Στον “αέρα” βρίσκεται το πρόγραμμα της ΝΔ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος υπολόγισε ότι από τα 2 δισ. που ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι θα εξοικονομήσει από το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου για την χρηματοδότησή του, τελικώς το μόνο σίγουρο ποσό είναι τα 26 εκατ. ευρώ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικαλέστηκε την τελευταία ομιλία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη, ο οποίος κοστολόγησε το πρόγραμμα της ΝΔ για το 2019 στα 4 δισ. και σωρευτικά στα 9,7 δισ. μέχρι το 2022.
Ο κ. Χουλιαράκης, είχε πει στην ομιλία του στον Προϋπολογισμό, ότι με αυτό το δεδομένο η ΝΔ θα μειώσει τις κοινωνικές δαπάνες, τους μισθούς και τις συντάξεις ενώ εξακολουθεί να πιστεύει στο αποτυχημένο μοντέλο η επιθετική μείωση των φόρων είναι αυτοχρηματοδοτούμενη, δηλαδή θα μειώσετε τους φόρους αλλά θα πάρετε περισσότερα έσοδα.
Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απάντησε ποτέ στα ερωτήματα που του έθεσε ο κ. Χουλιαράκης το μόνο που είπε είναι ότι θα εξοικονομηθούν 2 δισ. που θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμά της, από το μισθολογικό κόστος του Δημοσίου από το 2015 μέχρι το 2018.
“Μόνο που από το ΓΛΚ έμαθα ότι δεν είναι 2 δισ. αυτά, αλλά 1,6 δισ. και από αυτά: τα 680 εκατ. από αυτά είναι ενδοκυβερνητικές μεταβιβάσεις (που δίνονται τώρα στο ΕΦΚΑ και άρα δεν μετράνε σε τίποτα καθώς δεν είναι καινούργια δαπάνη παρά απλώς είναι ένα καινούργιο σύστημα που αποκτήσαμε γιατί έχει μεγαλύτερη διαφάνεια και καλύτερη λογιστική πρακτική), το ενιαίο μισθολόγιο που αυξήθηκε 225 εκατ., 80 εκατ., από την τριετία και 50 εκατ., για κίνητρα στο Δημόσιο. Υπάρχουν όμως και καλά νέα. Σας μένουν 26 εκατ., από τα 2 δισ. που μπορεί να χρηματοδοτήσετε με απλόχερο τρόπο το πρόγραμμά σας” είπε ο κ. Τσακαλώτος απευθυνόμενος στην πτέρυγα της ΝΔ.
Σχετικώς με την μείωση των φόρων, για την οποία η ΝΔ υποστηρίζει ότι μειώνοντας τους φόρους στους επιχειρηματίες όλοι κερδίζουν γιατί αυξάνονται τα έσοδα, επικαλέστηκε άρθρο γνωστής ανθρωπολόγου, που βασίζεται σε συγκριτικά στοιχεία των πρώτων εννέα μηνών του 2017 με το αντίστοιχο διάστημα του 2018 με στόχο να εξετάσει αυτόν τον ισχυρισμό του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, όπως είπε ο Ευ. Τσακαλώτος, μετά την εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των φόρων, οι φόροι που εισπράχθηκαν από τις επιχειρήσεις το 2018 ήταν 265 δισ., ενώ το 2019 ήταν 223 δισ. μια μείωση δηλαδή κατά 16%. Κι αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, παρά το γεγονός ότι ήταν εποχή με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης άρα θα ήταν αναμενόμενα περισσότερα έσοδα και παρόλο που τα κέρδη αυξήθηκαν 13%.
“Αυτή είναι η στρατηγική που στηρίζεστε”, παρατήρησε ο κ. Τσακαλώτος και κατηγόρησε την ΝΔ ότι δεν έχει πάρει κανένα μάθημα ότι αυτές οι πολιτικές που είχατε παλιά με αυτές θα πάει και σήμερα.
“Εμείς θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να μην υπάρχει αυτή η παλινόρθωση για το πελατειακό κράτος” σχολίασε και προσέθεσε ότι “ζητούμε την εμπιστοσύνη της Βουλής, γιατί αυτή η κυβέρνηση ψάχνει να βρει την απάντηση στις προσδοκίες του κόσμου της εργασίας, στην οικουμενική τάξη, με δυσκολίες και με ανάγκη βοήθειας από άλλες δυνάμεις γιατί ποτέ δεν είπαμε ότι έχουμε το μονοπώλιο της αλήθειας”.
Ο υπουργός Οικονομικών, καταλόγισε στην ΝΔ αποτυχημένη στρατηγική με μόνο στόχο να πέσει αυτή η κυβέρνηση “γιατί δεν θα τελειώναμε τις αξιολογήσεις, δεν θα τελείωνε το πρόγραμμα, για τις Τράπεζες και σήμερα για το Μακεδονικό”.
“Μόνο που δεν έχουμε πέσει. Μόνο που αυτή η στρατηγική της καταστροφολογίας δεν έχει αποδώσει. Όλη η στρατηγική της ΝΔ είναι αποτυχημένη. Και απέτυχε γιατί δεν ήξερε πως να αντιδράσει στην κρίση, δεν σκέφτηκε πως φτάσαμε στην κρίση τί ευθύνη είχε και το σύστημα ιδεών. Δεν κάνατε ποτέ τον κόπο να το σκεφτείτε” επισήμανε προς τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Καταλήγοντας δε, αντιπαρέβαλλε δε, την στρατηγική της κυβέρνησης: “Για μας το κυρίαρχο για να κατανοήσεις την κρίση είναι να καταλάβουμε την οικουμενική τάξη, της οποίας τα συμφέροντα αντιπροσωπεύουν τα συμφέροντα όλης της κοινωνίας. Για σας η οικουμενική τάξη είναι οι επιχειρηματίες, η ελίτ και οι τραπεζίτες και γι αυτό πριν 30 χρόνια λέγατε ότι με την μείωση των φόρων και την φιλελευθεροποίηση θα δημιουργηθούν οι συνθήκες για να βοηθηθεί η κοινωνία.
Εμείς αντιθέτως λέγαμε και λέμε ότι η οικουμενική τάξη είναι ο κόσμος της εργασίας γι αυτό πιστεύουμε ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι ωφέλιμες και για την κοινωνία και για την Οικονομία, όπως και η αύξηση του κατώτατου μισθού και το κοινωνικό κράτος και το δημόσιο σύστημα ασφάλισης. Γι αυτό έχουμε στο κέντρο των πολιτικών μας τον κόσμο της εργασίας”.
ΠΗΓΗ: avgi.gr