Προειδοποίηση για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας απηύθυνε το Διεθνές Νομισματικό Μουσείο, που αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη και μάλιστα για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πρόβλεψη, η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα ανέλθει σε 3,5% το 2019, έναντι πρόβλεψης για 3,7% τον Οκτώβριο. Αν επιβεβαιωθούν τα στοιχεία αυτά, θα πρόκειται για το χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας τριετίας, ενώ και η αύξηση κατά 3,6% που εκτιμάται για το 2020 χαρακτηρίζεται ως αναιμική.
Ως κύριοι λόγοι αυτής της επιβράδυνσης θεωρούνται οι συνεχείς αναταράξεις στην ευρωπαϊκή οικονομία και ιδιαίτερα στην ευρωζώνη, τα “αχαρτογράφητα νερά” λόγω Brexit, η μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, καθώς και οι αναταράξεις σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος μιας μεγαλύτερης επιβράδυνσης στην παγκόσμια ανάπτυξη, παρόλο που δεν διαβλέπεται άμεσα ύφεση.
Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, αφού το ΔΝΤ αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2019 και το 2020, η Λαγκάρντ προέτρεψε τους φορείς χάραξης της πολιτικής να αντιμετωπίσουν τα τρωτά σημεία της οικονομίας, ιδιαίτερα μέσω της μείωσης του υψηλού κρατικού χρέους.
Το ΔΝΤ καλεί μάλιστα τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, που θέτει σε κίνδυνο τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών.
“Ύστερα από δύο χρόνια σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με πιο αργούς ρυθμούς από το αναμενόμενο, γεγονός που σημαίνει ότι ανακύπτουν κίνδυνοι”, προειδοποίησε η κα Λαγκάρντ από το Νταβός.
Η μεγαλύτερη του αναμενόμενου επιβράδυνση της γερμανικής οικονομία, αλλά και οι διαρκείς αναταράξεις της ιταλικής οικονομίας φέρνουν για άλλη μια φορά την ευρωζώνη στο επίκεντρο των οικονομικών εξελίξεων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης το 2019 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 1,6% το 2019, από 1,8% το 2018, ποσοστό που είναι κατά 0,3% χαμηλότερο από την προηγούμενη εκτίμηση του περασμένου Οκτωβρίου.
Τα προβλήματα στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς επίσης και στις οικονομίες της Κίνας και πολλών αναδυόμενων χωρών, δεν είναι ωστόσο τα μοναδικά προβλήματα που απαχολούν το ΔΝΤ. Τα υψηλά επίπεδα χρέους, οι χαλαρές χρηματοπιστωτικές συνθήκες, καθώς επίσης και η αύξηση του προστατευτισμού επιδεινώνουν την κατάσταση, καθιστώντας επιτακτική τη λήψη μέτρων σύμφωνα με τους αναλυτές.
ΠΗΓΗ: News247.gr