Προβληματισμός επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους με τους οποίους θα γίνει από εδώ και στο εξής η διεύρυνση ενώ ανοίγει η συζήτηση ενόψει της συγκρότησης του ευρωψηφοδελτίου, στα όργανα της Κουμουνδούρου. Στην Κεντρική Επιτροπή στις αρχές Μαρτίου η συζήτηση για τις εκλογικές συμμαχίες θα επεκταθεί σε όλες τις κινήσεις που έχουν γίνει ή σχεδιάζονται να πραγματοποιηθούν.
Δεν είναι μόνο οι “53+” που έχουν ήδη αντιδράσει σε αυτές τις δύο τοποθετήσεις. Είναι ξεκάθαρο πως ο προβληματισμός έχει “απλωθεί” στην κοινοβουλευτική ομάδα, αλλά και μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλώντας στον Αθήνα 9,84 είπε όσον αφορά στον ανασχηματισμό: “Είναι μια κίνηση που εντάσσεται και έρχεται ακριβώς να αποτελέσει ένα από τα βήματα της στρατηγικής για τη συγκρότηση του ευρύτερου προοδευτικού πόλου, ο οποίος θέλουμε φυσικά να έχει και ένα σαφές πολιτικό στίγμα και μια σαφή πολιτική κατεύθυνση και σαφείς στρατηγικές αναφορές. Αλλά νομίζω ότι οι επιλογές αυτές δείχνουν ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση αυτή καλύπτει ένα πολύ ευρύτερο φάσμα, αν θέλετε, δυνάμεων”.
Συνταγματική αναθεώρηση
Σε ότι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση στο κυβερνητικό στρατόπεδο πιστεύουν πως οι “ρωγμές” που άφησε η ψηφοφορία της Πέμπτης σε μια διαδικασία που οι βουλευτές θα έπρεπε να τοποθετηθούν με βάση τη συνείδησή τους, θα ξεπεραστούν γρήγορα. Για αυτό τον λόγο, άλλωστε, δεν μπήκε ποτέ στο τραπέζι ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, που έτσι και αλλιώς δεν είναι στην “κουλτούρα” του ΣΥΡΙΖΑ.
Η άμεση εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας καταψηφίστηκε από 5 κυβερνητικούς βουλευτές προκαλώντας ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρόταση για τη θρησκευτική ουδετερότητα δεν βρήκε σύμφωνους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η πρόταση για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που στηρίχθηκε απο τη ΝΔ βρήκε σύμφωνους τους Γιάννη Μιχελογιαννάκη και Γιώργο Δημαρά.
Επίσης η διαφορετική ψήφος των Έλενα Κουντουρά, Κώστα Ζουράρι, Βασίλη Κόκκαλη και Κατερίνας Παπακώστα στα άρθρα της Συνταγματικής αναθεώρησης για την αλλαγή στις σχέσεις κράτους εκκλησίας, αλλά και για την υποχρεωτικότητα του πολιτικού όρκου δείχνει την ιδεολογική διάσταση.
Συμφωνία Πρεσπών
Σε ότι αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών αρχίζει ένας αγώνας δρόμου για να αλλάξει το κλίμα στη Βόρεια Ελλάδα, αφού γνωρίζουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου πως οι κομματικές δυνάμεις, που όλο το προηγούμενο διάστημα αντιτάχθηκαν στη Συμφωνία, θα σπεύσουν να “αποταμιεύσουν” εκλογικά τα αποτελέσματα που παράγει η Συμφωνία των Πρεσπών.
Στο προσκήνιο θα βρεθούν κυρίως εμπορικές συμφωνίες με τους γείτονες και τον ηγετικό ρόλο που θα αποκτήσει η χώρα στη περιοχή απομακρύνοντας παράλληλα τον τουρκικό παράγοντα από τη Βόρεια Μακεδονία. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως πέρα από τις 5-6 μονάδες που δημοσκοπικά έχει χάσει το κόμμα στη Βόρεια Ελλάδα, η Συμφωνία των Πρεσπών δεν ακούμπησε ποτέ το “κοινό” του ΣΥΡΙΖΑ και μόνο το περιβάλλον, εξαιτίας της γειτνίασης με τη χώρα, έχει επιβαρυνθεί.
Πάντως όπως όλα δείχνουν η μεγαλύτερη συζήτηση τις επόμενες μέρες θα γίνει εντός ΣΥΡΙΖΑ για τους όρους της διεύρυνσης με το πιο ηχηρό σχόλιο να έρχεται από τον διευθυντή της “ΑΥΓΗΣ” Άγγελο Τσέκερη στην Κυριακάτικη έκδοση: “Αύξηση των πασόκων κατά δύο μονάδες παρουσίασε η κυβέρνηση μετά την επιτυχή έξοδο στις αγορές και τη ρύθμιση των “κόκκινων” δανείων. Ήδη η Moody’s μας αναβάθμισε από ΠΑΣΟΚ BB σε ΠΑΣΟΚ BB+”.