Eπιτόκιο το οποίο σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα κυμαίνεται μεταξύ 3,6% και 3,7% θα καταβάλλει η Ελλάδα για την νέα έκδοση 5ετών ομολόγων.
Η σχετική διαδικασία έκδοσης του νέου 5ετούς ομολόγου ξεκίνησε σήμερα με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών από τις πέντε ξένες τράπεζες που έχουν αναλαβέι το σχετικό έργο και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα σήμερα. Με το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών θα ανακοινωθεί το ακριβές ύψος του επιτοκίου καθώς και το ποσό που θ΄αντλήσει το Δημόσιο από την αγορά.
Με απόδοση που κυμαίνεται στο 3,7% με 3,8% διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά τα 5ετή ομόλογα της Βραζιλίας, Μεξικού και Αργεντινής. Οσον αφορά στην ευρωζώνη η Ιταλία για τα 5ετή ομολογα της πληρώνει επιτόκιο 1,57%, η Πορτογαλία 0,46% και η Ισπανία 0,2%.
Ο νέος κρατικός τίτλος είναι βέβαιο ότι θα πετύχει σημαντικά χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα ομόλογα ίδιας διάρκειας:
– Το 5ετές ομόλογο της κυβέρνησης Σαμαρά, που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014 και ωριμάζει σε τρεις μήνες, είχε απόδοση 4,95% και ετήσιο κουπόνι 4,75%.
– Το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε τον Ιούλιο του 2017 και καλύφθηκε κατά 50% από «φρέσκο χρήμα» και κατά 50% από ανταλλαγή του ομολόγου Σαμαρά με τον καινούργιο τίτλο, είχε απόδοση 4,625% και ετήσιο κουπόνι 4,375%.
Διεύρυνση της επενδυτικής βάσης
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της EΡΤ:
Όπως αναφέρουν αναλυτές η έκδοση ενός 5ετούς ομολόγου αποτελεί «ασφαλές στοίχημα» για τον ΟΔΔΗΧ, ενώ ισχυρό σήμα για την αγορά θα αποτελέσει η διεύρυνση της επενδυτικής βάσης με την προσέλκυση περισσότερων μακροπρόθεσμων επενδυμένων αντί hedge funds που τείνουν να κυριαρχούν στην ζήτηση των ελληνικών εκδόσεων.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποπληρώσουν ομολογιούχους ή για να επαναγοράσουν δάνεια του ΔΝΤ ή ακόμη και ως collateral για να δημιουργηθεί ένα όχημα ειδικού σκοπού, ώστε να συρρικνωθούν τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών.
Η έκδοση του ομολόγου έρχεται μετά από την ολοκλήρωση της αποστολής αντιπροσωπείας της ευρωζώνης και του ΔΝΤ στην Αθήνα για να συζητηθεί η πρόοδος της μετά το πρόγραμμα εποχής για την Ελλάδα.
Η Κομισιόν και το ΔΝΤ είχαν επισημάνει την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, μεταξύ των οποίων και την μείωση του κατώτατου μισθού, ως ένα από τα «ακρογωνιαία επιτεύγματα του προγράμματος διάσωσης» της χώρας.
Πληροφορίες από ΑΠΕ_ΜΠΕ, efsyn.gr