“Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι συμπαγής και αδιαπραγμάτευτη” τόνισε ο βουλευτής Α’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης απαντώντας στην κριτική της Ν.Δ. που κάνει λόγο για “κυβέρνηση κουρελού” χθες στην ΕΡΤ, στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου. Επιπλέον αναφέρθηκε αναλυτικά στη διχοτόμηση του πολιτικού σκηνικού όπως διαμορφώνεται στην μεταμνημονιακή περίοδο. Επίσης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Βενεζουέλα.
“Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν λειτουργούν κάτω από το κράτος εκβιασμών. Σημασία έχει να λαμβάνονται οι αποφάσεις εγκαίρως προκειμένου να διασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα, προς όφελος το λαϊκού παράγοντα. Βγήκαμε από τα μνημόνια και ο κόσμος πλήρωσε τα χρόνια των μνημονίων και περιμένει να εισπράξει κάτι για τους κόπους και τις θυσίες του. Με την έννοια αυτή έχει σημασία να υπάρχει θεσμική τάξη και να ολοκληρωθεί το έργο της κυβέρνησης τους επόμενους μήνες για τις 120 δόσεις, τα κόκκινα δάνεια, την επιδότηση ενοικίου κ.α. Αυτά τα αντιλαμβάνεται ο κόσμος και δεν πρόκειται να δημιουργήσει αρνητικές εικόνες η αντιπολίτευση στην συνείδηση των πολιτών”.
“Όταν πάει η δεξιά, δεξιά, τόσο κερδίζει η ακροδεξιά”
Αναφορικά με την κυβερνητική πλειοψηφία και την σφοδρή κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση για «κυβέρνηση κουρελού» ο Νίκος Φίλης υπογράμμισε ότι “οι τρεις είναι υπουργοί οπότε αυτονόητα οι υπουργοί πρέπει να υποστηρίζουν το κυβερνητικό έργο εν συνόλω. Ο κ. Παπαχριστόπουλος θα υποβάλλει την παραίτησή του, ο επόμενος είναι ο κ. Κουίκ που και αυτός είναι υπουργός. Ο κ. Ζουράρις καταψήφισε την συμφωνία των Πρεσπών και την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ ενώ έχει κάνει την εμβληματική δήλωση ότι δεν θα ρίξει κυβέρνηση της Αριστεράς. Επίσης είναι συνεργαζόμενος με τον κ. Καμμένο. «Είναι πυρίκαυστος, όχι Καμμένος», είπε με διάθεση γλωσσοπλαστική ο Νίκος Φίλης «και με την άδεια του κ. Ζουράρι». Ο κ. Δανέλλης δεν έκρυψε την πολιτική επιλογή προσέγγισης στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ήταν ευκαιριακή επιλογή να στηρίξει την Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Δανέλλης είναι 40 χρόνια στην Αριστερά. Ποια είναι η κυβέρνηση κουρελού; Συμπαγής και αδιαπραγμάτευτη είναι η κυβερνητική πλειοψηφία».
«Η Ν.Δ. σήμερα δυστυχώς στρέφεται προς την δεξιά και σε ακόμη πιο δεξιά κατάσταση. Είναι ένας περίεργος γάμος σε επιθετικό νεοφιλελευθερισμό και εθνικισμό, εθνοκαπηλεία και εθνικοφροσύνη» τόνισε ο κ. Φίλης προσθέτοντας ότι όσο πάει «η δεξιά, δεξιά τόσο κερδίζει η ακροδεξιά και όχι η δεξιά».
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στη διχοτομία του πολιτικού σκηνικού σήμερα εξαιτίας των κοινωνικών συνθηκών μετά το πέρας των μνημονίων εξηγώντας ότι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τα «κοινωνικά θεμελιώδη».
