«Ακροδεξιές, νεοφασιστικές, χρυσαυγίτικες ομάδες επιχείρησαν να μπουν στην Βουλή» και ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης «δεν αισθάνεται την παραμικρή ανάγκη να καταδικάσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και τις επιθέσεις», επεσήμανε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα, Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2019, στην τηλεόραση του ALPHA.
Ο Πάνος Σκουρλέτης τόνισε ότι «ποτέ δεν είχαμε μια τέτοια παρόμοια σχεδιασμένη επίθεση, επαναλαμβάνω από νεοναζί. Και αυτό που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ότι ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει έκτακτο διάγγελμα και δεν αισθάνεται την παραμικρή ανάγκη να καταδικάσει τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και τις επιθέσεις. Δεν είναι καθόλου τυχαίο. Διότι φαίνεται ότι στο όνομα των ισορροπιών που ακολουθεί εντός του κόμματός του, που τον έχουν οδηγήσει σε όλη αυτή την ανακολουθία σε σχέση και με το μακεδονικό ζήτημα, καθοδηγείται πια από μια ομάδα ακροδεξιών στελεχών που έχουν εισβάλει μέσα στο κόμμα, τους βορίδηδες και τους γεωργιάδηδες, και δεν τολμά να καταδικάσει αυτή την φασιστική επίθεση».
Ο Γραμματέας της Κ.Ε. υπογράμμισε ότι «προφανώς η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων, των φίλων της Νέας Δημοκρατίας δεν έχει σχέση με αυτά τα φασιστοειδή» για να προσθέσει ότι από την Αξιωματική αντιπολίτευση δεν υπήρξε καταδίκη ούτε για την παρουσία και τον ρόλο των υπόδικων χρυσαυγιτών στα επεισόδια. «Προσβολή για την ελληνική σημαία είναι οι φίλοι των ναζί, οι οποίοι έκαψαν ελληνικά χωριά. Αυτό έχουμε μπροστά μας. Εδώ δεν χωρούν λοιπόν δεύτερες σκέψεις. Εδώ θα έπρεπε πρώτα και κύρια, σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία να καταδικάσει τον νεοφασισμό. Και δεν το κάνει. Διότι για λόγους ψηφοθηρικούς και εσωκομματικών ισορροπιών έχει επιλέξει να μην ανοίγει μέτωπο στην ακροδεξιά. Είναι ένας επικίνδυνος και ολισθηρός πολιτικά δρόμος, διότι δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου και ανοίγει τον δρόμο, δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για την ενίσχυση αυτών των απόψεων».
Σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις, ο Πάνος Σκουρλέτης σημείωσε ότι «με την ολοκλήρωση του προγράμματος κλείνει ένας πολύ μεγάλος κύκλος στη ζωή της χώρας, ιδιαίτερα στην πολιτική ζωή. Σε συνδυασμό με το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, δημιουργούν τέτοιες ανακατατάξεις οι οποίες δεν θα αφήσουν κανέναν χώρο ανεπηρέαστο. Βρισκόμαστε σε μία κομβική εποχή». Συνεχίζοντας, τόνισε: «το μεταμνημονιακό πολιτικό σκηνικό θα χαρακτηριστεί από την προγραμματική αντιπαλότητα δύο πόλων. Ο ένας θα έχει κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις προοδευτικές γύρω από αυτόν και ο άλλος τη Νέα Δημοκρατία».
Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορούν εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία και αν αυτό αφορά και στην Κεντροαριστερά, ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «ο χώρος της Κεντροαριστεράς είναι ιστορικά όμορος με την Αριστερά. Το πρόβλημα με αυτόν τον χώρο είναι ότι στην κεντρική πολιτική του έκφραση, δηλαδή στο επίπεδο της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, δεν αντιλαμβάνεται την αντικειμενική, θα έλεγα, σε πάρα πολλά ζητήματα σύμπτωση, συνάφεια πολιτικών θέσεων και εμφανίζεται με την λογική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά, σε ζητήματα που δεν υπάρχει η λογική των ίσων αποστάσεων. Με λίγα λόγια, δεν μπορεί να είσαι και με την ολιγαρχία και με τον κόσμο της εργασίας».
Ο Πάνος Σκουρλέτης πρόσθεσε ότι «όλες οι συνεννοήσεις για να είναι βιώσιμες, φερέγγυες και πειστικές για τον κόσμο, πρέπει να είναι αποτέλεσμα ενός ισότιμου, ανοιχτού διαλόγου. Εμείς έχουμε την κουλτούρα του ισότιμου δημοκρατικού ανοιχτού διαλόγου. Αν αυτό βασιστεί σε τέτοιες προϋποθέσεις, ναι μπορεί να είναι πειστικό, αλλιώς όλα τα άλλα είναι μετεγγραφές σκοπιμότητας». Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, επεσήμανε ότι το κάλεσμα διαλόγου απευθύνεται «σε όλες τις δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, άρα συμπεριλαμβάνεται και ο χώρος της ΔΗΜΑΡ».
Ερωτώμενος εάν αυτό ισχύει και για τον κ. Θεοδωράκη, συμπλήρωσε «και ο κ. Θεοδωράκης και οποιοσδήποτε άλλος αισθάνεται την πολιτική αναγκαιότητα. Η κ. Γεννηματά αυτοαποκλείεται».