“Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να έχουμε” για το ονοματολογικό δηλώνει o αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, τονίζοντας ότι η πΓΔΜ έκανε “την μείζονα υποχώρηση να αποδεχθεί αυτό που πάντα ζητούσαμε – τον γεωγραφικό προσδιορισμό σε μια σύνθετη ονομασία”.
Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο News 24/7 στους 88,6 και την Νικόλ Λειβαδάρη τόνισε ότι “ταυτόχρονα, καταφέραμε να προσθέσουμε στην πάγια εθνική θέση – σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό – και την συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που κανείς από τους προηγούμενους διαπραγματευτές δεν φανταζόταν”.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τον αρχηγό της ΝΔ να δείξει “πολιτική ειλικρίνεια” λέγοντας: “Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριζε πάντοτε αυτή την εθνική θέση, που είχε διαμορφωθεί και με την συμβολή του κόμματος της ΝΔ. Για αντιπολιτευτικούς και μόνον λόγους προσπαθεί να ανακαλύψει νέα θέματα για να μπορέσει να δικαιολογήσει την διαφωνία του… Δεν θέλει μόνον να μην προχωρήσει η επίλυση του θέματος, θέλει να αφίσταται από μια εθνική θέση που διαμορφώθηκε τις προηγούμενες δεκαετίες. Κι αυτό δείχνει ότι δεν αδιαφορεί μόνον για την λύση, αδιαφορεί και για τον κίνδυνο που υπάρχει να διχαστούν οι Έλληνες σε ένα ζήτημα όπου θα έπρεπε να είναι ενωμένοι”.
Όπως τόνισε, οι διευκρινήσεις της ρηματικής διακοίνωσης, ξεκαθαρίζουν ρητά και δεσμευτικά τα ζητήματα που αφορούν την ιθαγένεια και την γλώσσα, και επεσήμανε ότι ύψιστη εγγύηση για την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας από τα Σκόπια αποτελεί η σύνδεσή της με την ενταξιακή της πορεία στην ΕΕ.
Αναφερόμενος στις πολιτικές διεργασίες που επιφέρει η συμφωνία, ο Γ. Κατρούγκαλος καταλόγισε ανακολουθία θέσεων στο ΚΙΝΑΛ, επεσήμανε ότι 5 από τα 6 μέλη του Πολιτικού του Συμβουλίου είχαν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε: “Υπάρχουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είναι προσανατολισμένα σε μια συνεργασία με την ΝΔ… Εμείς θέλουμε στο μέλλον να συναντηθούμε σε προγραμματική βάση με όσους θεωρούν ότι εκφράζουν την κεντροαριστερά. Όμως υπάρχουν δύο προϋποθέσεις – η ειλικρίνεια και η σταθερότητα στις απόψεις μας”.
“Και στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα”, είπε, “έχουμε μια σύγκρουση δύο κόσμων: Της κοινωνικής Ευρώπης που θέλει να εκφραστεί μέσω του προοδευτικού πόλου και, από την άλλη, ενός ενός ανίερου γάμου ακροδεξιάς και νεοφιλελευθερισμού που θέλει να φέρει την Ευρώπη στις σκοτεινές εποχές της ιστορίας της. Σ΄αυτή τη μάχη ο καθένας θα πρέπει να βρει την θέση του”.