Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που έφερε το «διαζύγιο» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ την Κυριακή, απασχολεί και σήμερα τον διεθνή Τύπο, με εκτενή ρεπορτάζ που αναφέρονται στην «επόμενη ημέρα» μετά την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου, στα σενάρια διεξαγωγής πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και στο τι μέλλει γενέσθαι με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στον βελγικό Τύπο, η εφημερίδα «De Standaard» σε ανάλυση υπό τον τίτλο «Η Μακεδονία προκαλεί την πτώση της ελληνικής κυβέρνησης», μιλάει για μια «κρίσιμη εβδομάδα» που έχει μπροστά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να καταφέρει να «περάσει» την «ιστορική», όπως την χαρακτηρίζει, Συμφωνία των Πρεσπών από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Από την πλευρά της η «De Morgen» σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Ο κυβερνητικός εταίρος του Τσίπρα αποχωρεί διαμαρτυρόμενος για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», αναφέρεται στην παραίτηση του Π. Καμμένου και διερωτάται για τις επιπτώσεις τόσο σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, όσο και σε ό,τι αφορά την ίδια την κυβέρνηση του Α. Τσίπρα που διατρέχει τον κίνδυνο «να χάσει τη δεδηλωμένη».
Σημειώνεται ειδικότερα ότι ο Π. Καμμένος αναγκάστηκε να διαχωρίσει τη θέση του από τον Τσίπρα από τη στιγμή που το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία προβλέπει για την ΠΓΔΜ το όνομα «Βόρεια Μακεδονία».
Επισημαίνεται ότι ανέκαθεν ο κ. Καμμένος εναντιωνόταν στη χρήση από τη γειτονική χώρα του όρου «Μακεδονία» σε οποιοδήποτε μορφή, αλλά η αποχώρησή του από την κυβέρνηση προκαλεί πολλά προβλήματα στον Έλληνα πρωθυπουργό που διατηρεί μια ισχνή πλειοψηφία 151 εδρών στη Βουλή.
Άλλο ρεπορτάζ που φιλοξενεί η ίδια εφημερίδα υπό τον τίτλο «Η ελληνική κυβέρνηση κλυδωνίζεται, καθώς φουντώνουν οι αντιδράσεις για το όνομα “Μακεδονία”» επικεντρώνεται στην «επόμενη μέρα» για την ελληνική κυβέρνηση ύστερα από την αποχώρηση του Π. Καμμένου, με την εφημερίδα να διατυπώνει την εκτίμηση ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας θα αναζητήσει τη βοήθεια ανεξάρτητων κεντροαριστερών βουλευτών, προκειμένου να εξασφαλίσει την αναγκαία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να επιβιώσει πολιτικά η κυβέρνησή του.
Στην αποχώρηση του Π. Καμμένου αναφέρεται και δημοσίευμα που αναρτήθηκε στη διαδικτυακή έκδοση της «De Tijd» υπό τον τίτλο «Κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα». Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι μετά από μακρόχρονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας-ΠΓΔΜ επιτεύχθηκε τελικά συμφωνία για το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», το οποίο όμως απορρίπτουν κατηγορηματικά όλα τα εθνικιστικά κόμματα στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και οι ΑΝΕΛ.
Ως προς τον εξειδικευμένο στα ευρωπαϊκά ζητήματα Τύπο, το Euractiv αναφέρει ότι η επικύρωση της συμφωνίας από την ΠΓΔΜ προκάλεσε κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα, καθώς ο ηγέτης των ΑΝΕΛ απέσυρε την στήριξή του από τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Αναφέρεται πως σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο κ. Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να αποτελέσει εμπόδιο στο ευρωατλαντικό μέλλον της ΠΓΔΜ και ότι τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της ελληνικής επικύρωσης είναι πολλά. Το Euractiv θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα κυβερνητικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας.
Το «Politico» σε δημοσίευμα με τίτλο «Ελληνική κρίση- (Νοτιο-) Μακεδονικές αναταράξεις» αναφέρεται στις εξελίξεις στην Ελλάδα με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από τον κυβερνητικό συνασπισμό και την επικείμενη ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σημειώνεται ότι όλα τα μάτια είναι τώρα στην Ελλάδα και στο εάν ο Τσίπρας θα καταφέρει να εξασφαλίσει πλειοψηφία για την έγκριση της συμφωνίας που θα οδηγήσει στη μετονομασία της γείτονος σε «Βόρεια Μακεδονία».
