«Οι απειλές που εκτοξεύτηκαν εναντίον βουλευτών και η ανάρτηση αφισών με τις φωτογραφίες μας είναι απειλές και στοχοποίηση κατά της Δημοκρατίας. Όταν απειλείς βουλευτές για να μην ψηφίσουν αυτό που πιστεύουν αλλά κάτω από φόβο, είναι ακύρωση της δημοκρατικής διαδικασίας … και στον Ποινικό Κώδικα περιγράφεται ως πράξη ποινικής απαξίας με χαρακτηρισμό “κακούργημα’», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης.
Ο ίδιος, μιλώντας στο Κόκκινο έθεσε επίσης ένα «δεύτερο ζήτημα, πάλι λειτουργίας της Δημοκρατίας σε επίπεδο κοινοβουλευτικής τάξης. Πολιτικοί αρχηγοί, κόμματα, παρατάξεις, βλέπουν αυτή την βίαια επίθεση κατά της Δημοκρατίας και σιωπούν. Η σιωπή τους αυτή είναι ένοχη, εν πολλοίς στις πράξεις αυτές ποινικής απαξίας έχουν συνεργήσει, ως ηθικοί αυτουργοί. Όταν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναρτούν στο διαδίκτυο ονόματα και τηλέφωνα βουλευτών και καλούν πολίτες να στέλνουν μηνύματα, να απειλούν, να στοχοποιούν, αυτό είναι ηθική αυτουργία σε διάπραξη κακουργήματος, σε βάρος της Δημοκρατίας».
Παράλληλα, ο ΥΦΥΠΕΞ υπενθύμισε «τι έγινε το 1920, όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε υπογράψει την καλύτερη συμφωνία που έχει υπογράψει αυτό το κράτος σε 200 χρόνια, την Συνθήκη των Σεβρών … για ένα κράτος «σε δύο ηπείρους και πέντε θάλασσες» όπως είχε περιγραφεί. Αυτόν τον πρωθυπουργό … οι παπούδες κάποιων κυρίων που απειλούν σήμερα τον κυνηγούσαν για να τον σκοτώσουν, σαν να ήταν κοινός ληστής, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού … είχε αυτό σχέση με την προάσπιση της πατρίδας, με επιχειρήματα; Ή εξόντωσης του μεγάλου αντιπάλου;» αναρωτήθηκε ο κ. Μπόλαρης.
«Έχουν μεγάλο πρόβλημα απέναντι στην Ιστορία αυτοί που σήμερα επιχειρούν, εκατό χρόνια μετά, να δημιουργήσουν ξανά συνθήκες εθνικού διχασμού. Και το επιχειρούν για να δημιουργήσουν κορύφωση της εκμετάλλευσης σε ένα εθνικό ζήτημα, εξωτερικής πολιτικής, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν έχουν πολιτική πρόταση που να τους εξασφαλίζει νίκη στις επόμενες εκλογές», συνέχισε ο ίδιος.
Ο Μ.Μπόλαρης δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «όλη αυτή η ιστορία απευθύνεται σε φανατικούς, πραγματικά πρέπει να ντρέπεται ο κ. Μητσοτάκης για αυτό που είπε στη Βουλή, ότι οι ψηφοφόροι έχουν δικαίωμα να αναφέρονται στους βουλευτές και να τους λένε την γνώμη τους … δεν είναι ψηφοφόροι μας αυτοί που στέλνουν μηνύματα. Πρέπει να ντρέπεται γι’ αυτό που είπε, γιατί τον καθιστά ηθικό αυτουργό σε αυτές τις πράξεις, το ξαναλέω, προσωπικά».
«Έχω στο κινητό μου λίστα με περίπου 10.000 κινητά τηλέφωνα φίλων και γνωστών … κανένα μήνυμα από αυτούς τους ανθρώπους … ούτε υβριστικό ούτε απειλητικό. Ήταν από αυτούς που τους προκάλεσαν να μας απειλήσουν, να μας στοχοποιήσουν», όπως υπογράμμισε.
Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «στα συλλαλητήρια, συμμετέχει και αγνός κόσμος, όχι μόνον αυτοί … έχουμε ευθύνη, τα ΜΜΕ, οι πολιτικοί, να ενημερώσουμε τον κόσμο με επιχειρήματα, τι έχει συμφωνηθεί, ποιο είναι το κλίμα στην περιοχή, ποια η γεωπολιτική κατάσταση και οι γεωστρατηγικές προκλήσεις, ποια η χάραξη και φιλοδοξία της Ελλάδας … για μία Ελλάδα των ανοιχτών οριζόντων, των Ελλήνων που από την αρχή της Ιστορίας είναι στις ανοιχτές θάλασσες, στις ανοιχτές προκλήσεις των καιρών. Να μπορούν και αυτοί οι άνθρωποι που δεν είναι ενημερωμένοι, να καταλάβουν τι διακυβεύεται και τι προωθείται με τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί».