Αρχίζει το απόγευμα η 55η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια με την συμμετοχή πάνω από 35 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, 50 υπουργών Εξωτερικών και 30 υπουργών ‘Αμυνας, δεκάδων εκπροσώπων διεθνών οργανισμών, του ακαδημαϊκού χώρου, των ενόπλων δυνάμεων, των ΜΜΕ και της κοινωνίας των πολιτών. Μεταξύ των 600 προσκεκλημένων και οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας και της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, οι οποίοι θα τιμηθούν με το βραβείο «Έβαλντ φον Κλάιστ» για την Συμφωνία των Πρεσπών.
Στην ατζέντα της φετινής Διάσκεψης περιλαμβάνονται συζητήσεις για την εξέλιξη και τις προοπτικές του ΝΑΤΟ, για το Brexit, την Ρωσία, την Μέση Ανατολή και την Κίνα, αλλά και για τις απειλές του κυβερνοχώρου, το διεθνές εμπόριο και την κλιματική αλλαγή.
Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει με ομιλίες και συζήτηση των υπουργών ‘Αμυνας της Γερμανίας και της Βρετανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Γκάβιν Γουίλιαμσον. Σήμερα θα μιλήσουν ακόμη ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, ο οποίος θα έχει προηγουμένως συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Το βραβείο “Ewald von Kleist” σε Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ για τις Πρέσπες
Η απονομή του βραβείου στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ θα γίνει αύριο σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν των συμμετεχόντων στην Διάσκεψη ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, στην «Κατοικία του Μονάχου», έδρα της Βαυαρικής κυβέρνησης και επίσημη κατοικία βασιλέων και άλλων ευγενών από το 1508 έως το 1918.
Η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια θα απονείμει το φετινό βραβείο της στον Αλέξη Τσίπρα και τον Ζόραν Ζάεφ ως αναγνώριση της προσφοράς τους υπέρ της συνεννόησης και επίλυσης των διαφορών Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας, τιμώντας έτσι τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ασφάλεια και την σταθερότητα στα Βαλκάνια αλλά και την Ευρώπη.
Το βραβείο «Ewald von Kleist» απονέμεται από το 2009 και με αυτό, σύμφωνα με τη Διάσκεψη, τιμώνται “ιθύνουσες προσωπικότητες της πολιτικής για την ασφάλεια με μια εξέχουσα συνεισφορά για τη διεθνή συνεννόηση και την επίλυση διαφορών”. Μεταξύ των προσωπικοτήτων που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιοάχιμ Γκάουκ.