Η χθεσινή συνάντηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη με Γερμανούς εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών, παρουσία του πρέσβη της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ, ήταν ένα ακόμη βήμα προς την εξομάλυνση των σχέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το Βερολίνο, οι οποίες είχαν διαταραχθεί και δεν έχουν πλήρως αποκατασταθεί λόγω της συμφωνίας των Πρεσπών.
Είναι γεγονός ότι στη γερμανική κυβέρνηση και ακόμη και μέσα στο αδελφό της ΝΔ κόμμα της CDU, πολλοί πίνουν νερό στο όνομα του Αλέξη Τσίπρα και πολλοί επίσης ανησυχούν πόσο θα τραβήξει το σκοινί η ΝΔ ως κυβέρνηση στο Σκοπιανό, η επίλυση του οποίου ήταν κεντρική και διακομματική προτεραιότητα της γερμανικής εξωτερικής πολιτικής στα Βαλκάνια.
Όμως αφενός προφανώς και στο Βερολίνο βλέπουν τις δημοσκοπήσεις και επιθυμούν να ρίξουν γέφυρες για μία ενδεχόμενη επόμενη ημέρα, αφετέρου από το Μοσχάτο καταβάλλουν κάθε προσπάθεια να βελτιώσουν το κλίμα, καθώς εάν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές θα πρέπει ως κυβέρνηση να συνομιλεί με τους εταίρους και φυσικά προπάντων τη Γερμανία.
Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε χθες στους εκπροσώπους των γερμανικών εταιρειών ότι “η πολιτική αλλαγή που θα υπάρξει στην Ελλάδα το 2019 και η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στις μεταρρυθμίσεις θα αποκαταστήσει πολύ σύντομα την αξιοπιστία της χώρας, γεγονός που θα επιτρέψει σε δεύτερο χρόνο τη δυνατότητα να επανεξεταστούν οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχει δυστυχώς αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.”
Παρά δηλαδή το “άδειασμα” του (Βαυαρού) υποψηφίου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ από τον εκπρόσωπο της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ ως προς το ενδεχόμενο επανεξέτασης προς τα κάτω των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα με κυβέρνηση ΝΔ, στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν… πτοούνται. Διότι αφενός θεωρούν αυτονόητο ότι η γερμανική κυβέρνηση (σε αντίθεση με τον κ.Βέμπερ που θέλει να ενισχυθεί η ΝΔ στις ευρωεκλογές, ώστε να ενισχύσει και τις πιθανότητες της δικής του εκλογής) δε θα έλεγε ούτως ή άλλως από τώρα τι θα κάνει σε σχεδόν δύο χρόνια. Και αφετέρου διότι το ζήτημα των πρωτογενών φέρεται να είχε συζητήσει ο κ.Μητσοτάκης και με την ιδια τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντηση τους, σύμφωνα με πληροφορίες του News 24/7.
Ειδικότερα πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατ ιδίαν συνάντηση τους ο πρόεδρος της ΝΔ είχε εξηγήσει αναλυτικά στη Γερμανίδα καγκελάριο γιατί οι υψηλοί στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια αποτελούν θηλιά στο λαιμό της ελληνικής οικονομίας και γιατί η ΝΔ επιμένει τόσο σε αυτό το θέμα.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η κ.Μέρκελ έδειξε να κατανοεί το ζήτημα, το οποίο όπως εκτιμούσαν δεν της είχε αναλύσει τόσο… επίμονα μέχρι τότε κανείς- ή εν πάσει περιπτώσει δεν αντιμετώπισε το θέμα των πρωτογενών με τον ίδιο κάθετο τρόπο που αντιμετώπισε τη στάση της ΝΔ στο Σκοπιανό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται επίσης να είχε παρουσιάσει στη Γερμανίδα καγκελάριο το πρόγραμμα του για μείωση φόρων με το επιχείρημα ότι έτσι θα επέλθει η ανάπτυξη και να τόνισε ότι ο μεγαλύτερος δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει θα πρέπει να διατεθεί κυρίως εκεί.
Έτσι λένε οι πηγές αυτές, το κλίμα πια στο Βερολίνο δεν είναι τόσο αρνητικό, αφού και οι Γερμανοί κατανοούν πως για να δικαιωθεί η δική τους πολιτική των μνημονίων, πρέπει η Ελλάδα να βγει για τα καλά από την κρίση, αλλά ταυτόχρονα έχουν διδαχθεί στην πράξη ότι η “τιμωρητική” λογική έναντι της Αθήνας δεν έχει αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Εξάλλου, στην πραγματικότητα η όποια ελάφρυνση θα αφορά μόλις δύο χρόνια, αφού ο κ.Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα θέσει το ζήτημα στους εταίρους αφού θα έχει συμπληρώσει ένα χρόνο στην κυβέρνηση δηλαδή το 2020.
Ωστόσο το βέβαιο είναι πως ούτε ο κ.Βέμπερ εάν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, ούτε η κ.Μέρκελ που θα παραμείνει στην καγκελαρία μέχρι τη λήξη της θητείας της το 2021, θα ήθελαν να δουν τον όποιο πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο να διατίθεται για συντάξεις, αλλά θα ήταν ενδεχομένως ανοιχτοί σε μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και ενίσχυσης της απασχόλησης.
ΠΗΓΗ: news247.gr