Μετά την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Μάκης Βορίδης έσπευσε να αναρτήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία.
Σε αυτήν τη φωτογραφία, ανάμεσα σε άλλους, ξεχώριζε ο ίδιος, ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Σταμάτης και βέβαια στο κέντρο ο κ. Σαμαράς, ενώ η λεζάντα που επέλεξε ήταν «Στη Βουλή μετά την ιστορική ομιλία Σαμαρά!», συνοδευόμενη και από δύο ελληνικές σημαίες.
Η φωτογραφία έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις στο εσωτερικό της Ν.Δ καθώς θεωρείται επίδειξη (εσωκομματικής) ισχύος από τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κέρδισε άλλωστε το έντονο χειροκρότημα σύμπασας της κοινοβουλευτικής ομάδας με την ομιλία του στη Βουλή. Εκείνο το οποίο επισημαίνεται είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός χάραξε νέα γραμμή για το Μακεδονικό. Όχι μόνο λέγοντας πως “Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική”, άρα διαγράφοντας την γραμμή περί σύνθετης ονομασίας, αλλά και διότι ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποστεί εστω και διακριτικά από την πολιτική του Βουκουρεστίου αλλά και τη Ντόρα Μπακογιάννη να προτιμήσει να μην λάβει το λόγο συνολικά (παρά μόνο για μια ολιγόλεπτη απάντηση στο Νίκο Κοτζιά). Έτσι πέρασε ουσιαστικά σε δεύτερο πλάνο και η δήλωση του Κώστα Καραμανλή.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό πως ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συμπόσιο του Economist, είπε πως “δεν θεωρεί προδότες αυτούς που στήριξαν τη συμφωνία των Πρεσπών” και ζήτησε να κατεβούν οι τόνοι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Μάκης Βορίδης επέμεινε στον όρο “κυβέρνηση εθνικής μειοδοσίας”.
Όπως επισημαίνει και ο Βασίλης Σκουρής στο news247.gr
” Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν πως στις προσεχείς εκλογές, στόχος του είναι η εκλογή και στην επόμενη Βουλή 10, ίσως και 15, βουλευτών, που θα έχουν “αναφορά” -πέραν της ηγεσίας- και στον Αντώνη Σαμαρά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο πρώην πρωθυπουργός, (που -σημειωτέον- δεν έχει δημιουργήσει δημοσίως τουλάχιστον προβλήματα στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο και στήριξε για την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ), θα μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις (κυρίως την πολιτική γραμμή στα εθνικά θέματα) και την επομένη των εκλογών, ακόμα και σε περίπτωση αυτοδυναμίας της ΝΔ. Απαρατήρητη, επίσης, δεν πέρασε και η τοποθέτηση στη Βουλή του Δημήτρη Σταμάτη, πρώην υπουργού Επικρατείας και εκ των στενότερων συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να τοποθετηθεί για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με πολλά στελέχη να σημειώνουν τις “ψυχρές” σχέσεις του πρώην πρωθυπουργού με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Συνολικότερα, άλλωστε, οι πολιτικές διαφορές (κατ’ ορισμένους το “χάσμα”) μεταξύ του Αντώνη Σαμαρά και του Κώστα Καραμανλή εξακολουθούν να παραμένουν, ίσως μάλιστα και να εντείνονται, λόγω αφενός του πρωταγωνιστικού ρόλου -όπως ορισμένοι πιστεύουν- “καραμανλικών” στελεχών στο χώρο της δικαιοσύνης (και, συνεπώς, και στην υπόθεση Novartis) και αφετέρου λόγω της “χαλαρής στάσης” του (για να το γράψουμε σωστά) έναντι του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.”