Σήμερα ή μια από τις επόμενες μέρες το οικονομικό επιτελείο θα παρουσιάσει στις τράπεζες το σχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας καθώς ο νόμος Κατσέλη Σταθάκη λήγει οριστικά στο τέλος του μήνα. Στα βασικά του σημεία το νέο καθεστώς προβλέπει μια εξωδικαστική ρύθμιση δανείων όπου το Δημόσιο θα επιδοτεί από το 1/3 έως και το σύνολο της δόσης η τράπεζα θα καλείται να προτείνει μια επιμήκυνση της εξόφλησης του δανείου και της παροχής καλύτερων όρων που θα φτάνουν έως και το κούρεμα του δανείου αν το υπόλοιπο προς εξόφληση υπερβαίνει την εμπορική αξία του ακινήτου.
Σύμφωνα με το news247.gr οι τράπεζες έχουν διαρρεύσει ανεπίσημα ότι τα νέα όρια προστασίας (από 150.000 ευρώ για τον άγαμο έως 250.000 ευρώ για την οικογένεια με παιδιά ) είναι υπερβολικά υψηλά και αντιπροτείνουν – πάντα ανεπίσημα ένα όριο που θα ξεκινά από τις 100.000 ευρώ για τον άγαμο. Η επιχειρηματολογία τους βασίζεται ότι με τόσο υψηλό όριο κάλυψης θα μειωθεί η ποιότητα του χαρτοφυλακίου των δανείων που θα μπορούσαν να μεταφερθούν αυτόματα σε κάποια εταιρία ειδικού σκοπού που θα εκκαθάριζε σταδιακά αυτά τα δάνεια αφαιρώντας τα όμως άμεσα από τους ισολογισμούς.
Το ζητούμενο προς το παρόν είναι να υπάρχει ένας ελάχιστος κοινός τόπος μεταξύ Κυβέρνησης – Τραπεζών ώστε στο τέλος της εβδομάδας το προσχέδιο του νέου πλαισίου να σταλεί στους θεσμούς ώστε να συμπληρώσουν και τα δικά τους σχόλια.
Όπως έχει προαναγγέλλει ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπουργός οικονομίας και ανάπτυξης κ. Γιάννης Δραγασάκης το σχέδιο νόμου θα πρέπει να α ολοκληρωθεί και να κατατεθεί πριν το τέλος του μήνα στην Βουλή.
Ο διάδοχος του νόμου Κατσέλη και κυρίως οι προσδοκίες από την αποτελεσματικότητά του θα συνδυαστεί και με το βασικό σχέδιο για την μαζική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων από τις τράπεζες.
Τα σχέδια που βρίσκονται στην φάση της επεξεργασίας είναι δύο . Το πρώτο επεξεργάζεται το ΥΠΟΙΚ σε συνεργασία με το ΤΧΣ και το δεύτερο η Τράπεζα της Ελλάδας .
Το σχέδιο ΥΠΟΙΚ ΤΧΣ στην σύνταξη του οποίου συμμετέχει και η JP Morgan έχει ως βάση την μεταφορά 20 δις κόκκινων δανείων από τις τράπεζες σε μια εταιρία ειδικού σκοπού η οποία στην συνέχεια εκδώσει ομόλογα που θα αγοραστούν από τις τράπεζες και ιδιώτες επενδυτές . Το δημόσιο θα κληθεί να εγγυηθεί μέρος των απωλειών που θα έχουν οι τράπεζες από τα ομόλογα αυτά . Το μοντέλο αυτό βασίζεται σε μια παραλλαγή της Ιταλικής λύσης αλλά έχει υψηλό κόστος για τις τράπεζες λόγω της χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας.
Το σχέδιο της ΤτΕ είναι πιο δραστικό και προβλέπει την μεταφορά κόκκινων δανείων ύψους 40 δις ευρώ σε αντίστοιχη εταιρία ειδικού σκοπού . Σε αυτή του την εκδοχή το δημόσιο δεν θα δώσει άμεσα εγγυήσεις . Θα εγγυηθεί όμως αναβαλλόμενο φόρο για τις τράπεζες ύψους 7,4 δις ευρώ που θα ενταχθεί ως κεφάλαιο στην εταιρία ειδικού σκοπού . Το σενάριο αυτό έχει ως ελάττωμα ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια ύψους περίπου 7 δις ευρώ.
Στις επόμενες μέρες θα πρέπει να αποφασιστεί αν και τα δύο σχέδια θα υποβληθούν για έγκριση από την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανταγωνισμού και τις υπόλοιπες εποπτικές αρχές ( ΕΚΤ ,SSM Ευρωπαϊκή Επιτροπή) ώστε να προχωρήσει η εφαρμογή του.
ΠΗΓΗ: news247.gr