Le Monde: Ο Τσίπρας επωφελήθηκε από την αποχώρηση Καμμένου για να παίξει άλλη μια παρτίδα πολιτικού πόκερ
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επωφελήθηκε από την αναχώρηση του «περιοριστικού» του εταίρου, Πάνου Καμμένου «για να παίξει άλλη μια παρτίδα πολιτικού πόκερ», ζητώντας κατ΄ αρχάς ψήφο εμπιστοσύνης από την Ελληνική Βουλή, γράφει η γαλλική Le Monde.
H διαδικασία αυτή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη και ο Αλέξης Τσίπρας, που διαθέτει 145 εκλεγμένους βουλευτές (από τους 300) από το κόμμα του της Αριστεράς, μπορεί να προσβλέπει σε τέσσερις βουλευτές από το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Ο Μάνος Παπάζογλου, καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου, λέει στην Le Monde: «Οι κινήσεις στο πολιτικό πόκερ του Αλέξη Τσίπρα είναι όλο και πιο ελεγχόμενες, περισσότερο από όσο ίσως πιστεύουν κάποιοι. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά ότι η ψήφος εμπιστοσύνης θα περάσει, όπως και η Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά η πλειοψηφία είναι αδύναμη. Για τις σημαντικές ψηφοφορίες, όπως είναι η Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρει 180 ψήφους. Οι πρόωρες εκλογές φαίνονται όλο και πιο πιθανές και μια νέα περίοδος αστάθειας ανοίγει για την Ελλάδα».
Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα ,”ο Πάνος Καμμένος προετοιμάζεται ήδη για τις επόμενες εκλογές και δεν θα έχει συμβιβαστεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών έναντι των εθνικιστών ψηφοφόρων του. Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, «απαλλάσσεται» από έναν εταίρο ιδεολογικά στον αντίποδα του κόμματός του και θέλει να προσεγγίσει την κεντροαριστερά εν όψει των μελλοντικών ευρωεκλογών και βουλευτικών εκλογών. Την Κυριακή το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε «τις προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν για την επόμενη μέρα».
«Θα πρέπει να επισφραγίσουμε την έξοδο από την κρίση με μια κοινωνική στροφή, ώστε η χώρα να μην επιστρέψει στους τρόπους του παρελθόντος, την διαφθορά, την διασπάθιση των δημοσίων πόρων», τόνισε ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε σε μια ομιλία του την Κυριακή, που έδινε την εντύπωση ότι η προεκλογική εκστρατεία έχει για τα καλά ξεκινήσει, σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.
Bloomberg: Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καλά νέα για τους επενδυτές
Αρκετοί είναι οι αναλυτές που εκφράζουν την ανάγκη για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι η συντομότερη δυνατή λήξη της προεκλογικής περιόδου θα ήταν προς το συμφέρον της οικονομίας της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg.
Το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται σε κίνδυνο αυτή την εβδομάδα μετά την κατάρρευση της συνεργασίας του με τον Πάνο Καμμένο, αυξάνοντας και το σενάριο για πρόωρες εκλογές. Με τον προεκλογικό αγώνα να έχει αρχίσει ήδη, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να επισπεύσουν μία μεταβολή της εξουσίας προς τη Νέα Δημοκρατία, αναφέρει το Bloomberg.
«Οι πρόωρες εκλογές θα ήταν καλά νέα για τους επενδυτές», δήλωσε ο Wolfango Piccoli, της Teneo Intelligence. «Η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο εδώ και εβδομάδες, και όσο πιο γρήγορα γίνονται οι εκλογές, τόσο το καλύτερο», σημείωσε.
«Τουλάχιστον, η αποχώρηση του Καμμένου βοηθάει, ώστε να ξεπεραστεί η αβεβαιότητα των τελευταίων ημερών που αυξήθηκε εξαιτίας της παλινωδίας του», τόνισε ο Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group στο Λονδίνο.
«Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να λάβει επαρκή στήριξη στη Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς βουλευτές και από άλλα κόμματα τάσσονται υπέρ της συμφωνίας» εκτιμά, το Bloomberg στην ανάλυσή του που αναδημοσιεύεται και στην Washington Post .
