Σε εξέλιξη είναι στη Βουλή των Κοινοτήτων η συζήτηση επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατά της κυβέρνησης Μέι μετά την καταψήφιση της συμφωνίας για το Brexit.
Eπικεφαλής μιας «κυβέρνησης ζόμπι», χαρακτήρισε την Τερέζα Μέι ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, στην ομιλία του στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από την ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής που κατέθεσε χθες ο ίδιος.
Ο Κόρμπιν επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές αφού απορρίφθηκε η Συμφωνία Αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με συντριπτική πλειοψηφία, στη χθεσινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο.
«Αν μια κυβέρνηση δεν μπορεί να περάσει νόμους από το κοινοβούλιο, πρέπει να προσφύγει στο λαό για να λάβει νέα εντολή», είπε στους βουλευτές. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση ζόμπι», πρόσθεσε, εννοώντας ότι είναι ανίκανη και αδρανής.
«Η προσφυγή στις κάλπες θα ήταν το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Βρετανία στην παρούσα στιγμή, καθώς αυτό θα σήμαινε ότι το Brexit θα καθυστερούσε», δήλωσε από την πλευρά της η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η Μέι εμφανίστηκε βέβαιη ότι η κυβέρνησή της θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, μολονότι η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ απορρίφθηκε χθες με συντριπτική πλειοψηφία από τους βουλευτές.
«Πιστεύω ότι (οι εκλογές) είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε. Θα βάθαιναν τον διχασμό την ώρα που χρειαζόμαστε ενότητα, θα έφερναν χάος ενώ χρειαζόμαστε απόλυτη βεβαιότητα και θα έφερναν καθυστέρηση ενώ πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εμπρός», τόνισε η πρωθυπουργός.
Τελεσίγραφο από την Κομισιόν
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θωρεί ανέφικτη μια εναλλακτικής συμφωνίας αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, μετά την ιστορική ήττα της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων.
Ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ επανέλαβε ότι η Συμφωνία Αποχώρησης στις 29 Μαρτίου είναι ο καλύτερος και ο μόνος εφικτός συμβιβασμός, με βάση τις απαιτήσεις που έθεσε στο τραπέζι η βρετανική κυβέρνηση και ότι ο κίνδυνος μίας εξόδου χωρίς συμφωνία είναι πλέον μεγαλύτερος από ποτέ.
Οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι δεν υπάρχει ούτε χρόνος, ούτε διάθεση για διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit. Επιπλεόν, η ΕΕ θα εντείνει τις προετοιμασίες και τη δημιουργία σχεδίου έκτακτης ανάγκης.
Με μία λιτή ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η συμφωνία του Brexit δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση ενώ ένα πιθανό αίτημα παράτασης από το Λονδίνο θα συζητηθεί.
Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του επικεφαλής Ευρωπαίου διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ ότι η Βρετανία θα μπορούσε να τύχει διαφορετικών εμπορικών όρων εάν αλλάξει τις κόκκινες γραμμές της, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απάντησε: «Είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι να συναντηθούμε και να συνομιλήσουμε…αλλά η συμφωνία αποχώρησης- και επαναλαμβάνω, η συμφωνία αποχώρησης- που συμφωνήθηκε από τους 27 και το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν είναι ανοικτή για επαναδιαπραγμάτευση».
Δεν έχει διατυπωθεί βρετανικό αίτημα για παράταση του άρθρου 50 της ευρωπαϊκής συνθήκης, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. «Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο εξηγήσει για ποιον λόγο χρειάζεται παράταση, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποφασίσει με όρους ομοφωνίας εάν θα παρατείνει την προθεσμία για το Brexit», πρόσθεσε.
«Η συμφωνία αυτή είναι και παραμένει ο καλύτερος και μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ομαλή αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ», ξεκαθάρισε επίσης ο εκπρόσωπος του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.
Goldman Sachs: Ήπιο και αργοπορημένο Brexit το πιθανότερο σενάριο
Πιο πιθανό είναι πλέον το σενάριο να γίνει μια ηπιότερη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μεταγενέστερο μάλιστα στάδια ή ακόμα και να αποφευχθεί εντελώς, μετά την απόρριψη της συμφωνίας εξόδου από το βρετανικό κοινοβούλιο την Τρίτη, σύμφωνα με την Goldman Sachs.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη η συμφωνία που είχε κλείσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι με την ΕΕ καταψηφίστηκε απο 432 βουλευτές, ενώ υπέρ ψήφισαν μόλις 202.
Το αποτέλεσμα αυτό αποτέλεσε τη βαρύτερη ήττα στη Βουλή των Κοινοτήτων για οποιαδήποτε κυβέρνηση από το 1920, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Έτσι η Μέι βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με πρόταση μομφής, η οποία κατατέθηκε από το Εργατικό Κόμμα με τη συνδρομή μικρότερων κομμάτων, σύμφωνα με το οποίο το «κοινοβούλιο αυτό δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητος».