Με μια συνέντευξή του στη RealNews, ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης αποκαλύπτει εμμέσως πλην σαφώς τις προθέσεις του Μεγάρου Μαξίμου για αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού στην πορεία προς τις εκλογές. “Στόχος μας”, αναφέρει χαρακτηριστικά, “είναι να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ο άξονας γύρω από τον οποίο θα κινηθεί ένας αστερισμός μικρότερων κομμάτων ή κινήσεων”.
Το σχέδιο του Μεγάρου Μαξίμου αφορά τη συγκρότηση μιας προοδευτικής συμπαράταξης από πρόσωπα και κινήσεις που συντάχθηκαν στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και υπεράσπισαν την πολιτική της κυβέρνησης στο Μακεδονικό. Η πρόσφατη εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την στήριξη της συμφωνίας πριν δύο εβδομάδες είχε ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο επικείμενος ανασχηματισμός θα επιχειρήσει να εμπεδώσει αυτήν ακριβώς την αίσθηση.
Δεν είναι βέβαιο εάν ο πρωθυπουργός θα συμπεριλάβει ορισμένα από τα πρόσωπα αυτά στις κυβερνητικές αλλαγές, ωστόσο στον χώρο της Κεντροαριστεράς παρατηρείται κινητικότητα η οποία υποβοηθείται από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πλέον ως κυβερνητικό εταίρο τον Πάνο Καμμένο -που υπήρξε “κόκκινο πανί” για τον χώρο αυτόν- και ακόμα περισσότερο όταν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κλιμακώνει τις επιθέσεις του εναντίον του πρωθυπουργού.
Ονόματα, όπως του Νίκου Μπίστη και του Γιάννη Ραγκούση βρίσκονται στις εισηγήσεις που δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα διερευνηθούν και οι πιθανότητες σύγκλισης με τη ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου καθώς και με προσωπικότητες με εκσυγχρονιστικό πρόσημο σαν τον καθηγητή και πρώην υπουργό του Γιώργου Παπανδρέου Χάρη Παμπούκη.
Ο ανασχηματισμός είναι πλέον θέμα ημερών και θα αφορά στην αντικατάσταση προσώπων που θα εκτεθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές ή τις ευρωεκλογές, όπως είναι ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος που έχει λάβει το χρίσμα του υποψηφίου για τον Δήμο Αθηναίων. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας θα εγκαταλείψει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών με πιθανότερο αντικαταστάτη τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν γίνει εισηγήσεις ακόμα και για επιστροφή του Νίκου Κοτζιά, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ιδιαίτερα πιθανό. Η κίνηση ΠΡΑΤΤΩ, πάντως, του τέως υπουργού Εξωτερικών και “αρχιτέκτονα” της Συμφωνίας των Πρεσπών έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Την ώρα, πάντως, που ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά συγκλίσεις για το προοδευτικό μέτωπο, παρακολουθεί με ενδιαφέρον και την κινητικότητα στον χώρο της κεντροδεξιάς και του κέντρου. Για παράδειγμα, αποτελεί κοινό μυστικό πως η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού φορέα με πρόσωπα που προέρχονται από τη Ν.Δ δεν αφήνει ασυγκίνητα τα ηγετικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.
Η Κατερίνα Παπακώστα, ο Βαγγέλης Αντώναρος, ο Σάββας Τσιτουρίδης, ο Χρήστος Ζώης και άλλοι έχουν προχωρημένες συζητήσεις για κοινή εκλογική κάθοδο στοχεύοντας σε εκπροσώπηση στη Βουλή και την Ευρωβουλή. Αντιλαμβάνονται πως κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο σε συνθήκες πόλωσης, ωστόσο το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην πιθανότητα διεξαγωγής και δεύτερης αναμέτρησης με απλή αναλογική. Ένα τέτοιο σχήμα ήπιας κεντροδεξιάς θα μπορούσε να συνεισφέρει, εκτιμούν στο Μαξίμου, και στην αφαίρεση ψηφοφόρων από τη Ν.Δ αλλά και στη δημιουργία δυνατοτήτων σύγκλισης σε δεύτερο χρόνο.
Με ενδιαφέρον παρακολουθούν ακόμα τις κινήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη, του Σπύρου Λυκούδη και του Γιώργου Μαυρωτά. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούν την αυτόνομη εκλογική κάθοδο του “τραυματισμένου” Ποταμιού καθώς θα δημιουργήσει μια “ζώνη ασφαλείας” για τη συγκράτηση ενός -μικρού έστω- ψηφοφόρων που υπό άλλες συνθήκες θα κατευθύνονταν στη Ν.Δ. Ενώ, από την άλλη, δεν αποκλείουν συγκλίσεις με το Ποτάμι σε μετεκλογικό χρόνο. Οι σχέσεις του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν εισέλθει, άλλωστε, σε ψυχρή περίοδο λόγω της στήριξης που παρείχε στη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας σκοπεύει το επόμενο διάστημα να κάνει ανοίγματα, ακόμα και να επιδιώξει συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού (φωτό επάνω από παλαιότερη συνάντησή τους).