Θετική μεν στην αύξηση του κατώτατου μισθού η Νέα Δημοκρατία, η οποία όμως τονίζει ότι θα έπρεπε να συνοδεύεται και από άλλες πολιτικές, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανάπτυξη και θα επιτρέψουν στις επιχειρήσεις να απορροφήσουν αυτή την αύξηση χωρίς προβλήματα.
Γαλάζιες πηγές εξάλλου σημειώνουν ότι αυτή η αύξηση έπρεπε να έχει δοθεί εδώ κι δύο χρόνια και βασίζεται σε νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά. Προσθέτουν όμως ότι δεν μπορεί τέτοιες κινήσεις να γίνονται χωρίς σχεδιασμό (καθώς εξάλλου η ΝΔ έχει επισήμως κατηγορήσει τον Αλεξη Τσίπρα ότι επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να τραβήξει την προσοχή από τις αντιδράσεις για τις Πρέσπες), υπενθυμίζοντας τη δέσμευση Μητσοτάκη για αύξηση στον κατώτατο μισθό ανάλογη με την αύξηση στο ΑΕΠ.
Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ανάγκη να δείξει φιλολαϊκό προφίλ και να απαντήσει στις ανησυχίες των εργοδοτικών ενώσεων για την αύξηση του κατώτατου μισθού: Διαμηνύει συνεπώς ότι αυτή η αύξηση έπρεπε να γίνει, κάθε αντίστοιχη κίνηση όμως στο μέλλον πρέπει να εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο και να εξαρτάται από τη συνολική πορεία της οικονομίας, όχι να γίνεται -όπως κατηγορεί την κυβέρνηση- ανάλογα με πολιτικές επιδιώξεις.
“Ο κ. Τσίπρας δεν επέλεξε τυχαία τη χθεσινή ημέρα για την αναγγελία αύξησης του κατώτατου μισθού. Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μία απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουν οι Έλληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών” έλεγαν ειδικότερα πηγές της ΝΔ.
Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι “Η ΝΔ έχει ξεκάθαρη θέση υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού. Οι κυβερνητικές, όμως, θριαμβολογίες αποτελούν ακόμη μια κραυγαλέα περίπτωση εμπαιγμού και υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στους εργαζόμενους.”
Και επικαλούνται ειδικότερα ότι:
“Η αύξηση του κατώτατου μισθού συντελείται με το νόμο Ν.4172/2013 (κυβέρνηση Σαμαρά), έναν νόμο που όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε στη Βουλή, αλλά τον κατήγγειλε με κραυγές, βαφτίζοντας τον ως νόμο «γαλέρα» που δημιουργεί εργασιακό μεσαίωνα.
Η εφαρμογή του γίνεται με καθυστέρηση 2 ετών, καθώς θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμοστεί από την 1/1/2017, σύμφωνα με το αρθρο 103 του ίδιου νόμου, όπως ήταν προγραμματισμένο καθώς η έξοδος της χώρας από τον κύκλο των δημοσιονομικών δεσμεύσεων θα είχε συντελεστεί πολύ νωρίτερα.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται σε μια καθημαγμένη αγορά εργασίας, όπου ο 1 στους 3 εργαζόμενους αμείβεται με 319 ευρώ (στοιχεία ΕΦΚΑ), ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις κυριαρχούν απόλυτα με 56,22% (ΕΡΓΑΝΗ Δεκεμβρίου 2018).
Η έκθεση του ILO ανέδειξε ότι η χώρα το 2017 ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης στη μείωση μισθών κατά 3,5%. Ενώ μάλιστα το 2014 είχαμε αύξηση μισθών κατά 1,9%.
Μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα υπάρξει και ταυτόχρονη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ισόποσα κατά 11%, για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Και αυτό συμβαίνει, γιατί σύμφωνα με το Νόμο Κατρούγκαλου, η βάση υπολογισμού των εισφορών διαμορφώνεται κάθε φορά από το ύψος του κατώτατου μισθού”.
ΠΗΓΗ: News247.gr