Ως «προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας κάλεσε τις χώρες της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό, υιοθετώντας μία «ενιαία και αυστηρή θέση». Σημειώνεται ότι νωρίτερα, το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε το υποστηριζόμενο από τις ΗΠΑ αυτοανακηρυγμένο πρόεδρο.
Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο προσωρινό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η απόφαση εγκρίθηκε με 439 ψήφους, υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές.
Οι ευρωβουλευτές καλούν την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν μία αυστηρή και ενιαία θέση και να αναγνωρίσουν τον Χουάν Γκουαϊδό ως «τον μόνο νόμιμο προσωρινό πρόεδρο» της Βενεζουέλας.
Η αναγνώριση αυτή έχει ισχύ «μέχρι την διεξαγωγή νέων προεδρικών εκλογών, ελεύθερων, διαφανών και αξιόπιστων για τη αποκατάσταση της δημοκρατίας», διευκρινίζεται στο κείμενο.
Οι «28» ανακοίνωσαν το Σάββατο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει «νέα μέτρα» εάν δεν προκηρυχθούν νέες προεδρικές εκλογές «εντός των προσεχών ημερών» στην Βενεζουέλα. Αλλά δεν προχώρησαν στην συλλογική, έστω και υπό όρους, αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό.
Τέσσερις χώρες της ΕΕ, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο το έκαναν δίνοντας προθεσμία «οκτώ ημερών» στον Νικολάς Μαδούρο για να προκηρύξει εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναγνωρίσουν τον Γκουαϊδό ως «πρόεδρο» της Βενεζουέλας για να οργανώσει νέες προεδρικές εκλογές.
Στην σημερινή ανακοίνωση, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καταδικάζει αυστηρά την βάρβαρη καταστολή και τις βιαιότητες, που έχουν προκαλέσει θανάτους και τραυματισμούς» και ζητεί από «τις αρχές της Βενεζουέλας να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επαναδιατυπώνει «την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς την Εθνοσυνέλευση, που είναι το μόνο νόμιμο δημοκρατικό όργανο της Βενεζουέλας και οι εξουσίες του οποίου πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές».
Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί κοινή πρόταση των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων του ALDE.
Νωρίτερα, ο αυτοανακηρυχθής μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας ζήτησε από τις κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις προς τον Ν.Μαδούρο.
«Τον ρώτησα ποιο είναι το μήνυμά σας προς εμένα και τους άλλους υπουργούς Εξωτερικών», δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ και πρόσθεσε ότι «απάντησε δύο πράγματα: παρακαλώ εξακολουθήστε τις πιέσεις προς τον Μαδούρο, ο οποίος έχει κάνει τόσο μεγάλη ζημιά και θυμηθείτε ότι πρόκειται για την ανθρωπιστική καταστροφή που συντελείται αυτή τη στιγμή».
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναγνωρίσει τον 35χρονο πρόεδρο της εθνοσυνέλευσης ως νόμιμο επικεφαλής του κράτους της Βενεζουέλας.
Ο Ν.Μαδούρο από την πλευρά του, ορκίστηκε στις 10 Ιανουαρίου για δεύτερη θητεία έπειτα από τις αμφισβητούμενες εκλογές τον περασμένο χρόνο, κατηγορεί τον Γκουαϊδό ότι οργάνωσε πραξικόπημα για την ανατροπή του με την βοήθεια των ΗΠΑ. Ο Μαδούρο υποστηρίζεται από μια σειρά χωρών, ανάμεσά τους και η Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής των Εργατικών στη Βρετανία, Τζ.Κόρμπιν συντάχθηκε με τον Μαδούρο καταδικάζοντας τη βία στη Βενεζουέλα και ζητώντας την επίτευξη συμφωνίας κατόπιν διαπραγμάτευσης.
Την άμεση απελευθέρωση των Ισπανών δημοσιογράφων ζητεί το ΥΠΕΞ της Ισπανίας
Την «άμεση απελευθέρωση» τεσσάρων μελών συνεργείου του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE που συνελήφθησαν από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Βενεζουέλας ζήτησε σήμερα η Ισπανία.
«Η κυβέρνηση απαιτεί ακόμη μια φορά από τις αρχές της Βενεζουέλας να σεβαστούν το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, κεντρικό στοιχείο των οποίων αποτελεί η ελευθερία του Τύπου», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Ισπανίας.
Πριν από λίγο και η Ύπατη Αρμοστής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική κάλεσε τις αρχές της Βενεζουέλας να απελευθερώσουν αμέσως τους ξένους δημοσιογράφους.
«Υπάρχει από την πλευρά μου μια σαφής απαίτηση να αφεθούν ελεύθεροι αμέσως οι συνάδελφοί σας στο Καράκας», δήλωσε η Φεντερίκα Μογκερίνι στους δημοσιογράφους, στο Βουκουρέστι έπειτα από μια σύνοδο των υπουργών Άμυνας της ΕΕ. «Πιστεύουμε σθεναρά πως όλοι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους, τις ευθύνες και τα δικαιώματά τους στη δουλειά τους», είπε.
Τρεις δημοσιογράφοι -ένας Ισπανός ρεπόρτερ, μια Κολομβιανή εικονολήπτρια και ένας Κολοβιανός φωτογράφος- καθώς και ένας Βενεζουελάνος οδηγός του πρακτορείου EFE συνελήφθησαν χθες.