Η επιχείρηση των Ιταλών καραμπινιέρων “Θαμμένος Κόσμος” οδήγησε σε 30 συλλήψεις στελεχών γραφείων τελετών και νοσηλευτών που είχαν στήσει δίκτυο μονοπωλίου για τη διαχείριση των νεκρών ασθενών σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Μπολόνιας, το “Οσπεντάλε Ματζιόρε” και το “Πολυκλίνικο Σαντ’ Όρσολα – Μαλπίγκι”.
Οι 300 καραμπινιέροι που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία 13 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων 75 αυτοκίνητα, κυρίως δύο γραφείων τελετών και των υπευθύνων τους, ενώ οι έρευνες αφορούν συνολικά 60 άτομα. Οι έρευνες συνεχίζονται και δεν αποκλείεται να επεκταθούν σε πολλές ακόμη πόλεις.
Ο μηχανισμός που είχαν στήσει τα γραφεία τελετών ήταν σχετικά απλός: στην πράξη μετέτρεψαν σε υπαλλήλους τους τους νοσοκόμους και τους υπεύθυνους των θαλάμων συντήρησης των νεκρών στα δύο μεγάλα αυτά νοσοκομεία. Στην ουσία δημιούργησαν μια πραγματική πυραμίδα της διαπλοκής, στη βάση της οποίας υπήρχαν οι νοσοκόμοι, που έπαιρναν από 200 έως 350 ευρώ για τον κάθε νεκρό εφόσον οδηγούσαν τους συγγενείς του σε δύο συγκεκριμένα καρτέλ, στα οποία μετείχαν πέντε γραφεία τελετών που είχαν επεκτείνει τις δραστηριότητές τους σε τουλάχιστον πέντε πόλεις: την Μπολόνια, τη Μόντενα, τη Φεράρα, το Ρίμινι και την Γκορίτσια.
Οι νοσοκόμοι και οι υπεύθυνοι των θαλάμων συντήρησης υποδείκνυαν στους συγγενείς -με το κατάλληλο, δήθεν περίλυπο ύφος- “οικονομικές και άμεσες λύσεις” στο πρόβλημα της ταφής, ενώ παράλληλα διευκόλυναν τα γραφεία τελετών να παραβιάσουν τη νομοθεσία, που απαγορεύει ρητά την παρουσία τους μέσα στα νοσοκομεία και τις δομές της δημόσιας Υγείας.
Η επιχείρηση “Θαμμένος Κόσμος” ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες άλλων γραφείων τελετών που είχαν αποκλειστεί από τη μακάβρια εγκληματική δραστηριότητα. Οι συλληφθέντες αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης με στόχο τη διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και χρηματισμό διοικητικών στελεχών δημοσίων οργανισμών.
Από τις υποκλοπές των κινητών και των τηλεφώνων των δραστών αναδύονται μακάβρια και αποτρόπαια στοιχεία για κάθε είδους προσβολή, καθώς και κλοπή περιουσιακών στοιχείων των νεκρών. Η “βασίλισσα των θαλάμων του νεκροτομείου” σε συνδιάλεξη της με τον αρραβωνιαστικό της υπερηφανευόταν για την κλοπή δύο δακτυλιδιών από νεκρό διευκρινίζοντας μάλιστα ότι δεν ήξερε εάν ήταν… χρυσά. Σε άλλη τηλεφωνική συνδιάλεξη ο ένας από τους δύο ανέφερε ότι γύρισε βίντεο με έναν νεκρό έχοντας βάλει στο χέρι του μια μπανανόφλουδα, ενώ από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής του απαντούσαν ότι “πιθανώς ο νεκρός να πεινούσε”. Σε άλλο τηλεφώνημα ένας από τους νοσοκόμους που συμμετείχαν στην οργάνωση έλεγε σε συνάδελφό του: “Εάν μετά από χρόνια στον θάλαμο των νεκρών του νοσοκομείου έχεις ακόμη να πληρώνεις δάνεια, σημαίνει ότι δεν έχεις καταλάβει ακόμη πώς λειτουργεί”.
Τα καρτέλ στη διαχείριση της ταφής των νεκρών δεν είναι κάτι καινούργιο στις ιταλικές δομές δημόσιας Υγείας, αφού στις 17 Φεβρουαρίου του 1992 ένας άγνωστος τότε εισαγγελέας, ο Αντόνιο Ντι Πιέτρο, συνέλαβε τον Σοσιαλιστή διευθυντή του μεγαλύτερου γηροκομείου του Μιλάνου, Μάριο Κιέζα, και ξέμπλεξε ένα κουβάρι διαπλοκής που ξεκινούσε από τα γραφεία τελετών για να φθάσει σε 3.200 άτομα που στάλθηκαν στο εδώλιο της Δικαιοσύνης, μεταξύ των οποίων ο τότε Σοσιαλιστής πρωθυπουργός της χώρας Μπετίνο Κράξι, που αναγκάστηκε να βγει από την Ιταλία με πλαστό διαβατήριο και να πεθάνει φυγόδικος στην Τυνησία.
ΠΗΓΗ: avgi.gr