Εντείνεται η ανησυχία εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των θανάτων από τον θανατηφόρο ιό της γρίπης. Ο ιός συνεχίζει να «επελαύνει» και να στερεί ζωές, αφού σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ µέσα σε περίπου µία εβδοµάδα έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και πλέον η µακάβρια λίστα µετρά 56 θύµατα. Σε λίγες ηµέρες αναµένονται οι νέες δόσεις από τις παρτίδες των 50.000 εμβολίων που παραγγέλθηκαν την τελευταία στιγµή.
Την ίδια ώρα, τα ράφια των φαρµακείων συνεχίζουν να είναι άδεια από το αντιγριπικό εµβόλιο, το οποίο παρότρυναν συστηµατικά οι αρµόδιοι να προµηθευθούν οι πολίτες προκειµένου να προστατευθούν από τη γρίπη. Από την άλλη πλευρά, όσοι καταφεύγουν στα νοσοκοµεία για να αντιµετωπίσουν τα έντονα συµπτώµατα της γρίπης έρχονται αντιµέτωποι µε ουρές στα Επείγοντα και µε ράντζα στους διαδρόµους των κλινικών.
Όπως ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ, από τις 4 Φεβρουαρίου µέχρι τις 10 Φεβρουαρίου 2019, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγµατα, όλα από τα νοσοκοµεία.
Τα 149 (37,2%) εξ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριµένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Σύµφωνα µε το ΚΕΕΛΠΝΟ, από την αρχή της περιόδου (Οκτώβριος 2018) έως τις 10 Φεβρουαρίου 2019 καταγράφηκαν 226 σοβαρά κρούσµατα εργαστηριακά επιβεβαιωµένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Από αυτά τα κρούσµατα εµβολιασµένα ήταν τα 29 (13%). Το ίδιο χρονικό διάστηµα καταγράφηκαν συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωµένη γρίπη.
Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και επτά σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε ΜΕΘ. Με βάση τα τελευταία στοιχεία καταγραφής, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραµένει σε αυξηµένα επίπεδα, αναφέρουν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ και επαναλαµβάνουν ότι επικρατών υποτύπος είναι ο Α (Η1Ν1).
Μέσα στο κλίµα της ανησυχίας που επικρατεί στον κόσµο για τη γρίπη, τα δηµόσια νοσοκοµεία συνεχίζουν να ασφυκτιούν, καθώς εκατοντάδες πολίτες σπεύδουν να εξεταστούν για τα συµπτώµατα που παρουσιάζουν. Στα περισσότερα τµήµατα επειγόντων περιστατικών επικρατεί συνωστισµός, ενώ οι κλινικές εξακολουθούν να πνίγονται στα ράντζα, αφού η κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα λόγω και της γρίπης.
Επίσης αναµένεται να ξεκινήσει η 24ωρη λειτουργία τουλάχιστον πέντε Κέντρων Υγείας στο Λεκανοπέδιο έτσι ώστε να αποσυµφορηθούν τα νοσοκοµεία. Βέβαια δεν έγινε γνωστό από τον γενικό γραµµατέα του υπουργείου Υγείας αν το προσωπικό στα Κέντρα Υγείας επαρκεί για να καλύψει τις αυξηµένες ανάγκες, ειδικά τον χειµώνα.
Προληπτικά μέτρα
Ως προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης, συστήνονται τα εξής:
– Η αυστηρή τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών, όπως η κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος με χαρτομάντιλο ή με το εσωτερικό του αγκώνα και το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών (ιδιαίτερα μετά από επαφή με ασθενείς).
– Η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους και για τους ασθενείς η πλήρης ανάρρωση τους πριν την επάνοδο στις συνήθεις δραστηριότητες τους.
– Ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα.
– Ιδιαίτερα κρίσιμης σημασίας είναι ο εμβολιασμός αφενός των ευπαθών ομάδων (άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, άτομα με χρόνια νοσήματα ή παχυσαρκία ή άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες) και αφετέρου των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που έρχονται σε επαφή με βρέφη κάτω των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα.
Ξανθός: Είμαστε σε κορύφωση επιδημικής έξαρσης
“Είμαστε σε κορύφωση επιδημικής έξαρσης οπότε ήταν αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων” ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
“Δεν χρειάζεται ούτε πανικός ούτε εφησυχασμός. Είμαστε σε φάση ενεργού δραστηριότητας μιας σοβαρής ενδημικής έξαρσης από ένα ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος και άρα αναμένουμε βαρύτερα κρούσματα” επεσήμανε ο κ. Ξανθός.
Όσον αφορά στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη σχολίασε: “Στον δημόσιο λόγο ο καθένας μπορεί να μπει και μια κουβέντα παραπάνω. Η ουσία του θέματος είναι ότι δεν έχουμε μια εξέλιξη της ενδημικής αυτής δραστηριότητας του ιού της γρίπης που να προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία και προφανώς δεν μπορεί να τεκμηριώνει πολιτική αντιπαράθεση σε υψηλό επίπεδο… Χρειάζεται ψυχραιμία και μια ευαισθησία στο πώς διαχειριζόμαστε ακόμη και τα νούμερα, ακόμη και τους θανάτους, καθώς κάθε θάνατος είναι πλήγμα για την κοινωνία. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και θεωρώ ότι αυτό οφείλουμε να το διασφαλίζουμε όλοι με τον δημόσιο λόγο μας” είπε ο υπουργός.