Με μία ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την συνεδρίαση του πολιτικού της Συμβουλίου, η κίνηση των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς, του βουλευτή του Ποταμιού, Σπύρου Λυκούδη, αναφέρεται στην απόφαση που έλαβε σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά από αυτή την εξέλιξη η κυβέρνηση φαίνεται ότι συγκεντρώνει απόλυτη πλειοψηφία σχετικά με την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την προσεχή Παρασκευή, ή το αργότερο το Σάββατο.
Η κυβέρνηση διαθέτει πλειοψηφία 145 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον τους Κ. Παπακώστα, Ελ. Κουντουρά, Θαν. Παπαχριστόπουλο, Σπύρο Δανέλλη και ακόμα τους 3 βουλευτές του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης) και πιθανώς τον Θαν. Θεοχαρόπουλο. Μπορεί να φτάσει έτσι και τους 153 βουλευτές, ενώ στο ΚΙΝΑΛ προκάλεσε αίσθηση η θετική υπέρ της συμφωνίας παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και τομεάρχη εξωτερικών Γ. Παπανδρέου με συνέντευξή του που κυκλοφορεί αύριο στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ονοματολογικό αποτελεί “μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας” και τονίζεται πως “αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει”.
Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές δεν παραλείπουν να επιτεθούν στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι “επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους” και ότι με αυτό τον τρόπο “οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες”.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Το Πολιτικό Συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη συνεδρίαση του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά από πολύωρη συζήτηση, κατέληξε στα παρακάτω:
Α) Το θέμα των σχέσεων της Ελλάδας με την Π.Γ.Δ.Μ., μετά από πολυετείς εντάσεις και αντιπαραθέσεις βρέθηκε την τελευταία περίοδο και με την νέα ηγεσία της γειτονικής χώρας, σε προοπτική επίλυσης των διαφορών.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χειρίστηκε το ζήτημα με στοιχεία πολιτικής αφροσύνης αφού το ενέταξε στους μικροκομματικούς της υπολογισμούς.
Αντί εξαρχής να επιδιώκει την συναίνεση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στην βάση κοινής εθνικής θέσης, επεδίωξε την εκμετάλλευση του θέματος για να δημιουργήσει προβλήματα στους πολιτικούς της αντιπάλους.
Συμπαρέσυρε έτσι και οδήγησε την αξιωματική αντιπολίτευση σε αδικαιολόγητες εθνικιστικές οξύτητες για να φτάσουμε σήμερα σε ένα νέο εντελώς ανώφελο και αχρείαστο εθνικό διχασμό.
Β) Τις επόμενες μέρες η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή προς κύρωση. Το θέμα θα συζητηθεί σε πολιτικό κλίμα οξύτατης πόλωσης, αυτό ακριβώς που έπρεπε να αποφευχθεί για ένα ζήτημα μείζονος εθνικής σημασίας.
Πάνω στο σώμα της Συμφωνίας διαμορφώνονται και εξελίσσονται πολιτικοί σχεδιασμοί με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, μακριά και πέρα από τις «εθνικές ευαισθησίες» που υποκριτικά διατυπώνονται ένθεν κακείθεν.
Οι ΜΕΤΑρρυθμιστές της Αριστεράς εκφράζουν την πολιτική τους αποστροφή απέναντι σε αυτό το νοσηρό κλίμα που εμποδίζει να διαμορφωθεί δημιουργικά και ανεπηρέαστα η πολιτική σκέψη.
Γ) Από την πρώτη στιγμή έχουμε υποστηρίξει ότι η Συμφωνία έχει θετικό κεντρικό άξονα, γιατί απαντά στην εδώ και χρόνια βασική εθνική επιδίωξη να έχει η γειτονική χώρα σύνθετη ονομασία erga omnes.
Η Συμφωνία αποτέλεσε προϊόν αναπόφευκτου συμβιβασμού γιαυτό είχε και έχει προβλήματα που απαιτούν συνεχή παρακολούθηση.
Είμαστε όμως σήμερα μπροστά σε ένα μείζον και χρόνιο πρόβλημα της εξωτερικής μας πολιτικής του οποίου η εκκρεμότητα αποβαίνει διαχρονικά εις βάρος μας.
Αυτή η εκκρεμότητα πρέπει να σταματήσει.
Η θέση της χώρας μας στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια και ο πρωταγωνιστικός ρόλος που μπορεί να παίξει στην περιοχή απαιτούν τη λύση του προβλήματος”.