Ως ομολογία όχι απλά ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές, αντιμετωπίζουν από το Μοσχάτο τα όσα είπε χθες ο Γιώργος Κατρούγκαλος στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες. Και αυτό καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρακτικά έδειξε τη διάθεση του κυβερνώντος κόμματος να μπλοκάρει την αναθεώρηση του άρθρου του Συντάγματος που αφορά στην αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Σε αυτό το μήκος κύματος αναμένεται να κινηθεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στη Βουλή, ασκώντας πολιτική πίεση στο ΣΥΡΙΖΑ και επιμένοντας πως η παρούσα Βουλή δε δεσμεύει την επόμενη παρά μονο ως προς τα ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν και όχι ως προς το ακριβές περιεχόμενο τους.
Πίσω από αυτή την αντιπαράθεση για το εάν η παρούσα ή επόμενη Βουλή αποφασίζει για το περιεχόμενο των αναθεωρητέων άρθρων βέβαια κρύβεται όπως έχει γράψει το News 24/7 και το παιχνίδι μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων σε σχέση ακριβώς με το άρθρο 32 που αφορά στον τρόπο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπενθυμίζεται ότι στην επιτροπή η ΝΔ είχε ψηφίσει ορισμένα από τα άρθρα που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων το άρθρο 32. Όμως εάν το άρθρο 32 κριθεί αναθεωρητέο με 180 ψήφους από την παρούσα Βουλή, μπορεί να το αλλάξει όποιος διαθέτει 151 βουλευτές στην επόμενη. Αρα εάν η ΝΔ κερδίσει τις επόμενες εκλογές με αυτοδυναμία, μπορεί να προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του τρόπου εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να προλάβει να αποφύγει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το 2020 με αφορμή τη λήξη της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου. Δηλαδή να κλείσει εκ των προτέρων τα σενάρια “δεξιάς παρένθεσης”.
Αν και η κυβέρνηση μάζεψε τις ερμηνείες των δηλώσεων Κατρούγκαλου, το γεγονός ότι φωτογράφισε ουσιαστικά το ενδεχόμενο ορισμένοι εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να μην ψηφίσουν την ίδια του την πρόταση για το άρθρο 32 ώστε να μη λάβει 180 ψήφους σε αυτη τη Βουλή, προκάλεσε την οργή της ΝΔ.
“Είναι ομολογία συντριβής, όχι απλά ήττας. Γιατί παραδέχονται ότι θα είμαστε αυτοδύναμοι και άρα θα μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο εκλογής Προέδρου και να αποφύγουμε πρόωρες το 2020. Ομολογούν ότι ακόμη και αυτοδυναμία να έχουμε αυτοί θα επιχειρήσουν να μας ρίξουν με την προεδρική εκλογή το 2020” έλεγαν υψηλόβαθμα γαλάζια στελέχη στο News 24/7. Υποστήριζαν επίσης ότι την αυτοδύναμη νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές ομολογεί εμμέσως και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο προανήγγειλε ότι θα ψηφίσει μόνο ένας βουλευτής του σε κάθε άρθρο. “Οταν λέει το ΚΙΝΑΛ ότι θα δώσει μόνο μία ψήφο για να μη διευκολύνει τους 180 σημαίνει ότι βλέπει πως θα έχουμε 151” έλεγαν πηγές της ΝΔ.
Παρασκήνιο ελιγμών
Οι ίδιες πηγές επισήμαιναν ότι σε όλες τις προηγούμενες αναθεωρήσεις το ψηφοδέλτιο απλώς ανέφερε ότι αλλάζει πχ το άρθρο 32 που αφορά στην προεδρική εκλογή και οι βουλευτές καλούνταν να απαντήσουν εάν ψηφίζουν υπέρ της αναθεώρησης του ή όχι.
Κατήγγειλαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να συμπεριλάβει αυτή τη φορά στο ψηφοδέλτιο ολόκληρη τη διατύπωση της πρότασης του για να δεσμεύσει τη ΝΔ εάν κερδίσει τις επόμενες εκλογές ή να αναφέρεται στο ψηφοδέλτιο και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση της ΝΔ και οι βουλευτές να κληθούν να επιλέξουν μία από τις δύο.
Η ΝΔ όμως διεμήνυσε στο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα ψηφίσει και τη δική του πρόταση, ξεκαθαρίζοντας ότι δε δεσμεύεται από το περιεχόμενο, με αποτέλεσμα όπως αναφέρουν οι ίδιες πάντα πηγές το κυβερνών κόμμα να αναζητήσει άλλον ελιγμό διεξόδου.
Πρακτικά βέβαια η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να κάνει κάτι στην περίπτωση που όντως ένας αριθμός βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσει ούτε τη δική τους πρόταση για το άρθρο 32, πλην του να καταγγέλει πολιτικά. Εν τω μεταξύ όμως ήδη γαλάζια στελέχη προειδοποιούν ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ καίει μόνος του την αναθεώρηση” καθώς στο κάτω κάτω εάν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές μπορεί να μην προχωρήσει τη διαδικασία, επικαλούμενη τον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε.
Ποια Βουλή έχει το λόγο για το περιεχόμενο
Ο πρόεδρος της ΝΔ προφανώς δε θα αφήσει ασχολίαστες και τις χθεσινές δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από την από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς τη δεσμευτικότητα της αναθεωρητικής Βουλής.
Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις της παρούσας Βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνο ως το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, αλλά και για το περιεχόμενο τους. Ενώ η ΝΔ χαρακτηρίζει αυτή τη θεωρία καινοφανή και υποστηρίζει ότι η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, δε δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων, σημειώνοντας ότι για αυτό το λόγο στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για την συνταγματική αναθεώρηση και η επόμενη κυβέρνηση να προχωρήσει στις αλλαγές έχοντας νωπή λαϊκή εντολή.
Με την άποψη αυτή συντάχθηκε ουσιαστικά χθες ο κ.Κοντονής, αλλά και οι συνταγματολόγοι Σπύρος Βλαχόπουλος, Ξενοφώντας Κοντιάδης, Κώστας Μποτόπουλος, Πέτρος Παραράς και Φίλιππος Σπυρόπουλος, που συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι με τον κ.Μητσοτάκη, αλλά και οι συνταγματολόγοι Νίκος Αλιβιζάτος και Αντώνης Μανιτάκης που συνομίλησαν ε τον πρόεδρο της ΝΔ τηλεφωνικά. Όπως σημείωναν δε γαλάζια στελέχη, δεν ανήκουν όλοι αυτοί οι συνταγματολόγοι στο χώρο της ΝΔ.
Ο κ.Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει και την έκκληση που απηύθυνε χθες και προς το ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει τους βουλευτές του που το επιθυμούν να ψηφίσουν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16 για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ. Με τον τρόπο αυτό η ΝΔ θέλει να δημιουργήσει και εσωτερικά προβλήματα στο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης τάχθηκε χθες υπέρ της αναθεώρησης του 16.
ΠΗΓΗ: news247.gr