Τα έντονα καιρικά φαινόμενα δημιουργούν πολλά προβλήματα στη χώρα, όμως δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται ποιος και γιατί δίνει ονόματα στις μεγάλες κακοκαιρίες. Αξίζει να θυμηθούμε πως μόνο τις πρώτες κιόλας μέρες του 2019 οι κακοκαιρίες έχουν πάρει τέσσερα διαφορετικά ονόματα.
Το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που προκάλεσε πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά όλης της χώρας, ισχυρές βροχοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους την Πρωτοχρονιά ονομάστηκε “Ραφαήλ”, δύο μέρες μετά μας επισκέφτηκε η “Σοφία” με δριμύ ψύχος και πυκνές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που οδήγησαν στην 3η μεγαλύτερη έκταση χιονοκάλυψης στη χώρα μας τουλάχιστον από το 2004, στις 7 και 8 Ιανουαρίου την πόρτα μας χτύπησε ο “Τηλέμαχος” ενώ το τελευταίο κύμα κακοκαιρίας ονομάστηκε “Υπατία”.
Η ιστορία με τα ονόματα των έντονων καιρικών φαινομένων ξεκινά δύο χρόνια πίσω στις αρχές του 2017 όταν πρωτογνωρίσαμε αυτή τη νέα συνήθεια με την κακοκαιρία “Αριάδνη”, η οποία προκάλεσε σφοδρότατες χιονοπτώσεις και σημαντική συσσώρευση χιονιού, ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές. Αυτή την ιστορία βέβαια ξέρει καλύτερα από όλους ο ίδιος ο εμπνευστής της, ο μετεωρολόγος και ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος.
Το σκεπτικό πίσω από τα ονόματα
“Δεν ονοματίζουμε όλες τις κακοκαιρίες. Από το 2017 αποφασίσαμε να δίνουμε ονόματα στα έντονα καιρικά φαινόμενα που πιστεύουμε ότι θα προκαλέσουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, και προσπαθούμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σίγουροι για αυτό μέσα από τις προβλέψεις μας. Έτσι πιστεύουμε πως αποτυπώνεται καλύτερα μια κακοκαιρία στους πολίτες που πρέπει να πάρουν και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Χτυπάμε λοιπόν ένα καμπανάκι και στη συνέχεια με χάρτες και κάθε μέσο δίνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες που το όνομα βοηθά να είναι συγκεντρωμένες” μας εξηγεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