Ολοκληρώνεται σταδιακά το πολιτικό παζλ ενόψει της ψηφοφορίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά το πολιτικό συμβούλιο του Ποταμιού ενώ το ερωτηματικό παραμένει στο ΚΙΝΑΛ και αν τελικά θα υπάρξει κομματική πειθαρχία. Όσον αφορά στην Κατερίνα Παπακώστα, σύμφωνα με το news247.gr, μετά και τις διευκρινίσεις στη ρηματική διακοίνωση, ήρε τις επιφυλάξεις της και προτίθεται να δώσει θετική ψήφο.
Ποτάμι: Ψήφος κατά συνείδηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Όλη η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου
Έτσι πλέον οι σίγουροι αυτή τη στιγμή βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη Συμφωνία ανέρχονται σε 149: οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η Έλενα Κουντουρά και ο Σπύρος Δανέλλης. Οι υπόλοιπες δυο τουλάχιστον ψήφοι αναζητούνται από το Ποτάμι (Σταύρος Θεοδωράκης, Σπύρος Λυκούδης και Γιώργος Μαυρωτάς, παρότι στο Πολιτικό Συμβούλιο επιχειρηματολόγησε για παρών) και του ΚΙΝΑΛ (Θανάσης Θεοχαρόπουλος από τη ΔΗΜΑΡ). Η «δεξαμενή», δηλαδή, ανέρχεται σε 153 ψήφους, πιθανόν και σε 154, εφόσον δεν υπάρχει έως το τέλος κομματική πειθαρχία στην Χαριλάου Τρικούπη.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί αισιοδοξία ότι τελικά θα βρεθούν οι 151 ψήφοι ώστε η Συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις για το τι θα πράξει σε περίπτωση που πριν έρθει η Συμφωνία στη Βουλή δεν έχει εξασφαλιστεί η πλειοψηφία αυτή. Όπως, ωστόσο, όλα δείχνουν η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, με την σχετική ψηφοφορία να διεξάγεται την προσεχή Πέμπτη.
Λίγες ημέρες αργότερα θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την ένταξη της Βορείου πλέον Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, με το πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ για το τι θα πράξει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ακόμα μεγαλύτερο.
Σε αυτό το άκρως πολωμένο περιβάλλον η μάχη του debate καλά κρατεί και σε μεγάλο βαθμό θυμίζει το “πινγκ – πονγκ” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ όταν στο τιμόνι της γαλάζιας παράταξης ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. Από την Ηρώδου Αττικού εκτίμησαν πως η ΝΔ αιφνιδιάστηκε για άλλη μια φορά και τώρα προσπαθεί να αποφύγει αυτή τη συζήτηση βάζοντας στο κάδρο τις εκλογές. Από το βράδυ της Τετάρτης κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως η δεύτερη πρόσκληση του πρωθυπουργού στον Κυριάκο Μητσοτάκη για διακαναλική τηλεμαχία δεν ήταν “πυροτέχνημα” αλλά θα γίνει βάση συζήτησης το επόμενο διάστημα.
Όλα τα δεδομένα σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και με το συλλαλητήριο της Κυριακής, θα συνεκτιμηθούν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ στις 10.30 π.μ.