Mε σταθερά βήματα αλλάζει το τοπίο στον χώρο του φαρμάκου επισήμανε απόψε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, στον χαιρετισμό του κατά την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ ).
«Στο νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον, διορθώνουμε στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των οριζόντιων μέτρων, συγκροτούμε ένα πιο σταθερό, προβλέψιμο και βιώσιμο πλαίσιο στον χώρο του φαρμάκου και θωρακίζουμε το σύστημα», είπε ο υπουργός Υγείας.
Ο Α. Ξανθός μίλησε για διαφάνεια στην τιμολόγηση, για τους μηχανισμούς ΗΤΑ και διαπραγμάτευσης, για τα σύγχρονα πρωτόκολλα, την εκπόνηση μητρώων, τη δημοσιοποίηση δεδομένων στα ιατρικά συνέδρια και την κανονικότητα στις πληρωμές.
Επίσης, δεν απέφυγε να αναφερθεί στο γνωστό πρόβλημα της υπέρβασης της δαπάνης και του αυξημένου clawback. Όπως είπε, υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της ζήτησης και τον έλεγχο της δαπάνης και σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών. Εξήγησε ότι το πρώτο βήμα έγινε το 2019 με τα επιπλέον 45 εκατ. ευρώ στο νοσοκομειακό φάρμακο και στην κατανομή του clawback.
Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγω για αλλαγή «μίγματος» στην τιμολογιακή πολιτική. Το πλαίσιο που έχουμε παρουσιάσει είναι αποδεκτό από τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και από τη μεταμνημονιακή επιτήρηση των «θεσμών», είπε χαρακτηριστικά.
«Κρίσιμη προτεραιότητα είναι η σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με τελικό στόχο την εγγυημένη πρόσβασή τους σε κάθε ιατρικά τεκμηριωμένη θεραπεία με το μικρότερο δυνατό κόστος», κατέληξε.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου, τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας με χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Μίλησε για εμπόδια που δημιουργεί η έως τώρα φαρμακευτική πολιτική, για οικονομική πίεση που ασκείται προς τη φαρμακοβιομηχανία και έλλειψη προβλεψιμότητας με μεγάλο χαμένο την πραγματική οικονομία.
Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε απογοητευτική τη σημερινή εικόνα που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου, κάνοντας λόγο για νέες ισορροπίες που πρέπει να βρεθούν και κινήσεις εξορθολογισμού της δαπάνης όσο πιο άμεσα γίνεται.
Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ κατέληξε λέγοντας ότι λύσεις θα έρθουν μόνο μέσα από ουσιαστική ανάπτυξη και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ Βασίλης Οικονόμου είπε ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές στον χώρο του φαρμάκου είναι απαραίτητες για τη χάραξη πολιτικών υγείας και τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο κ. Οικονόμου εκτίμησε πως η υγεία και η φαρμακευτική πολιτική είναι σε οριακό επίπεδο. Το φάρμακο, τόνισε, είναι στοιχείο προστασίας της δημόσιας υγείας και σαφέστατα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση του κάθε πολίτη στα καινούργια φάρμακα, ανεξαρτήτως κόστους.
Τέλος ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Μπαργιώτας είπε ότι το ΕΣΥ έχει μετατραπεί σε προνοιακού τύπου σύστημα που η μεσαία τάξη πληρώνει την υγεία από την τσέπη της και τα φτωχότερα στρώματα δέχονται χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες. Αναφερόμενος στο φάρμακο, μίλησε για χάραξη εθνικής πολιτικής, για αλλαγή κουλτούρας με συνεννόηση και όχι πόλεμο.