«H αποχώρηση του Πάνου Καμμένου δεν είναι πιθανό να ανατρέψει την κυβέρνηση, καθώς αρκετοί βουλευτές των ΑΝΕΛ αναμένεται να ταχθούν ενάντια στον Καμμένο και να υποστηρίξουν τον Αλ. Τσίπρα, παρατείνοντας τη θητεία του για λίγους ακόμη μήνες» αναφέρει το Bloomberg και προσθέτει: «Εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα αναγκαστεί να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Αλλά η συμφωνία για τη “Μακεδονία” θα περάσει πριν γίνουν οι εκλογές» εκτιμά το πρακτορείο.
Στο ερώτημα γιατί το «μακεδονικό» ζήτημα είναι σημαντικό για τον Αλέξη Τσίπρα, το Bloomberg σχολιάζει ότι «στην προεκλογική περίοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέλει να επικαλεστεί την επίλυση της ιστορικής διαμάχης με την ΠΓΔΜ ως ένα από τα επιτεύγματά του μαζί με την έξοδο από τα μνημόνια και τις οδυνηρές συνθήκες που τα συνόδευαν. Έβαλε ένα μεγάλο στοίχημα ότι θα μπορούσε να επιλύσει τη διένεξη για τη «Μακεδονία», αναλαμβάνοντας ο ίδιος προσωπικά του υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Οκτώβριο και δεσμευόμενος ότι θα ολοκληρώσει τη συμφωνία.
Η κυβέρνησή του θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μία νίκη στην εξωτερική πολιτική ιδιαίτερα μετά την αποτυχία των συνομιλιών με την Τουρκία το 2017 για την προώθηση των προσπαθειών για την επανένωση της Κύπρου.
Εάν η «Μακεδονία» ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η στρατιωτική Συμμαχία θα επεκτείνει την επιρροή της σε μία περιοχή όπου η παρουσία της Ρωσίας είναι ισχυρή, βελτιώνοντας την ασφάλεια και αναφορικά με την Ελλάδα, η κυβέρνηση του Τσίπρα ελπίζει ότι η χώρα θα αποκομίσει θετικό πρόσημο στην ευρύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με το Bloomberg, «ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει μεγάλο δρόμο μπροστά του για να επιλύσει τη διαμάχη ονομασίας επτά δεκαετιών με τον βόρειο γείτονα της Ελλάδας. Αν και οι δύο πλευρές κινούνται προς την κατεύθυνση οριστικοποίησης μιας συμφωνίας, ο κίνδυνος για τον Αλ. Τσίπρα δεν έχει τελειώσει. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η συμφωνία θα μπορούσε να επισπεύσει τη διεξαγωγή εκλογών πριν λήξει η θητεία του τον Οκτώβριο του 2019».
F.T.: «Υψηλό το διακύβευμα για τα Σκόπια, τα Βαλκάνια, την Ε.Ε. και για τον Αλ.Τσίπρα»
«Ο πρωθυπουργός μιας χώρας της Ε.Ε. που είχε μια ταραχώδη σχέση με την ευρωζώνη αντιμετωπίζει ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αυτήν την εβδομάδα για μια συμφωνία ιστορικής σημασίας που αποτέλεσε αντικείμενο σημαντικής διαπραγμάτευσης, μετά την αποχώρηση του κυβερνητικού εταίρου που αντιτίθεται στη συμφωνία με τη “Μακεδονία” για αλλαγή του ονόματός της», γράφουν οι Financial Times και προσθέτουν: «Το διακύβευμα είναι υψηλό για τα Σκόπια, την περιοχή των Βαλκανίων και την Ε.Ε., όπως και για τον κ. Τσίπρα».
Οι Financial Times τονίζουν ότι «η διμερής συμφωνία που υπεγράφη επί της αρχής το προηγούμενο έτος για την αλλαγή του ονόματος σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» θα έληγε μια σχεδόν δεκαετή διαμάχη που πυροδοτήθηκε μετά τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας.
Επιπλέον, θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τα Σκόπια για να συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε.- μια ώθηση και για τους πέντε βαλκανικούς γείτονες της ΠΓΔΜ που θέλουν επίσης να ενταχθούν στην Ε.Ε. Ο Έλληνας ηγέτης θα πρέπει τώρα να αγωνιστεί για την πλειοψηφία που απαιτείται σε μια Βουλή όπου το κόμμα του κατέχει 146 από τις 300 έδρες.
