Θα ήταν σχεδόν αυτοκτονικό για τη Ν.Δ να επικροτούσε ή έστω να ανεχόταν τις αναφορές του Κωνσταντίνου Μπογδάνου για την ΕΡΤ, την ώρα που η ηγεσία της επιχειρεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση και τους βουλευτές της να έχουν επιστρέψει -μετά από περίπου πέντε μήνες εμπάργκο- στα πάνελ των πολιτικών εκπομπών.
Το προηγούμενο διάστημα, άλλωστε, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της Ν.Δ Κωνσταντίνος Ζούλας (έμπειρος δημοσιογράφος ο ίδιος με παρουσία επί πολλά χρόνια και στην ΕΡΤ, όπου παρουσίαζε πολιτική εκπομπή) συζητούσε με τη νέα διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης για την αποκατάσταση των σχέσεων και την άρση του εμπάργκο. Πως θα μπορούσε, λοιπόν, η αξιωματική αντιπολίτευση, που απέσυρε τα στελέχη της από την ΕΡΤ επειδή ο σχολιαστής της απογευματινής εκπομπής “Δεύτερη Ματιά” Σωτήρης Καψώχας είχε υποπέσει στο ολίσθημα να παρομοιάσει μια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τις απόψεις Ιταλού θεωρητικού του φασισμού, να υιοθετήσει τις “χρυσαυγίτικες” αντιλήψεις του Κωνσταντίνου Μπογδάνου περί…εισβολής των τανκς στην ΕΡΤ; Απλά πράγματα.
Για τον ίδιο τον δημοσιογράφο, ωστόσο, όλα όσα είπε “είναι το ατόπημα μιας λεκτικής ακροβασίας”, ωστόσο επέμεινε πως “η ΕΡΤ πρέπει να κλείσει και να επαναλειτουργήσει με το 1/5 των εργαζομένων της”. “Η ΕΡΤ θέλει κλείσιμο και μπορεί να γίνει ένα campus αριστείας”, τόνισε στον Σκάϊ ο φερόμενος μέχρι πρότινος ως υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ στην Α’ Αθηνών.
Και συμπλήρωσε με νεότερη ανάρτησή του στο twitter:
Από χθες βάλλομαι από τα μέσα της κυβέρνησης, ανώνυμα κι επώνυμα, με ψεύδη, ύβρεις και απειλές. Αφορμή ότι εξέφρασα με λάθος τρόπο τη θέση ότι η ΕΡΤ πρέπει να κλείσει. Η ΕΡΤ που με βρίζει, που πληρώνω, αλλά αρνείται να με βγάλει αέρα, η ΕΡΤ που κατάντησε αριστερογκεμπελικό ηχείο.
— constantinosbogdanos (@bogdanosk) February 8, 2019
Ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ωστόσο, επιμένει στην άποψή του ότι “η ΕΡΤ πρέπει να κλείσει”. Δεν είναι ο μόνος. Ιδιοκτήτες και διευθυντές μέσων ενημέρωσης αλλά και σχολιαστές που πρόσκεινται φανατικά στη Ν.Δ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν ήδη προλειάνει το έδαφος.
“Αυτή η ΕΡΤ δεν διορθώνεται. Μόνο κατεδαφίζεται! Και στην θέση της κτίζεται κάτι νέο.”, είχε γράψει ο Θανάσης Μαυρίδης εκδότης και διευθυντής του “Φιλελεύθερου” και του Liberal.gr.
Η άποψη αυτή διατρέχει συχνά την αρθρογραφία και τις αναρτήσεις στα social media πολλών υποστηρικτών της Ν.Δ.
Όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Ν.Δ υπό την πίεση πολλών βουλευτών της εκτίμησε πως δεν μπορεί να οδηγηθεί στις εκλογές χωρίς να εμφανίζονται στην ΕΡΤ οι υποψήφιοί της. Η δημόσια ραδιοτηλεόραση διαθέτει πανελλαδική κάλυψη και σε αρκετές περιοχές οι πολίτες είναι συνηθισμένοι να βλέπουν ΕΡΤ ακόμα και εάν διαφωνούν με τις θέσεις κάποιων σχολιαστών της. Δεδομένου, μάλιστα, ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμφανίζονται στον Σκάϊ, οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών της Ν.Δ και του κυβερνώντος κόμματος θα ελαχιστοποιούνταν (μόνο σε άλλα κανάλια), κι έτσι η μάχη του δικομματισμού που αμφότερα τα κόμματα επιδιώκουν θα ήταν ισχνή.
Η μη συμμετοχή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ ήταν, ως εκ τούτου, μια αναγκαστική κίνηση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και ήταν και μία προσωπική ήττα για τον Άδωνι Γεωργιάδη που είχε πλήρως υιοθετήσει τον δημοσιογράφο και προσπαθούσε να τον επιβάλλει ως υποψήφιο στην Α’ Αθηνών. Και, μάλιστα, ως “δίδυμο” με τον προερχόμενο από τον χώρο της ακροδεξιάς Θάνο Πλεύρη.
Το ερώτημα, βεβαίως, είναι εάν ο εξοβελισμός του Κωνσταντίνου Μπογδάνου σημαίνει και απομάκρυνση από παρόμοιες ακραίες θέσεις που γοητεύουν τους οπαδούς της ακροδεξιάς. Επ΄ αυτού είναι δύσκολο κανείς να απαντήσει καταφατικά.