«Τους τελευταίους δύο μήνες, υπάρχει μία ομοβροντία αποφάσεων από όργανα της ΕΕ με οδηγίες και αποφάσεις για την ρύθμιση πτυχών του διαδικτύου. Κοιτάξτε πόσες αναρτήσεις «κατεβάζει» μετά από «αναφορές», όχι για κάτι το επιλήψιμο, αλλά επειδή προβάλλουν πολιτικές ιδέες που δεν είναι mainstream, διατρέχουμε διπλό κίνδυνο από την εδραίωση πολιτικών και οικονομικών μονοπωλίων στο διαδίκτυο”, σημείωσε ο καθηγητής επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός μιλώντας Στο Κόκκινο.
«Ένα από τα βασικότερα δικαιώματα είναι αυτό της ελεύθερης έκφρασης γνώμης, της επικοινωνίας, της δημοσιοποίησης της άποψης του καθενός, για τα κοινά θέματα που μας αφορούν. Όμως, αυτή η ελεύθερη έκφραση και επικοινωνία εξαρτάται κάθε φορά από τα διαθέσιμα μέσα επικοινωνίας. Άλλο όταν υπήρχε μόνο προφορική επικοινωνία, άλλο όταν εμφανίστηκε το διαδίκτυο και τα ψηφιακά μέσα σήμερα, που σημαίνουν παγκόσμια επικοινωνία, ανάμειξη νοοτροπιών, πολιτισμών, συνηθειών, κτλ. Οι ρυθμίσεις και οι συνήθειες σε όλα τα κράτη και τους πολιτισμούς δεν είναι ίδιες και αυτό είναι ένα πρόβλημα», εκτίμησε ο κ. Πλειός.
«Για να μπορεί κάποιος στην ψηφιακή εποχή να έχει το δικαίωμα και την δυνατότητα να εκφράσει την άποψή του, πρέπει να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ως εκ τούτου, ένα από τα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν οι κυβερνήσεις, είναι η πρόσβαση στο διαδίκτυο να γίνει δικαίωμα, όπως τα υπόλοιπα κοινωνικά δικαιώματα. Να εξασφαλίσει είτε δωρεάν είτε πολύ φτηνό διαδίκτυο, να παρέχει υποστήριξη στην προμήθεια του εξοπλισμού και, ταυτοχρόνως, να εκπαιδεύσει τον πληθυσμό στην νέα μορφή επικοινωνίας, να προωθήσει τον “ψηφιακό αλφαβητισμό”», συνέχισε ο ίδιος.
«Κάποιος θα πει ότι όσο διαδίδεται το διαδίκτυο διαδίδονται και τα fake news, ένας παράγοντας που πρέπει να σκεφτούμε λίγο, για το πώς πρέπει να εξαπλωθεί το διαδίκτυο», σημείωσε, προσθέτοντας παράλληλα ότι «πράγματι, είμαστε μία κοινωνία ενημέρωσης και δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Ο όγκος της πληροφορίας, των ειδήσεων που “καταναλώνουμε” σήμερα, δεν συγκρίνεται με αυτόν πριν από 50 χρόνια … από την άλλη πλευρά, έχουμε τους λόγους και παράγοντες που ευνοούν όχι τόσο την παραγωγή όσο την αναπαραγωγή των ψευδών ειδήσεων: όλα αυτά τα άγχη, τις στρεβλώσεις, τις ψευδείς αντιλήψεις, που κατά βάση οφείλονται στην κοινωνική ανισότητα», είπε ο κ. Πλειός.
«Μην ψάχνουμε την αιτία των fake news επιφανειακά, πρέπει να κοιτάξουμε πολύ βαθιά … Θα πρέπει να πάμε πιο βαθιά στο διαδίκτυο, να το εντάξουμε πιο βαθιά στην ζωή μας, αλλά πρέπει να συμβάλουν πάρα πολύ και οι κυβερνήσεις, όχι να το περιορίσουμε … όπως οι Κινέζοι, ή με πολιτικό έλεγχο όπως στο Ιράν, κτλ.».
Παρατήρησε επίσης ότι «για πολλά χρόνια αντιμετωπίσαμε το διαδίκτυο με ρυθμίσεις από την εποχή του Τύπου και της τηλεόρασης. Τώρα, τους τελευταίους δύο μήνες, υπάρχει μία ομοβροντία αποφάσεων από όργανα της ΕΕ με οδηγίες και αποφάσεις για την ρύθμιση πτυχών του διαδικτύου, όπως π.χ. τα πνευματικά δικαιώματα, η ποιοτική δημοσιογραφία, η αντιμετώπιση της Google ή του facebook από την πλευρά του βρετανικού κοινοβουλίου, κτλ. … Ταυτόχρονα, έχουμε μπει και σε μία περίοδο εδραίωσης των μονοπωλίων στο διαδίκτυο, κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο. Είτε είναι πολιτικό μονοπώλιο (μία πολιτική αρχή με αποφασιστική δύναμη) είτε οικονομικό, αυτό που θα έχουμε στο τέλος είναι ότι θα ακριβύνει η χρήση, οι υπηρεσίες του διαδικτύου, ενώ θα έχουμε και περιορισμό των φωνών. Κοιτάξτε π.χ. πόσες αναρτήσεις “κατεβάζει” το facebook επειδή υπάρχουν προφανώς καταγγελίες, “αναφορές” όχι για κάτι το επιλήψιμο, αλλά επειδή προβάλλουν πολιτικές ιδέες που δεν είναι… mainstream. Διατρέχουμε διπλό κίνδυνο, από την εδραίωση πολιτικών και οικονομικών μονοπωλίων στο διαδίκτυο. Το πρόβλημα δεν είναι ότι έχει πρόσβαση ο απλός πολίτης, αυτό είναι απελευθερωτικό, αλλά θέλει άλλο έδαφος για να “ανθίσει”, όχι αυτό που έχουμε τώρα.