Αν αποτύχει, θα τεθεί υπό αμφιβολία η συμφωνία μετονομασίας που εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο των Σκοπίων την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά απομένει ακόμα να επικυρωθεί και από το ελληνικό».
Η αντιπαράθεση για το ονοματολογικό ζήτημα αποτελεί την κληρονομιά της διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας στη δεκαετία του 1990. Οι εθνικιστές στην Αθήνα αντιτάχθηκαν στην ονομασία «Μακεδονία» το 1991 διότι το θεώρησαν ως ένδειξη εδαφικών σχεδίων στην συνονόματη ελληνική περιοχή. Η συμφωνία αλλαγής του ονόματος συνήφθη μεταξύ του κ.Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Ιούνιο. Ήταν κρίσιμη για τα Σκόπια για την έναρξη, μετά από ένα έτος, της ενταξιακής διαδικασίας, παρά τις ανησυχίες εκ μέρους κάποιων κρατών μελών για το ιστορικό της «Μακεδονίας» στον τομέα του κράτους δικαίου και του οργανωμένου εγκλήματος.
Οι οπαδοί της διεύρυνσης ήδη αντιμετωπίζουν μια μάχη για να πείσουν τις σκεπτικιστικές χώρες όπως η Γαλλία και η Ολλανδία ότι η «Μακεδονία» έχει κάνει «απτή πρόοδο» στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Τώρα, το ζήτημα στην Αθήνα απειλεί να θέσει ένα επιπρόσθετο ανεπιθύμητο εμπόδιο για όσους στην Ε.Ε. θέλουν να υποδεχθούν τον δυτικό βαλκανικό γείτονά τους καθώς οι Βρετανοί -πιθανώς- αποχωρήσουν, καταλήγει το δημοσίευμα των FT.
Irish Times: Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εγκριθεί η συμφωνία των Πρεσπών με τη στήριξη κεντροαριστερών και ανεξάρτητων βουλευτών
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά την παραίτηση του κυβερνητικού του εταίρου που του αφαιρεί την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών», γράφουν οι Irish Times.
Η κρίση αφήνει έωλη τη συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της “Μακεδονίας” σε «Βόρεια Μακεδονία» και η αποδοχή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι απαραίτητη ώστε το μικρό βαλκανικό κράτος να ενταχθεί στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ. Η ψηφοφορία της ελληνικής Βουλής για την ονομασία αναμένεται αργότερα αυτόν το μήνα και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εγκριθεί με την στήριξη κεντροαριστερών και ανεξάρτητων βουλευτών» γράφει η ιρλανδική εφημερίδα.
Independent : Η «Μακεδονία» γίνεται «Βόρεια Μακεδονία» εγκρίνοντας την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα.
Η «Μακεδονία» εγκρίνει την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για τη μετονομασία της σε Βόρεια Μακεδονία, γράφει η βρετανική Independent. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η «Μακεδονία» εκπλήρωσε το μέρος που της αναλογεί από την ιστορική συμφωνία την Παρασκευή, κάτι που θα ανοίξει το δρόμο της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και θα ομαλοποιήσει τις σχέσεις με τη γειτονική Ελλάδα, αφού οι βουλευτές της ενέκριναν τις συνταγματικές αλλαγές για τη μετονομασία της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία και τώρα το θέμα πηγαίνει στην ελληνική πλευρά που πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ μετά την αλλαγή ονόματος, τονίζει η βρετανική εφημερίδα.
Η κίνηση αυτή χαιρετίστηκε από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία άσκησε έντονες πιέσεις στη «Μακεδονία» για να υποστηρίξει τη συμφωνία, παρά τις έντονες επικρίσεις του κυριότερου κόμματος της αντιπολίτευσης της χώρας και από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας που επένδυσε σημαντικά στη συμφωνία. Και οι 81 βουλευτές της ΠΓΔΜ που παρευρίσκονταν στην κοινοβουλευτική ψηφοφορία υποστήριξαν τις συνταγματικές τροποποιήσεις.
«Δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία και χωρίς συμφωνία με την Ελλάδα δεν θα υπάρξει ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.
Η βρετανική εφημερίδα γράφει οτι ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης στα Σκόπια Χρίστιαν Μισκόσκι κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ζάεφ για «εκβιασμούς» των βουλευτών. Ο Μισκόσκι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι συνταγματικές αλλαγές εγκρίθηκαν ενάντια στις επιθυμίες του λαού της «Μακεδονίας» και περιέγραψε την ψηφοφορία ως «πράξη προδοσίας », τονίζει ο Independent.
