Εν μέσω αντιδράσεων συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τον κανονισμό της Βουλής, ώστε να διατηρηθούν τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών σε ΚΟ που δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών όπως το ΠΟΤΑΜΙ και οι ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ η πρόταση του Βούτση θα είναι µία προσθήκη στον Κανονισµό ώστε οι επικεφαλής τους να διατηρήσουν τα προνόµια των πολιτικών αρχηγών. Το σκεπτικό εδράζεται στην εκτίµηση ότι τόσο ο Στ. Θεοδωράκης όσο και ο Π. Καµµένος ηγήθηκαν πολιτικών κοµµάτων που εξασφάλιζαν στις εκλογές το επιτρεπόµενο ποσοστό για την είσοδό τους στη Βουλή.
Εποµένως εφόσον γίνει δεκτή αυτή η πρόταση, οι ίδιοι απλώς θα έχουν δικαίωµα να συµµετέχουν στις συνεδριάσεις της Ολοµέλειας ως πολιτικοί αρχηγοί και να διατηρούν τα γραφεία τους στον χώρο του Κοινοβουλίου.
Κυβερνητικές πηγές σχολίαζαν πάντως ότι, για να συµφωνηθεί και να προχωρήσει µία τέτοια πρόβλεψη, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ευρύτερη συναίνεση και να µην υπάρξουν µεγάλες ενστάσεις από τα υπόλοιπα κόµµατα. Σηµειωτέον πως µία πιθανή προσθήκη για τα προνόµια των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή θα αφορά και όλα τα κόµµατα που µελλοντικά µπορεί να βρεθούν σε ανάλογη θέση.
Για παράδειγµα η Ενωση Κεντρώων διαθέτει σήµερα πέντε βουλευτές, συµπεριλαµβανοµένου και του Γ. Σαρίδη, όµως ουδείς µπορεί να πει µετά βεβαιότητος ότι ο ίδιος θα παραµείνει το επόµενο διάστηµα στην Ενωση Κεντρώων µετά και την υπερψήφιση από πλευράς του του κυβερνητικού προϋπολογισµού για το 2019. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής διευκρίνισε στον 9,84 πως η σηµερινή συνεδρίαση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κοµµάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και την οντότητα των Κοινοβουλευτικών Οµάδων.
Πάντως άλλες πηγές διευκρίνιζαν πως, εφόσον δεν υπάρξει συναίνεση, τότε τα πράγµατα θα µείνουν ως έχουν και δεν θα αλλάξει τίποτα. Εποµένως, γίνεται αντιληπτό ότι η κυβέρνηση και η Βουλή δεν προτίθενται να συναινέσουν στο αίτηµα της ηγεσίας των ΑΝΕΛ να διατηρήσουν την Κοινοβουλευτική τους Οµάδα προσµετρώντας τον Αριστείδη Φωκά σ’ αυτήν µολονότι δεν εξελέγη µε τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Με αυτόν τον τρόπο το Μαξίµου απαντά εµµέσως πλην σαφώς και στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως γίνεται προσπάθεια για «διάσωση» του κ. Καµµένου.
Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες πως η αξιωµατική αντιπολίτευση εξετάζει το ενδεχόµενο να καταθέσει πρόταση µοµφής κατά του προέδρου της Βουλής, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν δίνει µεγάλες πιθανότητες σε µία τέτοια κίνηση, ενώ ο κ. Βούτσης σχολιάζει πως η Ν∆ έχει δικαίωµα να κάνει ό,τι θέλει και οι απαντήσεις που θα δοθούν θα είναι καταλυτικές.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, µε δηλώσεις του, διευκρίνισε πως η σηµερινή συνεδρίαση αφορά στην ενίσχυση του ρόλου των κοµµάτων και όχι σε αλλαγή στις συνθέσεις και στην οντότητα των Κοινοβουλευτικών Οµάδων
Το σενάριο αυτό αναπτύχθηκε µετά τις δηλώσεις του βουλευτή Θανάση Παπαχριστόπουλου πως ο Ν. Βούτσης τού ζήτησε να παραιτηθεί τις επόµενες ηµέρες για να ψηφιστεί προηγουµένως το πρωτόκολλο εισδοχής της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ. Πηγές κοντά στην προεδρία της Βουλής σχολίαζαν πάντως πως έγινε µία σύσταση προς τον βουλευτή Θεοχαρόπουλο, µε την επισήµανση πως, εάν παραιτούνταν την Παρασκευή, ο επόµενος βουλευτής που θα τον διαδεχθεί δεν θα µπορούσε να ορκιστεί πριν από τη ∆ευτέρα το απόγευµα, οπότε συνεδριάζει η Ολοµέλεια του Σώµατος.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr