αυτήν που αντιπροσωπεύει το Ιράν. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων η υποστήριξη του PKK και του YPG, ενώ στο ίδιο φόντο πρέπει να ερμηνευθούν και οι κινήσεις αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων των αραβικών μοναρχιών με τη Δαμασκό.
Οι ανησυχίες αυτών των παραδοσιακών εταίρων των ΗΠΑ εξηγούν και τις ανακολουθίες της Ουάσιγκτον ως προς την αποχώρηση από τη Συρία, ενώ, από ειρωνεία της τύχης, ο Άσαντ αποδεικνύεται ο μόνος που μπορεί να επωφεληθεί και από τις δύο πλευρές ταυτοχρόνως.