Το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων είναι λύση που πρότεινε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υιοθέτησε το υπουργείο οικονομικών, και σχεδιάζεται με σύμβουλο την JP Morgan. Σύμφωνα με το news247.gr θα σταλεί τις επόμενες μέρες στις Βρυξέλλες και είναι βασισμένο στην λύση που δόθηκε στην Ιταλία για την μείωση των κόκκινων δανείων.
Βασίζεται στην Ιταλική λύση που δόθηκε για την μείωση των κόκκινων δανείων:
- Την μεταφορά ενός μεγάλου μέρους των κόκκινων δανείων ύψους 20 δις ευρώ από τους ισολογισμούς τω τραπεζών σε μια εταιρία ειδικού σκοπού ( SPV) η οποία θα τα διαχειριστεί.
Η εταιρία θα εκδώσει τρεις σειρές ομολόγων:
- Τα υψηλής εξασφάλισης ( senior bonds ) θα αγοραστούν από τις τράπεζες, τα μεσαίας ( Mezzanine bonds ) και τα χαμηλής εξασφάλισης ( Junior bonds ).
Οι δύο τελευταίες θα αγοραστούν από ιδιώτες επενδυτές. Το σχέδιο ΑPS ( Asset Protection Scheme ) προβλέπει ότι το δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις για τις ζημιές στα ομόλογα των τραπεζών από την δυναμική διαχείριση ( δηλαδή της πωλήσεις με έκπτωση ) των κόκκινων δανείων τους. Η επίσπευση του σχεδίου προήλθε και από πίεση των Βρυξελλών που θέλουν με κανένα τρόπο να αναβληθεί το σχέδιο της μαζικής εκκαθάρισης κόκκινων δανείων για μετά τις ευρωεκλογές γιατί από το Ιούνιο και μετά θα μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το σημείο που οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν νέα κεφάλαια. Χωρίς ένα κεντρικό σχέδιο που θα περιέχει και την συμμετοχή του δημοσίου κάτι τέτοιο μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφικά αποτελέσματα.
Ένα ακόμη λόγος που μαζί με το νόμο Κατσέλη θα «τρέξει» και το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια είναι ότι χρειάζεται κάποιος χρόνος για να λυθούν τα δύο προβλήματα που έχουν προκύψει από την διαμόρφωση της «Ιταλικής λύσης» στην Ελλάδα. Το πρώτο αφορά την προμήθεια που θα πρέπει να πληρώνουν οι τράπεζες στο δημόσιο για τουλάχιστον μια πενταετία. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση η προμήθεια αυτή θα πρέπει να είναι ίση με το ασφάλιστρο κινδύνου ( CDS ) έναντι μη πληρωμής του ομολόγου. Η προμήθεια αυτή για την Ελλάδα φτάνει το 4% και θα εξανεμίσει τα χαμηλά κέρδη των τραπεζών κάνοντας τες μη επιθυμητές επενδύσεις από τους επενδυτές.
Το δεύτερο πρόβλημα είναι αν τα 6 -6,5 δις ευρώ που θα πρέπει να διαθέσει το δημόσιο θεωρηθούν από την DG Com ως κρατική επιδότηση κάτι που απαγορεύεται από το Ευρωπαϊκό δίκαιο. Ωστόσο από ελληνικής πλευράς θεωρείται ότι με δεδομένο το προηγούμενο της Ιταλίας δεν θα υπάρξει ζήτημα κρατικών ενισχύσεων και το ελληνικό σχέδιο.
Γραφούν το σχέδιο προστασίας πρώτης κατοικίας
Στο μεταξύ το προσχέδιο της συμφωνίας της Περασμένης Πέμπτης του Κυβερνητικού επιτελείου με τους τραπεζίτες για το νέο νόμο Κατσέλη έχει σταλεί ήδη για περαιτέρω επεξεργασίας στις εποπτικές αρχές (EKT SSM) και την Commission.
Ο στόχος είναι η επεξεργασία να έχει ολοκληρωθεί μέχρι και το μέσα τις εβδομάδας να έχουν ενσωματωθεί και οι παρατηρήσεις και οι αλλαγές που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι Επόπτες και να αρχίσει να εγγράφεται ο νόμος που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη Σταθάκη μετά το τέλος του μήνα . Την Παρασκευή ή το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα το τελικό κείμενο να σταλεί στην Βουλή ώστε να ψηφιστεί πριν το τέλος του μήνα
Παράλληλα μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων του διευρυμένου στεγαστικού επιδόματος για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα που θα κυμαίνεται από 70 έως 210 ευρώ για κάλυψη μέρους του ενοικίου ή μέρους της δόσης στεγαστικού δανείου . Και αυτή η πρωτοβουλία είχε παγώσει για μήνες αφού οι δανειστές ήθελαν το σύνολο των παρεμβάσεων που αφορούν έμμεσα ή άμεσα την χρηματοδότηση δανείων να προσχωρήσουν ως σύνολο.
ΠΗΓΗ: news247.gr