Aπαντήσεις για όλα αυτά, που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες εις βάρος του Ποταμιού, έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην LIFO και την Κατερίνα Ανέστη.
Ανάμεσα σε αυτά που είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού είναι και οι εξής δέκα φράσεις – όπως επεσήμανε και ο ίδιος στην προσωπική του σελίδα στο facebook.
1. Μια πολύ μεγάλη σπατάλη στα δευτερεύοντα, είναι στην Ελλάδα η πολιτική.
2. Δεν θέλω μια Ελλάδα όμηρο των κομμάτων. Η κομματοκρατία είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας.
3. Πόσα πράγματα έχουν αλλάξει στη χώρα επειδή υπάρχει το Ποτάμι; Από τα ατομικά δικαιώματα μέχρι τις προμήθειες του δημοσίου. Δώσαμε το παγκάρι της Παναγίας της Τήνου στους πολίτες της Τήνου. Περάσαμε την αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια. Την ταυτότητα φύλου. Η ΝΔ έλεγε όχι. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε αδιάφορα.
4. Εκεί που είχαμε πει να ψηφίσουμε όλοι τη φαρμακευτική –και η ΝΔ είχε πει ναι–, την ημέρα της ψηφοφορίας μας πήραν από τη ΝΔ και μας είπαν «μην ψηφίσετε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ τη φαρμακευτική κάνναβη, γιατί όταν έρθουμε εμείς στην κυβέρνηση θα φέρουμε έναν καλύτερο νόμο». Ρε παιδιά, ακόμη και για τη φαρμακευτική κάνναβη έχετε καλύτερο νόμο;
5. Αμυράς, Δανέλλης, Ψαριανός είναι ήδη ενταγμένοι στους σχεδιασμούς της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Δανέλλης υπογράφει ήδη ερωτήσεις μαζί με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι Αμυράς – Ψαριανός είπαν ότι είναι στο πλευρό της Νέας Δημοκρατίας για ό, τι χρειαστεί. Θα πάνε σε έναν μήνα; Θα πάνε σε δύο; Τι σημασία έχει;
6. Με στεναχωρούν οι άνθρωποι που δεν έχουν κέντρο. Αυτοί που γέρνουν από εδώ, από εκεί, ανάλογα με τον αέρα.
7. Όταν μπαίνει ένας βουλευτής στο κοινοβούλιο, το όργανο της τάξης, κάθεται σε στάση προσοχής και τον χαιρετά. Αυτό δημιουργεί την εντύπωση στον βουλευτή ότι είναι μία άλλη κατηγορία ανθρώπου. Μία ανώτερη τάξη. Αυτός ο χαιρετισμός πιστεύω ότι του δημιουργεί την ανάγκη να διατηρήσει αυτήν τη θέση πάση θυσία. Να έχει πάντα κάποιους σε στάση προσοχής και να τον χαιρετάνε.
8. Την Τετάρτη, ενώ μιλούσα στην Βουλή, στα έδρανα της ΝΔ έδειχναν πολύ χαρούμενοι. Γέλαγαν, σατίριζαν, σχολίαζαν… Γενικώς μια συμπεριφορά του τύπου «έχεις ακόμη Βουλευτές;». Αντιστοίχως, όταν έφυγε ο Δανέλλης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έμοιαζαν υπερήφανοι. Δεν έχουν καταλάβει ότι το πλήγμα δεν είναι στο Ποτάμι, είναι στη Δημοκρατία. Ο διπολισμός, η απουσία άλλων φωνών, είναι ένα πλήγμα στη Δημοκρατία.
9. Η πολιτική αλλαγή δεν θα συμβεί επειδή κάποια στιγμή ένα βασιλόπουλο σε ένα λευκό άλογο θα έρθει και θα αλλάξει ως δια μαγείας τα πράγματα. Η πολιτική αλλαγή θέλει τη συμμαχία του καλού, θέλει τη συνωμοσία του καλού. Εκεί θα κριθεί το παιχνίδι… Στις μικρές και μεγάλες συνεργασίες…
10. Είμαι πολύ πεισματάρης άνθρωπος. Εγώ, τα παιδιά που είναι στο Ποτάμι, τα στελέχη που μένουν στο Ποτάμι, θα σηκώσουμε, θα βγάλουμε από τον βούρκο, τη βάρκα και θα φύγουμε μπροστά. Και θα συναντήσουμε καινούργιους. Η αποφασιστικότητα είναι αυτό που τώρα με διακατέχει.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ
Ο πρόλογος της συνέντευξης στην Κατερίνα Ανέστη:
Παρασκευή πρωί βρέχει καταρρακτωδώς και ένας μικρός τυφώνας σαρώνει το κέντρο της Αθήνας. Περιμένω στη Σεβαστουπόλεως, στα γραφεία του Ποταμιού, τον Σταύρο Θεοδωράκη.
Τον βλέπω να μπαίνει με το κράνος, αδιάβροχο παντελόνι και μπουφάν, μια σακούλα πορτοκάλια στα χέρια, ενώ στάζει νερό από την κορυφή ως τα πόδια. Είχε φτάσει με την μηχανή του από το Χαλάνδρι. Βγάζει τα αδιάβροχα και από μέσα φοράει το κοστούμι για την ψηφοφορία που θα γίνει λίγες ώρες μετά στη Βουλή.
Μοιάζει τίποτα να μην έχει αλλάξει στην κανονικότητα του Σταύρου Θεοδωράκη παρά το γεγονός ότι το Ποτάμι, πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, δεν είναι πλέον κοινοβουλευτικό κόμμα, έχει απομείνει με τρεις βουλευτές. Ο Θεοδωράκης δεν είναι πλέον αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματός παραδίδει τα γραφεία στη Βουλή και με την άκρη του ματιού του πιάνει βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ να «το διασκεδάζουν», να ειρωνεύονται όσο αυτός μιλά στο βήμα του Κοινοβουλίου.
Σε μια βαθιά εξομολογητική και χωρίς όρους συνέντευξη που έδωσε την Παρασκευή το μεσημέρι στη LiFO μιλά για όσα οδήγησαν στη διάλυση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού, περιγράφει συμπεριφορές, ψέματα, συμφωνίες που αθετήθηκαν και ευθαρσώς απαντά για το μέλλον του κόμματος, τις επόμενες σκέψεις του και τις αποφάσεις που θα πάρει ως τα τέλη Φεβρουαρίου.
Αποκαλύπτει για πρώτη φορά την υπόσχεση που δεν τήρησε η Φώφη Γεννηματά όταν το ΚΙΝΑΛ συνεργάστηκε με το Ποτάμι, το περίεργο τηλεφώνημα που δέχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία όταν ερχόταν προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την ινδική κάνναβη. Χρησιμοποιεί την λέξη «προδοσία» για τους Δανέλλη, Αμυρά, Ψαριανό και εξηγεί ακριβώς τι συνέβη, χρησιμοποιεί την ερμηνεία του για τον «χαιρετισμό του μπάτσου».
Παρομοιάζει τον Μητσοτάκη ως το «βασιλόπουλο με το λευκό άλογο», «αδειάζει» τον Γιώργο Καμίνη, ενώ μιλά πρώτη φορά για το βιβλίο που γράφει – ξημερώματα συνήθως, λίγο πριν κατέβει στο Ποτάμι, συχνά περπατώντας από το Χαλάνδρι όπου μένει ως τη Σεβαστουπόλεως μαζί με τον σκύλο του τον Σήφη, με κάποιες στιγμές να νιώθει την ανάγκη για έναν «βαθύ αναστεναγμό» να επανέρχεται κάθε τόσο.