Η κυρίαρχη πολιτική σύγκρουση είναι ένα προοδευτικό, δημοκρατικό από τη μία και από την άλλη ένα δεξιό συντηρητικό
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκεί που είναι ένα κόμμα εξουσίας, κυβερνητικό, ενώ το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην εξαέρωση, το επέλεξαν οι πολίτες επειδή δεν μπορούσαν να εκπροσωπηθούν από το ΠΑΣΟΚ και επέλεξαν να έρθουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και για τη Ν.Δ. για παράδειγμα αν θα πάρει ή όχι αυτοδυναμία δεν θα είναι θέμα συνωμοσίας αλλά πλειοψηφικών κοινωνικών ρευμάτων. Αυτή είναι και η σύγκρουση στην κοινωνία, ένα προοδευτικό, δημοκρατικό ρεύμα με ραχοκοκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες δυνάμεις με έναν ισότιμο τρόπο και όχι με τη λογική των αλαζονικών συνεργασιών».
«Από την άλλη είναι ένα μοντέλο δεξιών, συντηρητικών συνεργασιών. Αυτό δεν χωράει τρίτο ενδιάμεσο. Είναι μια διχοτομία, μία τομή που ανταποκρίνεται στην σκληρότητα των κοινωνικών συνθηκών όπως διαμορφώθηκαν από τα μνημόνια και στις ελπίδες και τις προσδοκίες των συνθηκών σήμερα. Δεν λέω ότι δεν υπάρχει κέντρο αλλά ότι μοιράζεται το κέντρο προγραμματικά, ιδεολογικά και πολιτικά και εδώ και στην Ευρώπη. Τα κόμματα μπαλαντέρ είναι της προηγούμενης δεκαετίας».
Απαντώντας στο ρητορικό ερώτημα του κ. Σκανδαλίδη ότι για το ποια Αριστερά κερδίζει στην Ευρώπη, ο κ. Φίλης αντέτεινε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε ρωγμές στο νεοφιλελευθερισμό των μνημονίων. Έκανε ρωγμές υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Όταν 1.5 εκατομμύριο ανασφάλιστοι πολίτες έχουν σήμερα ασφάλιση είναι νεοφιλελευθερισμός ή αριστερή πολιτική;».
Τέλος σε ερώτηση για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει χρόνια προβλήματα».
Αναγκαστική, συγκυριακή και όχι στρατηγική η συνεργασία με Καμμένο
Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, ο κ. Φίλης είπε ότι ήταν αναγκαστική , συγκυριακή και όχι στρατηγική. Την χαρακτήρισε, επίσης, παράταιρη και παράδοξη. Έγινε όπως είπε στη βάση μνημόνιο-αντιμνημόνιο και ήταν ειδικού σκοπού. Τώρα βγήκαμε από αυτή τη φάση και επιστρέφουμε στην κανονικότητα.
Ο κ. Καμμένος στη δική του δεξιά, φοβούμαι, πολύ δεξιά κανονικότητα. Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ λόγω των ιδιομορφιών του αποσταθεροποίησε ακόμη και το κόμμα του. «Σαν τώρα τον βλέπω» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης «στο τραπέζι να λέει ενώπιον του Αρχιεπισκόπου « Αν θέλετε να ρίξω την κυβέρνηση θα την ρίξω» με τον πρωθυπουργό παρόντα».
«Ούτε με τον Μαδούρο, ούτε με τον Γκουαϊδό»
«Η κυβέρνηση εξαρχής και χωρίς περιστροφές είπε ότι πρέπει να υπάρξει μια διεθνής πρωτοβουλία που να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων και τη δημιουργία λύσης που δεν θα είναι εμφύλιος πόλεμος και στρατιωτική επέμβαση από το εξωτερικό. Βεβαίως εκλογές. Δεν είμαστε ούτε με τον Μαδούρο, ούτε με τον επίδοξο Γκουαϊδό. 104 βουλευτές της Αριστεράς, ένα μεγάλο μέρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και οι Πράσινοι καθώς και άλλοι Αριστεροί, δεν ψήφισαν υπέρ στο Ευρωκοινοβούλιο» υποστήριξε ο κ. Φίλης υπενθυμίζοντας ότι «η Ιταλία δεν ψήφισε το κείμενο της Ε.Ε. και δεν προσχώρησε στην σταυροφορία εναντίον της Βενεζουέλας».
Επίσης, είπε ότι στην ορκωμοσία του Μαδούρο που εξελέγη μέσα από εκλογές πήγαν 140 εκπρόσωποι κρατών, προσθέτοντας ότι η χώρα οδηγήθηκε στην εξαθλίωση και από το διεθνές μποϋκοτάζ και τις κυρώσεις.