«Είμαστε σε μία περίοδο στην οποία ό,τι γίνεται από συγκεκριμένους πολιτικούς αντιπάλους, ονομάζεται ή προδοσία ή εξευτελισμός», δήλωσε ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9» για την όξυνση του πολιτικού σκηνικού με επίκεντρο τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και ενόψει των εκλογικών αναμετρήσεων.
«Μετέχοντας στις διεργασίες της Βουλής ακούω διαρκώς στα αυτιά μου “ευτελίζετε το κοινοβούλιο”. Αυτό κατά τη γνώμη μου είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Στο τέλος ο κόσμος λέει ότι το κοινοβούλιο δεν έχει τιμή, είναι ευτελισμένο», εκτίμησε ο κ. Παρασκευόπουλος, απευθύνοντας έκκληση «να συγκρατηθούμε και να συζητάμε τις διαφωνίες μας με σεβασμό της άλλης άποψης», καθώς «είναι επικίνδυνο, αλλά θα έλεγα ότι αυτό είναι και το λιγότερο, γιατί το χειρότερο είναι ότι συνδέεται διαρκώς και συνειρμικά η πολιτική με την ξεφτίλα και αυτό κάνει τους ανθρώπους να απομακρύνονται από τη Δημοκρατία». «Όταν ο πολίτης συνδέει γενικά την άσκηση της πολιτικής με τη διαφθορά, τον ευτελισμό και με όλα τα κακά, τα οποία υπάρχουν με τις αμαρτίες, από εκεί και πέρα απομακρύνεται από την πολιτική. Και όταν απομακρύνεται από την πολιτική τι μένει; Η δικτατορία και ο φασισμός μένει», εξήγησε.
Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος παρατήρησε ότι «κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της Αναθεωρητικής Επιτροπής, ορισμένες από τις προτάσεις των βασικών αντίπαλων κομμάτων -γιατί μεγάλες προτάσεις είχαμε από το ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ που υπογράφτηκαν από 50 βουλευτές και άνω- σε ορισμένες υπήρξαν συγκλίσεις -όχι σε πολλές, αλλά πάντως σε ορισμένες ναι».
«Γενικά η συζήτηση στην Αναθεωρητική Επιτροπή για το Σύνταγμα έγινε σε ένα πολύ θετικό κλίμα, πολιτισμένο, με διαφωνίες οι οποίες όμως ήταν διαφωνίες θεσμικές και μακάρι όλες οι συζητήσεις να γίνονταν έτσι», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις κλήσεις για την υπόθεση Novartis, επισήμανε ότι «η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και αυτό πρέπει να το σεβόμαστε, να παρακολουθούμε τα έργα της, θα δούμε τι θα δείξουν οι εργασίες τους». «Κατά τα άλλα», συνέχισε, «και τεκμήρια αθωότητας υπάρχουν και υποχρεώσεις πολιτών -και μάλιστα ιδιαίτερα των αρμοδίων- να μη δυσκολεύουν το έργο της Δικαιοσύνης με παρατηρήσεις και σχόλια που μπορεί να την πιέζουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, λέω απλώς περιμένουμε να δούμε».
«Παρατηρητήριο ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό»
Με αφορμή την ιδρυτική -σήμερα- συνέλευση του Παρατηρητηρίου ενάντια στη φασιστική βία και το ρατσισμό, ο κ. Παρασκευόπουλος ανέφερε για τους σκοπούς του: «Τον τελευταίο καιρό, είχαμε κρούσματα βίας όπως σε όλη τη χώρα και στη βόρεια Ελλάδα, τα οποία φαίνεται έχουν ένα κίνητρο το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ρατσιστικό, και σε ορισμένες άλλες εκφράζει το φασισμό, δηλαδή, αυτή την τάση, της πλήρους υποτίμησης του άλλου και έλλειψης αναστολών απέναντι στην άσκηση της βίας που συνδέεται άλλωστε με μία πολιτική προϊστορία. Αυτό το οποίο είναι αισθητό, αυτό το οποίο βλέπει κανείς είναι ότι πολλές φορές κάποιος δεν διστάζει να συμπαρατάσσεται με κάποιον, χωρίς ο ίδιος να ασκεί βία με τον ίδιο τρόπο αυτή τη βία, δεν διστάζει να συμπαρατάσσεται μαζί του. Και αυτό μας έκανε να πιστεύουμε ότι γύρω από αυτό το θέμα πρέπει να υπάρξει ένας διάλογος. Δηλαδή και να εμφανίζεται, να σχολιάζεται το φαινόμενο αυτό όταν παρουσιάζεται, αλλά και πότε πότε να συναντιόμαστε να μπορούμε να ανταλλάσσουμε απόψεις και να μπορούμε να σχηματίζουμε και εμείς μία γνώμη, όπως η κοινή γνώμη, μία ιδιαίτερη γνώμη, που είναι υπέρ της κοινωνικής ειρήνης και υπέρ του διαλόγου αντί της λύσης των προβλημάτων με τη βία».
«Το φυσικό είναι να τα καταγγέλλουν στην αστυνομία και στην εισαγγελία που έχουν την αρμοδιότητα και τον έλεγχο αυτών των περιστατικών. Ο χώρος του Παρατηρητηρίου, βεβαίως, είναι ένας χώρος καταγραφής. Και ένας χώρος και προβολής. Θα μπορεί το Παρατηρητήριο -θα οφείλει κιόλας- αν κάποιος του απευθυνθεί και ανακοινώσει κάποιο περιστατικό, το οποίο είναι αξιόποινο, είναι περιστατικό το οποίο ενδιαφέρει τον έλεγχο της πολιτείας, να το δημοσιοποιεί με τέτοιο τρόπο που να κινητοποιεί οπωσδήποτε η εισαγγελία η αστυνομία», εξήγησε.
«Το Παρατηρητήριο», πρόσθεσε, «θα έχει έναν σύνδεσμο και με άλλους χώρους, θα έχει έναν σύνδεσμο και με το Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ρατσισμού που είναι μία υπηρεσία που λειτουργεί στην Αθήνα, απλώς δεν είχε ένα παράρτημα, ή κάποιον άλλο χώρο, ένα εστιακό σημείο στη Θεσσαλονίκη, μέχρι τώρα η Θεσσαλονίκη ήταν λίγο ακάλυπτη από έναν τέτοιο χώρο προβολής τέτοιων περιστατικών και συζήτησης, θα έχει σύνδεσμο και με άλλες αρχές, θα έχει σύνδεσμο με άλλους φορείς οι οποίοι επίσης ενεργοποιούνται, και στα θέματα των προσφύγων, στα θέματα των ανθρώπων που έχουν μειονεξίες, αποκλίσεις ή οτιδήποτε άλλο».