«Συχνά δημιουργείται η εντύπωση ότι στην Αραβία δεν υπάρχουν χριστιανοί» λέει ο καθολικός επίσκοπος Πάουλ Χίντερ. Περίπου ένα εκατομμύριο πιστοί ανήκουν στο ποίμνιό του Ελβετού επίσκοπου της Νότιας Αραβίας.
Κάποια σαββατοκύριακα τελεί μέχρι και δέκα θείες λειτουργίες και οι εκκλησίες είναι πάντα γεμάτες. «Μια ζωντανή εκκλησία μεταναστών» όπως την χαρακτηρίζει ο ίδιος. Οι πιστοί είναι επίσημα απεσταλμένοι διπλωμάτες, εκπρόσωποι από τον οικονομικό κλάδο και εργάτες «για τους οποίος η πίστη είναι κάτι σημαντικό» διευκρινίζει. Οι τελευταίοι προέρχονται από την Ινδία, το Πακιστάν, τη Σρι Λάνκα και τις Φιλιππίνες.
«Σήμερα στα Αραβικά Εμιράτα υπάρχουν πάνω από 70 εκκλησίες, ναοί και συναγωγές» δηλώνει στη DW ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στο Βερολίνο, Αλί Αμπντουλάχ Αλ Αχμέντ. «Ο θρησκευτικός πλουραλισμός είναι διαδεδομένος στη χώρα μας, περισσότερο απ’ ό,τι στις δεκαετίες του ’50 και του ’60».
Σημαντικό κράτος για τους Χριστιανούς
Της ίδιας άποψης φαίνεται να είναι και ο Πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος είναι ο πρώτος Πάπας στην ιστορία που επισκέπτεται την Αραβική Χερσόνησο. Σε βίντεο που προβλήθηκε ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας εξέφρασε τη χαρά του που πρόκειται να επισκεφθεί μια χώρα «η οποία θέλει να αποτελεί μοντέλο συμβίωσης, αδερφοσύνης μεταξύ ανθρώπων και συνάντησης διαφορετικών πολιτισμών, στην οποία πολλοί μπορούν να βρουν μια σταθερή θέση εργασίας, να εργάζονται και να ζουν ελεύθερα σεβόμενοι την πολυπολιτισμικότητα».
Μια ματιά στην ευρύτερη περιοχή δείχνει για ποιο λόγο το ζήτημα της αδερφοσύνης είναι τόσο σημαντικό για τον Πάπα. Προς τα δυτικά τα Εμιράτα συνορεύουν με τη Σαουδική Αραβία. Τα παράλια του Ιράν απέχουν μόλις δυο ώρες με ταχύπλοο. Και το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και η Υεμένη δεν είναι μακριά. Πρόκειται για κράτη, στα οποία οι Χριστιανοί φοβούνται για τη ζωή τους και φυσικά δεν υπάρχει θρησκευτικός πλουραλισμός.
Ο βασικός λόγος της επίσκεψης του Πάπα είναι μια «διαθρησκευτική συνάντηση», στην οποία αναμένεται να μιλήσει και ο ίδιος. Επιπλέον προγραμματίζεται να τελέσει θεία λειτουργία και στο μεγαλύτερο στάδιο του Άμπου Ντάμπι, στο οποίο εκτιμάται ότι θα παρευρεθούν πάνω από 120.000 άνθρωποι. Εάν ο Πάπας θελήσει να προσευχηθεί για τα θύματα του πολέμου στην Υεμένη (στον οποίο συμμετέχουν και τα Αραβικά Εμιράτα), τότε αυτό θα γίνει σεβαστό, λέει ο πρέσβης Αλ Αχμέντ: «Είναι ένας άνθρωπος της ειρήνης. Το γνωρίζουμε αυτό».
Διάλογος μεταξύ των θρησκειών
Περίπου 9 εκ. άνθρωποι ζουν στα Αραβικά Εμιράτα. Μόνο ένας στους εννέα είναι όμως και υπήκοος της χώρας. Σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη τα Εμιράτα φροντίζουν μακροπρόθεσμα για τους μετανάστες στη χώρα. Ωστόσο δεν μπορεί να πει κανείς ότι αποτελούν πρότυπο. Αυτό μεταξύ άλλων δείχνει ο τρόπος με τον οποίο το κράτος αντιμετωπίζει την ομοφυλοφιλία, την οποία τιμωρεί με θανατική ποινή.
Η επίσκεψη του Πάπα αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση σε διεθνές επίπεδο. Ο πρέσβης Αλ Αχμέντ δηλώνει ότι με την επίσκεψη «στέλνουμε ένα μήνυμα ειρήνης και συμβίωσης». Ο Πάπας Φραγκίσκος από την πλευρά του κάνει λόγο για «μια νέα σελίδα στην ιστορία των σχέσεων μεταξύ των θρησκειών».
Πηγή: DW