Γερμανικός Τύπος: Κυβέρνηση μειοψηφίας ισοδυναμεί με πολιτική παράλυση
«Πόκερ στην Αθήνα – ο Τσίπρας τα παίζει όλα για όλα», σημειώνει εκτενής ανάλυση της Frankfurter Allgemeine Zeitung, που επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Για δυο λόγους ο Τσίπρας μπορεί να ελπίζει ότι θα μπορέσει να κυρώσει τη συμφωνία και χωρίς τον Καμμένο.
Πρώτον, δεν ακολουθούν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ τον αρχηγό τους. Έως και τέσσερις βουλευτές θέλουν να ψηφίσουν υπέρ της συμφωνίας με τη Βόρεια Μακεδονία.
Δεύτερον, αυτό ισχύει και για αρκετούς βουλευτές της αντιπολίτευσης. Δεδομένου ότι ο Τσίπρας χρειάζεται μόλις έξι ψήφους για να επικυρωθεί αυτό το αριστούργημα εξωτερικής πολιτικής, αυτό φαίνεται εφικτό.
Ωστόσο, την Κυριακή ο Τσίπρας προανήγγειλε ότι θα ζητήσει καταρχήν ψήφο εμπιστοσύνης. Αυτό αλλάζει τους συσχετισμούς, καθώς αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης που στηρίζουν τη διευθέτηση της διαμάχης για το όνομα προανήγγειλαν ότι πέραν αυτού δεν στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σε περίπτωση που χάσει την ψήφο εμπιστοσύνης, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα έρθει καν προς ψήφιση και θα ήταν νεκρή. Αντ΄ αυτού θα προκηρύσσονταν πρόωρες εκλογές.
Έτσι λοιπόν. οι βουλευτές καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του να αφήσουν να καταρρεύσει μια κατά γενική ομολογία επί της αρχής λογική συμφωνία για τη σταθεροποίηση των Βαλκανίων ή να στηρίξουν τον πρωθυπουργό προκειμένου να μην θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία».
Tageszeitung: «Ο Τσίπρας ποντάρει στη συνέχεια»
«Η αποχώρηση του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου βυθίζει σε κρίση την κυβέρνηση στην Αθήνα. Όμως ο μεγάλος τακτικιστής Τσίπρας δεν αποθαρρύνεται», γράφει η γερμανική εφημερίδα Die Tageszeitung σε άρθρο με τίτλο, «Ο Τσίπρας ποντάρει στη συνέχεια».
«Ο Τσίπρας κατηγορήθηκε επανειλημμένα για οπορτουνισμό αναφορικά με την περίεργη συμμαχία με τον Καμμένο. Εάν τώρα βρει, εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης, συμμάχους μεταξύ των σοσιαλδημοκρατών βουλευτών και περάσει τη συμφωνία για τη Μακεδονία αυτό θα ήταν το καλύτερο, για όλους τους εμπλεκόμενους», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.
«Αμέσως μετά την παραίτηση του κυβερνητικού εταίρου, ο αριστερός πρωθυπουργός δήλωσε ότι βρίσκεται σε επαφή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να λάβει σύντομα ψήφο εμπιστοσύνης και να ολοκληρωθεί η θητεία της κυβέρνησής του τον Οκτώβριο του 2019, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα.
Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας, που ακόμα και οι πιο σκληροί αντίπαλοί του θεωρούν έξυπνο τακτικιστή, αναμένει ότι θα βρει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, είτε από αντάρτες βουλευτές του πρώην κυβερνητικού εταίρου, του κόμματος των ΑΝΕΛ, είτε από βουλευτές της αντιπολίτευσης που φοβούνται πρόωρες εκλογές στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για λόγους αυτοσυντήρησης», σημειώνει η Die Tageszeitung.
«Το κομματικό σκηνικό στην Ελλάδα είναι τόσο κατακερματισμένο και ευμετάβλητο, που ίσως επαληθευτεί ο λογαριασμός του Τσίπρα και τότε θα περάσει και ο συμβιβασμός που αφορά τη διένεξη για τη «Μακεδονία». Διαφορετικά θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Διότι είναι απίθανο να ψηφιστεί μια αμφιλεγόμενη συμφωνία με τη γειτονική χώρα από ένα κοινοβούλιο υπό διάλυση», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Από την οπτική των αριστερών πολιτικών, το σημαντικό ερώτημα είναι όχι γιατί τελείωσε τώρα η πολιτική φιλία μεταξύ του αριστερού Τσίπρα και του δεξιού-λαϊκιστή Καμμένου, αλλά κυρίως γιατί διήρκεσε τόσο πολύ.
