Εφόσον οριστικοποιηθεί η διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού, μετά την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά και εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσπάθειες Θεοδωράκη για συνεργασία με τον Θεοχαρόπουλο ο οποίος διαγράφηκε από το ΚΙΝΑΛ, τότε προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις με κυριότερη ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης παύει να αναγνωρίζεται ως Πρόεδρός της και επομένως δεν δικαιούται να τοποθετείται στη Βουλή ως πολιτικός αρχηγός αλλά μόνο ως απλός βουλευτής.
Σμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής ο αριθμός των πέντε βουλευτών είναι ο ελάχιστος για την ύπαρξη Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Θεοδωράκης συζητά με Θεοχαρόπουλο, μετά την ανεξαρτητοποίηση Αμυρά
Παράλληλα το κόμμα δεν θα έχει δικαίωμα να ορίζει εισηγητή στα νομοσχέδια και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο στις συνεδριάσεις της Ολομελείας. Ερώτημα τέλος παραμένει το τι πρόκειται να συμβεί με τη θέση Αντιπροέδρου της Βουλής, η οποία αναλογεί στο Ποτάμι και κατέχει ο Σπύρος Λυκούδης.
Η λύση αναμένεται να δοθεί από την επιστημονική υπηρεσία της Βουλής. Κι αυτό γιατί ενώ στο άρθρο 6 του Κανονισμού ορίζεται σαφώς ότι οι θέσεις των Αντιπροέδρων της Βουλής κατανέμονται στις κοινοβουλευτικές ομάδες, στο άρθρο 9 ορίζεται ότι αφ’ης στιγμής εκλεγεί κάποιος σε θέση Αντιπροέδρου η θητεία του διαρκεί μέχρι το τέλος της κοινοβουλευτικής περιόδου, δηλαδή μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Ανεξαρτητοποιήθηκε ο Αμυράς – Χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα το Ποτάμι
Η μάχη στις Επιτροπές
Η τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρωτά αντί του Γρηγόρη Ψαριανού στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας εξασφαλίζει πλειοψηφία στους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτός, άλλωστε, υπήρξε και ο λόγος που ο Πάνος Καμμένος, με μια πρωτοφανή για τα κοινοβουλευτικά ήθη παρέμβαση, ζήτησε την αποχώρηση των Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, ώστε το Ποτάμι να μην διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα και, συνεπώς, να μην εκπροσωπείται στις Επιτροπές της Βουλής! Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως η απόφαση για τη συμμετοχή του Γ. Μαυρωτά στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας είχε ληφθεί πριν τις τελευταίες εξελίξεις στο Ποτάμι και τις απειλές για αποχώρηση των δυο βουλευτών, καθώς ο αντιπρόεδρος του κόμματος υπήρξε εισηγητής της Σεβαστουπόλεως και στην πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης που κατέθεσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ η ανεξαρτητοποίηση Αμυρά αλλάζει όλα τα δεδομένα.
Πέραν, ωστόσο, της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, η αντιπαράθεση για τη σύνθεση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα είναι σφοδρότατη, καθώς η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, επικαλούμενη και την πρόσφατη ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε, δεν δείχνει διατεθειμένη να επιτρέψει να μην έρχονται νομοσχέδια στη Βουλή. Την ίδια δε στιγμή η αντιπολίτευση -ιδίως η αξιωματική, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και οι …ΑΝΕΛ- θα μιλήσουν για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.
Σύμφωνα με το news247.gr και τα “Παιχνίδια Εξουσίας” , «γαλάζια» στελέχη αρχίζουν να συζητούν σε μια τέτοια περίπτωση και πρόταση μομφής κατά του Νίκου Βούτση, που υπενθυμίζεται ότι είχε εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής με 181 ψήφους, ενώ βρέθηκαν 113 λευκά ψηφοδέλτια και 3 άκυρα και ενώ στις 3 απουσίες από την ψηφοφορία συμπεριλαμβάνονταν και οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Νικολόπουλος.
Η ηγεσία της ΝΔ, βεβαίως, δεν έχει λάβει καμιά τέτοια απόφαση, καθώς το ρίσκο θα είναι μεγάλο, καθώς είναι πιθανόν να μην ακολουθήσει το ΚΚΕ, ενώ θα δυσκολευτεί να συμπαραταχθεί το Κίνημα Αλλαγής, που σε μια τέτοια περίπτωση θα παρουσιαστεί από το Μαξίμου ως «ουρά» της ΝΔ.
Η Πειραιώς, ωστόσο, μελετά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο τραπέζι παραμένει και το «όπλο» της πρότασης δυσπιστίας, προφανώς όμως για το μέλλον, σε μια δύσκολη στιγμή για το Μέγαρο Μαξίμου, από τη στιγμή που πολύ πρόσφατα η κυβέρνηση έλαβε από το Κοινοβούλιο ψήφο εμπιστοσύνης.