Διαγκωνισμός υποψηφίων για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη, εάν και εφόσον η Ν.Δ κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση, παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την έναρξη της ανακοίνωσης των υποψηφίων για τα ψηφοδέλτια του κόμματος.
Η υποψηφιότητα του αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων Άγγελου Συρίγου στην Α΄ Αθηνών άνοιξε κυριολεκτικά τον ασκό του Αιόλου. Κι αυτό διότι ο κ. Συρίγος εμφανίζεται με την ένδειξη “Σύμβουλος του προέδρου”, κάτι που δεν έχει αποκαλύψει ο ίδιος σε καμία από τις δεκάδες τηλεοπτικές εμφανίσεις του, το τελευταίο μόνο διάστημα, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Αρκετά στελέχη της Ν.Δ δεν κρύβουν τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι είχε αποκρυβεί ότι ο αναπληρωτής καθηγητής είναι όλο αυτόν τον καιρό σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά εμφανίζεται ως ανεξάρτητος “ειδικός” επί του θέματος. Κάτι που επικοινωνιακά τον ευνοεί αναμφίβολα έναντι άλλων στελεχών. Το γεγονός, μάλιστα, ότι του εξασφαλίστηκε θέση στην Α΄ Αθήνας, απ΄ όπου έχει αποχωρήσει η Ντόρα Μπακογιάννη, θεωρείται, επίσης, ευνοϊκή μεταχείριση δια της “ευλογίας” του ίδιου του προέδρου.
Ο Άγγελος Συρίγος είναι εξ αυτών που εμφανίζεται σε συνομιλητές του ως βέβαιος για τη θέση του υπουργού ή του υφυπουργού Εξωτερικών σε μια κυβέρνηση Ν.Δ.
Το ίδιο, όμως, βέβαιος εμφανίζεται και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν και στενός συνεργάτης του Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, Μαργαρίτης Σχοινάς που θα είναι, εκτός απροόπτου, υποψήφιος με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Η θητεία του κ. Σχοινά λήγει με αυτή του κ. Γιουνκέρ και επιθυμεί να επιστρέψει στην Ελλάδα. Αλλωστε συμμετείχε ως ομιλητής στο πρόσφατο συνέδριο της Ν.Δ και φέρεται ότι ο κ. Μητσοτάκης του έχει υποσχεθεί το χαρτοφυλάκιο του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Αρκετοί, ωστόσο, απορούν πως ο port parolle του προέδρου της Κομισιόν θα μπορούσε να τοποθετηθεί υπουργός Εξωτερικών.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ Γιώργος Κουμουτσάκος είναι εξ αυτών που -ίσως δικαιωματικά λόγω του κομματικού χαρτοφυλακίου- εμφανίζεται επίσης υποψήφιος για τον ρόλο αυτό. Διπλωμάτης, εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕξ, συνεργάτης του Πέτρου Μολυβιάτη και ευρωβουλευτής, είναι, αναμφίβολα, ιδιότητες που συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση. Όμως, ο κ. Κουμουτσάκος θεωρείται μετριοπαθής για τους “σκληρούς” που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο του κόμματος (Γεωργιάδης, Αυγενάκης, Βορίδης κ.ά) και ως εκ τούτου φαίνεται πως το πιθανότερο είναι πως δεν θα έχει την τύχη να βρεθεί στο νεοκλασσικό κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι ένα ακόμα πρόσωπο που θα ήθελε να βρεθεί στο ΥΠΕΞ και λέγεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης του το έχει -επίσης- υποσχεθεί. Γι αυτό, άλλωστε, αναγκάστηκε να προβεί και στη γνωστή δήλωση κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι την είχε υποστηρίξει στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και ουδέποτε είχε εκδηλώσει οιαδήποτε απόκλιση από τη σχετική επίσημη θέση της Κομισιόν.
Την επιστροφή της στο υπουργείο Εξωτερικών δεν θα έβλεπε αρνητικά και η Ντόρα Μπακογιάννη, αν και κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά δύσκολο για ευνόητους λόγους.
Όμως, δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο να διαψευσθούν οι προσδοκίες ή βεβαιότητες όλων των παραπάνω, καθώς οι γνωρίζοντες λένε πως ο πρόεδρος της Ν.Δ έχει υποσχεθεί το χαρτοφυλάκιο και σε γνωστό και έμπειρο δημοσιογράφο, διευθυντή μεγάλου μέσου ενημέρωσης με παραδοσιακή σχέση με την συντηρητική παράταξη. Η σκέψη του κ. Μητσοτάκη αφορά, μάλιστα, και την προσπάθειά του να εξευμενίσει ισχυρότατο διεθνή παράγοντα για τη θέση του σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, καθώς ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος διαθέτει εξαιρετικές διασυνδέσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μάλιστα ο δημοσιογράφος λέει σε συνομιλητές του, σκωπτικά, πως “είναι καμια δεκαριά αυτοί που νομίζουν ότι ο Κυριάκος θα τους τοποθετήσει στο ΥΠΕΞ”…
Όλα αυτά μπορεί, βεβαίως, να τεθούν εν αμφιβόλω εάν η Ν.Δ αναγκαστεί να συγκυβερνήσει με το ΚΙΝΑΛ, διότι, σε μια τέτοια περίπτωση, το ΥΠΕΞ θα διεκδικήσει και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.