Οι ίδιοι οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η ασυνήθιστη συμμαχία τους είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της λιτότητας για την Ελλάδα και την εγκατάλειψη του μισητού μνημονίου. Είναι δύσκολο να παραβλέψει κανείς ότι η Ελλάδα απαλλάχθηκε από το πρόγραμμα διάσωσης, μόνο και μόνο επειδή υπήρχε σχετική δεσμευτική συμφωνία», καταλήγει η Die Tageszeitung.
Welt: Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να ευγνωμονούν τον Τσίπρα που θυσιάζει την καρέκλα του για να διασφαλίσει την ειρήνη στην Ευρώπη.
«Ο Τσίπρας αξίζει ευγνωμοσύνης» γράφει σε σχόλιο της η Die Welt που σημειώνει ότι μπορεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να θεωρείται κάποιος που δεν τηρεί τα συμφωνηθέντα, που καθυστερεί την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ο οποίος πήρε πολλά χρήματα από τους πιστωτές για να τα μοιράσει απλόχερα στους πολίτες της χώρας του».
Ωστόσο, «αυτό που λησμονείται σε αυτή την ανάλυση είναι ότι ο Τσίπρας τολμά κάτι το οποίο θα μπορούσε να ενδυναμώσει την Ευρώπη. Στη διαμάχη με την ΠΓΔΜ -κάποτε κομμάτι της Γιουγκοσλαβίας- για το όνομα, συμφώνησε σε έναν συμβιβασμό. Από το απόγευμα της Παρασκευής η χώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία».
Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ο Τσίπρας βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, για την οποία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα δεν έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Νέες εκλογές θα γίνουν ούτως ή άλλως φέτος. Στις δημοσκοπήσεις όμως ο Τσίπρας και το κόμμα του υπολείπονται σημαντικά της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας. Πιθανότατα, λοιπόν, θα χάσει φέτος την πρωθυπουργία.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, οι οποίοι καταριόνταν συχνά τον Τσίπρα λόγω της απροθυμία του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει στο ζήτημα αυτό να εκφράσουν σεβασμό, αν όχι ευγνωμοσύνη, στον Ελληνα πρωθυπουργό. Διότι την ώρα που εξασφαλίζει με το συμβιβασμό αυτό τις ισορροπίες και την ειρήνη στην Ευρώπη, θυσιάζει πιθανότατα τη θέση του».
Σκέφτεται τον εαυτό του και όχι τους πολίτες, σχολιάζει η Stuttgarter Zeitung.
Ο Αλέξης Τσίπρας προτάσσει το προσωπικό πολιτικό του μέλλον και όχι το μέλλον της πατρίδας του, σχολιάζει η Stuttgarter Zeitung:
«Μόλις που διαφάνηκε να σταθεροποιείται η Ελλάδα, ξεσπά στην Αθήνα κυβερνητική κρίση. Ο συνασπισμός αριστερών και δεξιών λαϊκιστών αποτελεί παρελθόν.
Ο Τσίπρας γνωρίζει ότι πιθανότατα θα χάσει τις επόμενες εκλογές. Εάν ως ηγέτης της αντιπολίτευσης θέλει να προετοιμάσει το πολιτικό του comeback, τότε θα πρέπει να κάνει άνοιγμα προς το κέντρο. Για αυτό τον λόγο ο Τσίπρας αναζητεί νέους συμμάχους στον κατακερματισμένο χώρο της κεντροαριστεράς.
Η επικείμενη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών θα εξελιχθεί στην πρώτη πρόβα τζενεράλε των νέων αυτών συμμαχιών. Ο Τσίπρας θα επιχειρήσει να παραμείνει στην εξουσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, μια κυβέρνηση μειοψηφίας φέρνει κίνδυνο πολιτικής παράλυσης. Καλό θα ήταν ο Τσίπρας να μην σκεφτεί μόνον τον εαυτό του, αλλά και τη χώρα του και να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα σε πρόωρες εκλογές».