Ως το προτελευταίο βήμα «μιας μακράς και βασανιστικής πορείας για την κυβέρνηση Ζάεφ, να τερματίσει επισήμως τη διαμάχη με την Ελλάδα» περιγράφει την ψηφοφορία στη Βουλή της ΠΓΔΜ η εφημερίδα New York Times. Όπως τονίζει, συνιστά «σπάνιο δείγμα καλών νέων και θριάμβου της επιμελούς διπλωματίας».
Σε εκτεταμένο άρθρο για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με την οποία η ΠΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η εφημερίδα σημειώνει ότι δόθηκε τέλος «σε μια διαμάχη που εξόργιζε επί δεκαετίες και κρατούσε τη μικρή βαλκανική χώρα της “Μακεδονίας” εκτός της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», καθώς «οι βουλευτές συμφώνησαν χθες να αλλάξουν επισήμως το όνομα της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
«Πράγματι, σε μια στιγμή κατά την οποία η ΕΕ αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων, η χθεσινή ψηφοφορία αντιμετωπίζεται ως ένα σπάνιο δείγμα καλών νέων και θριάμβου της επιμελούς διπλωματίας», τονίζεται.
Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι η χθεσινή απόφαση «ήταν το προτελευταίο βήμα μιας μακράς και βασανιστικής πορείας για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ, να τερματίσει τελικά, επισήμως, τη διαμάχη με την Ελλάδα γι’ αυτό το θέμα» και αναπαράγει τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι «πρέπει να σηκώσουμε ψηλά το κεφάλι μας, να ξεπεράσουμε όλα τα ζητήματα της διαιρεμένης μας κοινωνίας».
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πριν από τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, κάλεσε τους βουλευτές να κοιτάξουν προς την ημέρα εκείνη που θα μπορούν υπερήφανα να βλέπουν τη σημαία της χώρας να κυματίζει μπροστά από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Όπως γράφει η εφημερίδα, «για τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας η ψηφοφορία της Παρασκευής αποτέλεσε την κορύφωση πολυετών συζητήσεων και έγινε δεκτή με αισθήματα εξάντλησης αλλά και χαράς».
Οι NYT θυμίζουν πάντως ότι για να φτάσει η ΠΓΔΜ να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, πρέπει η Βουλή των Ελλήνων πρέπει να ψηφίσει για την αναγνώριση του νέου ονόματος.
Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, αυτό είναι κάτι που πιθανόν να αποδειχθεί «μια όχι εύκολη υπόθεση», δεδομένων των διαιρέσεων που συνεχίζει να προκαλεί εκεί το θέμα.
Στο σημείο αυτό τονίζει ότι ήδη πριν από την ψηφοφορία στα Σκόπια φάνηκε να κλιμακώνεται η διάσταση μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου, ο οποίος απείλησε με αποχώρηση από την κυβέρνηση, εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.
«Παραμένει, ωστόσο, αβέβαιο, αν θα πραγματοποιήσει την απειλή του αυτή, παρά το γεγονός ότι γίνεται ολοένα και πιο ηχηρός στη διαφωνία του. Σε περίπτωση αποχώρησής του, θα παραιτηθεί από τη θέση του ΥΕΘΑ χωρίς να είναι εξασφαλισμένο ότι θα καταφέρει να αποτρέψει την εξέλιξη», αναφέρεται.
Επίσης, αναφέρει όσα δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεοπτική του συνέντευξη στο OPEN, και το γεγονός ότι είναι πεπεισμένος πως ο Πάνος Καμμένος θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση.
Σημειώνει πάντως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι «θα αναζητήσει εμπιστοσύνη σε περίπτωση αποχώρησης του δεξιού εταίρου του και δήλωσε βέβαιος ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη στήριξη που χρειάζεται για να διατηρηθεί στην εξουσία».
Όσον αφορά το μέλλον της ΠΓΔΜ στους διεθνείς θεσμούς, η εφημερίδα θυμίζει τη δήλωση του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που χαρακτήρισε την εξέλιξη ως ιστορική στιγμή για τον λαό της ΠΓΔΜ επισημαίνοντας ότι «το ΝΑΤΟ στηρίζει σθεναρά την πλήρη υλοποίηση της συμφωνίας, η οποία αποτελεί σημαντική συμβολή στη σταθερότητα και ευημερία της περιοχής».
Επίσης σημειώνει ότι την ίδια θέση απηχούν και σχόλια Ευρωπαίων ηγετών, με την Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Γιοχάνες Χαν να τονίζουν, με κοινή τους δήλωση, ότι «οι πολιτικοί ηγέτες και ομοίως οι πολίτες επέδειξαν αποφασιστικότητα να αδράξουν την μοναδική και ιστορική ευκαιρία να επιλύσουν μια από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Η Ε.Ε. στηρίζει σθεναρά τη συμφωνία αυτή, η οποία αποτελεί παράδειγμα συμφιλίωσης για την περιοχή και την Ευρώπη στο σύνολό της».